Építsünk közösséget!

Építsünk közösséget!

Indul az egyetemistáknak szóló Közösség – Tér - Település elnevezésű képzési program

A KTT első évfolyama 32 diákkal vág neki a programnak.
 
A jelentkezés országszerte zajlott: összesen hét felsőoktatási intézmény kilenc karának hallgatója vesz részt a programban, amely október 14-én egy hetes, intenzív, alapozó képzéssel indul Pannonhalmán.
 
A Közösség – Tér – Település (röviden: KTT) program célja, hogy a különféle intézményekről és szakokról érkező hallgatók saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat élesben is, emellett ismerjék meg egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat.
 
A képzés elsődlegesen építész és közösségszervező hallgatóknak szól, de teológus-lelkészek, tájépítő és kertrendező, valamint kulturális mediátor hallgatók is bekerültek a programba – amely már az első évfolyam esetében másfélszeres túljelentkezéssel kezdte indulását.
 
A képzés két félévében a hallgatók az elméleti megalapozást követően csapatokat alkotnak és közösen hoznak létre saját projekteket – így lehetőségük nyílik nem csupán az építészeti tervezői munkára, de a közösségi tervezésre és kivitelezésre is. A program elengedhetetlen része az építések helyszínéül szolgáló település(rész)ek lakosaival való, számos alkalomból álló közös gondolkodás és tervezés, amelynek keretében meghatározásra kerülnek a közösségi igények és szükségletek, többek között azok, amelyekre egy-egy faépítmény (vagy más, egy hét alatt megvalósítható építési-építészeti folyamat) lehet a válasz. A közösségi tervezések és építések Baranya megye három községében (Magyaregregyen, Martonfán és Szászváron), valamint a Tokaji borvidék hét településén (Bodrogolaszi, Erdőhorváti, Hercegkút, Makkoshotyka, Sárospatak, Sárazsadány és Sátoraljaújhely meghatározott részein) zajlanak majd az első évben.
 
A KTT alapozó képzése október 14-20. között elméleti és gyakorlati felkészítővel várja a felvételt nyert hallgatókat. A képzés helyszíne a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Jakab Vendégháza lesz. Az előadások, különféle műhelyprogramok, kerekasztal beszélgetések és szakmai programok a közösségi művelődés, az építészet, a település- és területfejlesztés, valamint a közösségfejlesztés és közösségi tervezés témáit járják körbe, olyan szakmai műhelyek részvétel, mint például a CAN Architects építésziroda, a Völgyzugoly Műhely településtervező és -fejlesztő iroda vagy a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ.
 
Előadó lesz továbbá Dobos Andrea az iregszemcsei Bartók Béla Művelődési Ház vezetője és Karvalits Zoltán Nádasd község polgármestere is. A kerekasztal beszélgetéseken neves szakemberek tapasztalataival ismerkedhetnek meg a hallgatók: Csernyus Lőrinc építész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, Péterfi Ferenc közösségfejlesztő, az ELTE óraadó tanára, Dóri Éva közösségi művelődési szakember, kulturális menedzser, valamint Erhardt Gábor építész, a Tokajhegyaljai Világörökségi Tervtanács tagja és három Tokaj-hegyaljai település főépítésze, továbbá Zajti Ferenc filmrendező, a „Belül kell felépíteni a házat” című film alkotója szintén a meghívott résztvevők között szerepelnek.
 
A tudásbővítés, kompetenciafejlesztés folyamatát filmvetítések és unikális kulturális programok színesítik majd, olyan előadók részvételével, mint például a Polyphony projekt mögött álló, szenvedélyes népzenegyűjtő Both Miklós vagy Ferenczi György szájharmonika-művész. De a szombati napon a tábor vendégei lesznek a közösségi tervezésekben és építésekben érinett települések képviselői és a Hello Wood csapata is – akik a Makovecz Imre Alapítvány mellett a KTT legfőbb szakmai partnerei. A pannonhalmai alapozó képzést a Rackajam koncertje zárja majd.