A méregerős Fekete!

A méregerős Fekete!

EXTRA COFFEE-interjú Tamási László és Csikány Tamás Fácánnal

Mi köze a rock'n'roll-nak a kávéhoz? Nagyon is sok! Tamási László és Csikány Tamás „Fácán”. Mindketten dobosok, mindketten 10 évet játszottak a Mystery Gang rockabilly zenekarban, mindketten számos átkávézott koncertkörúton kutatták világszerte a legjobb feketéket, most pedig – hála egy zenekari turnébusznak – mindketten saját kávémárkájuk, az Extra Coffee megalkotói és sikerének gondozói. Az Extra Coffee egy nagyon friss, új brand a kávépiacon, prémiumkategóriás kávékülönlegességekkel. Hosszú volt az út idáig. A világ legerősebb kávéfajtáiból válogattak, majd hónapokig kísérleteztek olasz és spanyol kávépörkölő manufaktúrákban, hogy megtalálják azt az ízt, ami mindkettőjüknél telitalálat és egyben extra erős is. A végeredmény pedig: elégedettség, büszkeség és öröm… Elemi erő minden kortyban, energia, frissesség minden pohárban!
 

Miért pont a kávé? Hogy indultatok el?

Laci: Nekünk a kávé több mint egy ital – és ezt valóban így is gondoljuk –, nekünk az Extra Coffee egy életstílus! Nekem folyamatosan jelen volt és van az életemben. Filmes munkáim, turnéim során szinte nélkülözhetetlen a frissesség fenntartása érdekében. A megfelelő erősség mindig hiányzott, ezért is fordultam a saját márka megalkotása felé.

Fácán: A kávé a zenész egyik hű társa az éjszakában, jó barátja reggelenként. Hosszúra szoktak nyúlni az éjszakák… A csendesebb napokon is jólesett a kávé, érezni a koffein energiát adó hatását. Ez ma sincs másként. Sőt!

Laci: Ne feledjük, hogy a kávé a természetes energiaital! A természet alkotta, nem egy ipari laboratórium hozta létre. Szerettem volna egy kimagasló koffeintartalommal bíró, finom és prémium minőségű kávét. Hónapokig kísérleteztünk olasz és spanyol pörkölő manufaktúrákkal, kutattuk a keresett ízt, erőt és minőséget.

Fácán: Laci egy zenekari buszban utazva mesélt tervéről. Felkaptam a fejemet a mondandójára, és mivel mindketten lelkes koffeinisták vagyunk, szó szót követett, gondolat gondolatot szült. Beleástuk magunkat a témába… és hónapok múlva befarolt az olaszországi kávépörkölő manufaktúrából a mi Extra Coffee szállítmányunk.

Honnan szerzitek be a kávét? Hogy zajlik a pörkölés? Milyen az ízviláguk?

Laci: A Max Power nevű kávénk egy prémiumminőségű guatemalai és mexikói, 100%-os robuszta kávékeverék. Ez egy élénkítő és krémes, telt testű, közepes pörkölésű blend. Extra erős és intenzív, diós és csokoládé utóízzel. A Vintage Italian Espressót pedig prémiumminőségű brazíliai arabica (20%), valamint vietnámi és ugandai robuszta (80%) kávéból pörköltetjük. Eredeti olasz receptúra alapján készül, egy igazi extra erős eszpresszó. Lágy de mégis ütős, aranyszínű krémmel a tetején, közepes pörkölésű testes kávékeverék.

Fácán: A kávék közepes pörköléssel készülnek. Igyekeztünk megtalálni a megfelelő egyensúlyt a pörkölés során, hogy megtartva a testes, kiegyensúlyozott ízvilágot, EXTRA erős és magas koffeintartalmú kávét kapjunk. Mindkét kávénkat az olaszországi partnerünk kézműves kávépörkölő manufaktúrájában pörköltetjük, több évtizedes szakmai háttérrel rendelkező mesterek ellenőrzése alatt.

Mit kell tudni az otthoni felhasználásukról?

Fácán: A kávéink szemes, őrölt és kapszulás formában is kaphatóak. Őrölt kávéink presszógéphez és kotyogós mokka kávéfőzőhöz lettek optimalizálva. Szemes kávéink durvább őrlés esetén nagyszerűek French Press, Aeropress, vagy csepegtetős kávéfőzéshez is. Kapszuláink Nespresso-kompatibilisek.

Hogy álltok a koffeinnel?

Laci: A kávé ereje sok mindentől függ. A kávéfőzés fajtájától kezdve a lefőzés idején keresztül a mennyiségig. Sokak a sötét pörkölésű kávét érzik erősebbnek, pedig az általában kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy világos pörkölésű kávé. Szerintünk a lényeg a kávébabokban rejlik. Mindkét kávékeverékünkhöz a világ legerősebb fajtájú robuszta kávéiból válogattunk, így a megszokott kávékhoz képest kétszer olyan erősségű.

Fácán: A Max Power 3% feletti koffeintartalmú, míg a Vintage Italian Espresso 2,72%. Nem tartalmaznak hozzáadott koffeint, kizárólag a kávészemek eredeti koffeintartalmát.

Mit terveztek a jövőben?

Laci: Azt szeretnénk, ha minél többen megismernék a termékeinket, és a minőségi kávézás jegyében fogyasztanák az Extra Coffee-t. Sokaknak hiánypótlóak a magas koffeintartalmú kávéink. Rajta vagyunk, hogy országos hírnévnek örvendjen mihamarabb, ezért extra kampányokkal vágunk neki az új évnek. Megjegyzem, webshopunk éjjel-nappal nyitva van!

Fácán: Természetesen világsikert szeretnék az Extra Coffee-nak! Zenében sem látom a határokat, a dalokat is a Nagyvilágnak írjuk, bízva benne, hogy messze földön is megszeretik. A saját ízlésünk köszön vissza az ízében, művészi alkotásként nézünk rá.

Ha már zene… mi újság a popszakmában?

Laci: Legutóbbi zenei projektem a Honky Crew, ami az electro swing világában mozog. Alkotó- és szerzőtársammal, Farkas Gábor Ordival félbehagytuk új lemezünk munkálatait. Németországi kiadónk azóta is várja a kész anyagot tőlünk…

Fácán: Jegeltem a zenekaromat a jelenlegi helyzet miatt. A Tom Stormy Trio x Petrovna új 4 dalos kislemeze egy merevlemezen várakozik. Minden startra kész. Egy a biztos, szemem a pályán!