Éljen a kortárs kultúra!

Éljen a kortárs kultúra!

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Itt az ősz egyik legfontosabb összművészeti programsorozata, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál! Az eseményt immáron 29. alkalommal rendezik meg, idén október 9. és 25. közt, 17 napon át, számtalan műfajban, izgalmasabbnál izgalmasabb helyszíneken, szerte a fővárosban.

Az idei CAFe Budapest több mint 2 héten át, közel 30 budapesti helyszínen, megannyi különböző programmal várja a látogatókat – olyan kategóriákban és műfajokban, mint: könnyűzene, világzene, jazz, opera, kamarakoncert, hangverseny, komolyzene, film, irodalom, kiállítás, cirkusz, táncelőadás, városi séták… Tehát rendkívül színes és sokrétű a kortárs kultúrát bemutató fesztivál felhozatala. Ráadásul a már jól ismert helyszíneken túl idén kávézók, lakásszínházak, ipari területek és egy gördeszkapark is otthont adnak a programoknak a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Müpa szervezésében.

Ha korán kelő típus vagy, vagy csak szeretnél zenét a reggeli kávéd mellé, az INTRO sorozatot neked találták ki: a CAFe kezdőnapján a város legjobb kávézói és reggelizőhelyei rendhagyó koncerthelyszínné alakulnak, olyan előadókat hozva el a délelőtti nyüzsgésben, mint Jónás Vera, Kocsis Bence, a Muzsik és Volkova vagy épp Csorba Lóci. Ha amúgy is a könnyűzenei programok érdekelnek, és délután is szívesen kiszakadnál a komfortzónádból, akkor pedig tökéletes választás a DownTown CAFe sorozat! Az Akvárium Klubban főszerepet kap a kísérletezés és improvizáció, olyan előadókkal, mint Nóvé Soma, Szabó Bálint vagy az Osaka Crack.

KOMP néven újul meg 2020-ban a komoly hagyományokra visszatekintő Mini-Fesztivál, a Magyar Zeneművészeti Társaság kortárs zenei válogatása. A KOMP estjein a jelen elismert és a jövő ígéretes hazai és nemzetközi komponistáinak új alkotásait ismerhetjük meg, kamarakoncert, vonósnégyes, vagy éppen brácsaduó tolmácsolásában. A Fischer Annie Night koncertjein külön figyelmet kap hat fiatal zeneszerzőnő, akiknek kompozíciói közül valamennyi ősbemutatóként hangzik el. A Három Hollóban és a Belvárosi Plébániatemplomban az este során Bartók, Ligeti, Eötvös, kamarazene, jazzkvartett és vonószenekar is feltűnik.

Folytatódik a CAFe Budapest keretében tavaly hatalmas sikert arató #kapucsengő lakásszínházi sorozat is: idén Pokorny Lia Ady Lédájának bőrébe bújik, Gyabronka József Nádasdy Ádám fordításában merül Dante Isteni színjátékának poklába, de járványhelyzet és lekváros keksz is előkerül a KuglerArt Szalon és a FILC – Fischer Iván Lakásszínháza összetéveszthetetlen hangulatú tereiben.

Fotó: Hrotkó Bálint

A meglepő programhelyszínek sora még itt sem ér véget: a Flying Bodies & Collective Dope You are the Flow című közösségformáló köztéri előadása a városi extrém sport, a parkour, az akrobatika és a tánc világát kombinálva garantál fékezhetetlen energiákat és lélegzetelállító mozdulatokat a Boráros téren és a komfortzónánkon túl. (X)

A fesztivál programjáról és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók további információk, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a programsorozat fellépőinek különleges időkapszuláival készül az október 9-én startoló 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.