Éljen a reggae forradalom! – Inner Circle-interjú

Éljen a reggae forradalom! – Inner Circle-interjú

A 2017-es Reggae Camp Fesztivál harmadik napján fellépő Inner Circle zenekart a jamaicai Lewis fivérek alapították 1968-ban. A srácok olyan slágereket tettek le az asztalra, mint a Sweat (A La-La-La-La-Long), Games People Play, vagy a Bad Boys.

A világhírű, Grammy-díjas reggae zenekar fennállásának 50. évfordulójára szervezett nagyszabású turné egyik állomásaként látogat Ceglédre. Ian Lewis, az Inner Circle alapító tagja és basszusgitárosa örömmel válaszolt.
 
Bodnár Tibi, a Ladánybene 27 énekes-gitárosa és vezetője szerint nagyon kevés ilyen banda van, ami egy frontemberváltás után nem csak megismétli, de túl is szárnyalja korábbi sikereit. Ezért nevezi az Inner Circle-t a reggae AC/DC-jének…
 
Nos, AC/DC... Inkább, mint a Rolling Stones, mert már több mint 50 éve töretlenül játszunk reggae-t, még mindig naprakészek vagyunk, turnézunk. Most voltunk Colombóban más előadókkal együtt koncertezni több mint 12500 embernek. Rendíthetetlenül csináljuk, és nagyon boldogok vagyunk, áldás, hogy ilyen régóta játszhatunk reggae muzsikát. A reggae egy a kezdetekig visszanyúló történet, ennek a hagyománynak a részei vagyunk, igyekszünk hozzátenni az egészhez, továbbvinni és erősíteni a vibe-ot. Nehéz az út, sokan próbálnak kihasználni, de mi kitartunk, továbbra is terjesztjük a reggae-t az embereknek. Tudod, ha az igaz úton jársz (Istennel), akkor nincs félnivalód a sötétség erőitől. Rastafari örökké, szeretet!
 
Mire számíthatunk tőletek a Reggae Campen?
 
Remélem a Reggae Campen van igazi tábor, ahogy a nevében is, és igazi rasta vegán (I-tal) ételek, meg minden, hogy tudjunk táborozni a tűz mellett, ahogy kell, fellobbantani a reggae lángját. Persze játszunk majd mindent, ami Inner Circle, mindenféle stílusunkat, érted. Egyébként hadd mondjak el egy érdekességet annak, aki nem tudja: Bob Marley 'Catch a Fire' lemezén a 'Stir It Up' hármunk munkája: rajtam kívül a szintén Inner Circle alapító testvéremé, Roger Lewisé, és egy Sparrow Martin nevű dobosé. Szóval az Inner Circle játssza a 'Stir It Up'-ot az eredeti Bob Marley 'Catch a Fire' lemezen. Na ezt tömd a pipádba! ;)
 
Jelenleg dolgoztok valami új anyagon?
 
Persze, sok friss zenén dolgozunk. Van egy új single, ami a Doors 'Light My Fire' című dalának remake-je, van egy számunk a legendás Michael Rose-zal, és van egy angol sráccal közös ütős új dalunk, 'The Rain' a címe. Nemsokára megjelenik mindhárom, robbanni fognak, ne maradjatok le róluk. Csak a szeretet, ezt üzeni az Inner Circle, éljen a reggae forradalom, tartsátok életben a tüzet!
 
Hogy írnád le a reggae életérzést azok számára, akik csak Bob Marley-t vagy a Sweat-et (Inner Circle) ismerik?
 
Nos a reggae zene érzése a szívdobogáshoz kapcsolódik, ezért ilyen a ritmusa. Aki nem hallott még reggae-t Bob Marley-n kívül, annak azt tanácsolom, hogy ismerje meg a reggae számos egyéb kiváló előadóját, mint pl. Jimmy Cliff, akinek rengeteg jó száma van, mint a 'Many Rivers To Cross', vagy a 'Wonderful World, Beautiful People'. A reggae zene mindig a szeretet üzenetét terjeszti, a szeretet örök üzenetét. Aki még nem élte át, az jöjjön el egy reggae koncertre, fesztiválra, akár jöjjön el a Rebel Salute-ra Jamaicába januárban. Szóval éljen a szeretet, éljen a reggae forradalom, ez az Inner Circle üzenete. Tisztelet!
 
Természetesen alig várjuk az égető slágereket élőben. A la la la la long long li long long long!
 
Császár Gergő
Fordította: G Ras (Riddim Colony)