„Én még akkor nőttem fel, amikor igazi rocksztárok voltak”

„Én még akkor nőttem fel, amikor igazi rocksztárok voltak”

A The Joystix különleges albummal jelentkezik hamarosan. A rock'n'roll trió énekes-gitárosát, Szöszöt kérdeztük erről.

Június végén jelenik meg közös split lemezetek a High-School motherfuckers-zel. Honnan az ismeretség? Honnan jött a közös lemez ötlete?

A HSMF zenekar énekes/gitárosa, Dominique ezeréves cimborám, közös projectünk is van Suckerstarz néven amiben a harmadik tag a szintén HSMF dobos Pam Pam. Ki is jött még 2000-ben egy EP-nk Japánban "666" címmel illetve egy teljes lemezünk, talán ha jól emlékeszem 6-7 évvel ezelőtt. Szóval az ismeretség illetve barátság elég régre nyúlik vissza. Aztán persze többször játszott is együtt az elmúlt években a két banda, utoljára éppen tavaly tavasszal, úgy Franciaországban, mint itthon. A közös lemez ötlete nagyon egyszerűen jött. Egy klub előtt dumáltunk tavaly kint Franciaországban, amikor feldobtam Dominique-nak, hogy egyébként miért nem csinálunk egy közös split lemezt, amire azt válaszolta hogy "Nem tudom. Miért ne??!?!" Úgyhogy megcsináltuk.

Ősszel közös turnéra is indultok, melynek során Franciaországban is felléptek. Itt már korábban is jártatok. Mik az eddigi tapasztalatok?

Igen. A legkomolyabb kinti fellépéseink, amit már lehetett turnénak is nevezni, ha jól emlékeszem 2007-2008 körül voltak. Akkor, azt hiszem, 10-12 bulink volt zsinórban úgy, hogy minden este játszottunk a kinti Flying Donuts zenekarral, akik szintén nagyon jó cimboráink. Azóta is kijárunk, évente csinálunk pár bulit, köszönhetően annak, hogy a lemezeink nagy része francia kiadós, illetve már többször játszottunk kint, vannak barátok, ismerősök akikkel mindig jó újra összefutni. Alapvetően a tapasztalat az, hogy kint is nagyon nehéz, ott sem a punk/r'n'r bandák jelentik a húzóágazatot a könnyűzenében (hogy finoman fogalmazzak), de elég jó bulikat szoktunk csinálni. Ha követném a hazai "vetítő" trendet, azt mondhatnám, hihetetlen sikeres bulikat adunk kint, már tárgyalások vannak kiadókkal, illetve kinti promoterekkel, akik nem tudnak addig nyugodtan aludni, amíg minket ki nem szerveznek egy hatalmas koncertkörútra...ah ah ah.

Addig is itthon hol lehet veletek a nyáron találkozni?

Találkozhattok velünk júliusban az esztergomi Sportalshow-n, augusztusban pedig az alsóörsi Zorall táborban.

Legújabb videótok Don't believe in rock'n'roll címmel jelent meg. Most akkor lehet hinni a rock'n'rollban még vagy nem? :)

Ha körülnézek itthon, és megnézem, mi az, ami rock'n'roll címszó alatt megy, akkor csak röhögni tudok a rengeteg számomra hiteltelen brigádon. Hál' istennek, ha kicsit mélyebbre ásunk külföldön az undergroundban, és nem csak a felszínt kapargatjuk, rengeteg jó rock'n'roll banda van. Egyébként a dal szövegileg egy személyes biográfia, és nem tudom mennyire érezhető a cinizmus, illetve az önkarikatúra az egy "Már nem hiszek a rock'n'rollban többé" című dalban, ami konkrétan egy Chuck Berry iskolás boogie-woogie, az egyik klasszikus értelemben vett legrock'n'rollabb dalunk. Én egy rock'n'roll gitáros vagyok, mindig az voltam és az is maradok, sajnálom, hogy az emberek egyre kevésbé ismerik fel, milyen az, ha ez a zene szívből jön, hátsó szándék nélkül. Én még akkor nőttem fel, amikor igazi rocksztárok voltak, Jagger, Steven Tyler, Lemmy, Iggy Pop, Joey Ramone... nos ők lassan eltűnnek, kihalnak és az utánpótlás műanyag… Sajnos emiatt egyre kevésbé hiszek benne, hogy ez a zene tud még újra forradalmat csinálni!

 


A székesfehérvári The Joystix együttes tavaly ért fennállásának tizedik évfordulójához, amit jól meg is ünnepelt egy nagy budapesti bulival, olyan vendégekkel kiegészülve, mint a francia Flying Donuts és a High-School Motherfuckers. Utóbbival most még szorosabbra fűzték a szálakat, június végén pedig már meg is lehet hallgatni ennek gyümölcsét, egy tíz számos split albumot, amin fele-fele arányban hallhatóak a két banda szerzeményei. A punk&roll trió így várhatóan ősztől még inkább beindul, persze, nem mintha eddig nem így lett volna. Elég csak ráhallgatni eddigi három EP-jükre és ugyanennyi nagylemezükre, amik közül a tavalyi Punchline névre hallgató biztosan elsőre meghódítja a műfaj szerelmeseinek szívét. Laza szövegek, feszes ritmusok, na meg a rock'n'roll életérzés, ami hamisítatlanul körbelengi a Joystix élő fellépéseit is. 


A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.31.