"Éppen úgy, mint egy nagy fesztiválon." - az új online rádió

Mindig örömteli olyan, új kezdeményezéssel találkozni, ahol a zenéé a főszerep. Legyen szó rendezvényről, díjról, vagy ahogy jelen esetben, egy új csatornáról, rádióról.

A Barba Negra vezetőjét, Szűcs Mihályt most nem koncertekről, hanem egy újonnan elindított online rádióról, a Fesztivál Fm-ről kérdeztük.
 
Ha megengeded, játékosan kezdeném: fesztivál, vagy rádió?
 
Miért ne lehetne egyszerre a kettő? Egy olyan rádiót képzeltem el, ahol nagyon széles körben megférnek egymás mellett a zenei stílusok. Éppen úgy, mint egy nagy fesztiválon. Persze ha megnézzük a világ fesztiválkínálatát, akkor látjuk, hogy a rock zenekarok dominálnak, de annyi és annyi jó stílus, banda van, akik szintén elférnek, ezzel egy fantasztikusan színes zenei elegyet alkotnak. Én azt képzeltem el, hogy legyen, mondjuk 12 hónapon keresztül a zenéé a főszerep, legyen 12 hónapon át fesztivál.
 
 
Milyen igényre reagál a Fesztivál Fm?
 
A zenének, zenekaroknak, rendezvényeknek nagy szüksége van a felületekre. Szeretnénk, ha a Fesztivál Fm-ben sokan megtalálnák a számításukat úgy, hogy felületet kapnak. Beszélhetnek a rendezvényeikről, szólhatnak a közönségükhöz. Ezzel elsősorban persze az adott városnak, rendezvénynek segítünk, de nem másodlagosan az ott fellépőkre is rá tudjunk világítani. Ezek egymással szervesen összefüggő dolgok: kellenek a jó bandák, a jó helyszínek, a jó megmozdulások, és kellett egy jó csatorna, hogy ezek mind eljussanak a zsűrihez, a közönséghez. Ez egy nagyon fontos, és eddig lehet, ki nem mondott igény.
 
Magyar zenekaroknak, zenekarokról szól az új adó?
 
Róluk, rólunk is. Nem egy magyar zene specifikus kínálatban gondolkodtunk. Viszont nagyon fontos volt, hogy kellő helyén legyen kezelve a honi alkotóbázis. Évek óta arról beszélünk, hogy kevés a felület, ahol magyarul szólal meg a dalszöveg. Tessék, itt vagyunk. Rengeteg a klasszikusunk, akik nagyon fontosak számunkra is, viszont egyre több az olyan banda, aki fel fog nőni a feladathoz, hogy ők legyenek a holnap sztárjai. Ők, illetve az ő támogatásuk nagy feladat, hiszen jó, ha a hallgatók találkoznak friss dolgokkal, a tágabb értelemben vett szakmánknak pedig szintén elengedhetetlen, hogy előkerüljenek az új kincsek. Velük fogunk reményeim szerint hosszú évekig dolgozni, velük szervezünk majd teltházas koncerteket. A rádióban külön szeretnénk foglalkozni a feltörekvő, fiatal zenekarokkal, erre már műsorötletünk is van. A nagy „öregekkel” pedig portré jellegű, nagy sztorizós műsort tervezünk.
 
Klub, szabadtér, 12 hónapos működés, most a rádió. Vannak még ötletek a tarsolyotokban?
 
Folyamatosan gondolkodunk és tervezünk. Látod, ezt a rádió dolgot sem feltétlenül várták tőlünk, holott kézenfekvőnek tűnik. Természetesen vannak még terveink, amiken dolgozunk is. Épp nem olyan rég meg is osztottunk egy posztot, sok apró kérdést feldobva. Na, az egyik kérdőjel az pont a Fesztivál FM volt. Maradt ott még kérdés, szóval igen, lehet gondolkodni, hogy még mire készülünk.