„Én így élek túl: alkotva, énekelve, előre tekintve”

„Én így élek túl: alkotva, énekelve, előre tekintve”

Interjú Zsédával

Zséda 7. nagylemeze, a Szívizomláz egyszerre idézi a 2000-es évek magyar popzenéinek világát, miközben jól beépíti a mai trendeket is a dalokba. Színtiszta pop, táncolható klubkompatibilis dance, itt-ott egy kis funk; és még Kökény Attila is feltűnik egy szerelmes duettben. Lejön, hogy az énekesnő otthonosan mozog, jól érzi magát ebben a játékos univerzumban, létrehozva így ezt sokszínű, bulis albumot.

Interjú: Császár Gergő
Fotó: Zsólyomi Norbert
 
 
A Szívizomláz egyszerre idézi a 2000-es évek magyar (gazdag hangképű, funkos) popzenéinek világát, miközben jól beépíti a mai (elektronikus, már-már synthwave) trendeket is a dalokba. Ez egy tudatos (hangszerelési) döntés volt, vagy egyszerűen így alakultak ki a számok, hangzások?
 
A legfontosabb az volt, hogy egy klasszikus popzenei albumot készítsünk, annak minden összetevőjével. Került az albumra disco himnusz, power ballada, és minden, ami zeneileg most foglalkoztat. Ezen túl teljesen tudatos döntés volt részünkről, hogy amellett, hogy kicsit visszatekintettünk a kezdetekhez, megidéztük a múltat, mégis a mában aktuális albumot akartunk létrehozni. Még ha érződik is a retrospektív nézőpont az albumon, akkor is aktuálisnak kell lennie, nemcsak a mondanivalóját, de a hangzását illetően is.
 
Kik dolgoztak az anyagon?
 
Három éve Moldvai Márkkal kezdtünk el dolgozni az albumon, ő volt mellettem az album zenei producere, és ő hozta be az erőteljes elektronikus világot, az az ő területe. Régi és új szerzőtársak is csatlakoztak csapatunkhoz, újdonság volt nekem például Jamie Wintchesterrel dolgozni, de Létray Ákos már a kezdetek óta szerzője dalaimnak, ahogy Malek Miklós is. A csodás szövegek Hujber Szabolcs, Tariska Szabolcs, Valla Attila – aki szintén az első album óta hűséges alkotótársam, illetve Bartalos Jenő munkái.
 
Hogyan dolgoztok az írókkal, producerekkel a dalokon? Kinek mi a feladata? Hogyan lesznek „zsédásak” a számok?
 
Azért lesz a végén minden „zsédás”, mert egyetlen olyan folyamata sincs a dalszerzésnek, amiben ne vennék részt aktívan. Kezdve az ötleteléstől, hangulatoktól, egészen a hangszerelésig, mindenben benne vagyok. Nagyon határozott elképzelésem van minden dalról, és addig nem mondok rá jó szívvel áment, amíg nem érzem 100%-ban magaménak. Néha akár 8-10 verzió is készül egy egy dalhoz. Nem csupán előadom őket, de szerzőként is bennük vagyok. Nekem ez nagyon fontos, hiszen, utána sok-sok évig egy lesz az utunk ezekkel a dalokkal, kell, hogy hitelesek legyenek.
 
 
Kik a közreműködők az albumon?
 
Csodás élmény volt számomra a duett dal, a Hello, amit Kökény Attilával énekeltem. Mindig boldoggá tesz, ha Szirtes Edina Mókus is velem van a stúdióban, így volt ez most is, neki köszönhetem a szép vonós hangszereléseket. Az album záró dalában, az Éjfélben Juhász Attila kísér zongorán.
 
Mennyire nyomta rá a bélyegét az elmúlt egy év történéseinek hangulata a lemezkészítésre? Te magad hogyan „élsz túl”?
 
Különös megtapasztalás volt, hogy belőlem ezek a nehézségek egy erősebb, fókuszáltabb énemet hívták elő. Nem szétestem, sokkal inkább még nagyobb erőkkel koncentráltam az alkotásra. Minden, amit „elvontak” tőlünk ebben az évben, koncertek, élmények, találkozások, belekerültek a dalokba. Hangokká, érzésekké változtak, és a Szívizomlázban teljesedtek ki. Úgyhogy én így élek túl: alkotva, énekelve, előre tekintve.
 
Nem sajnálod, hogy egy ilyen táncos albumot most nem lehet megtáncoltatni? Mik a terveitek a kiadvánnyal? Esetleg online lemezbemutató?
 
Jaj dehogynem! Ezek a dalok annyira vágyják a koncertet! Alig várom, hogy együtt táncoljunk, sírjunk, bulizzunk rájuk a közönséggel. Fontos volt nekem, hogy a lemez megjelenésének a napján valahogy jelképesen mégis át tudjam adni a közönségnek, úgyhogy tartottunk egy online lemezbemutatót, egy több mint 2 órás műsorban, amiben Mádai Vivien volt a beszélgetőtársam, az alkotótársakkal, kiadóval, mindenkivel, aki részt vett ebben a közel hároméves folyamatban, együtt meséltünk a rajongóknak. Nagyon nagy sikere volt, mára közel 50 000 ember nézte meg. Látod, ezt se csináltuk volna, ha nincs ez a feje tetejére állt világ.
 

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: