„Ez a cég nekem nagyon punk-rock.”

„Ez a cég nekem nagyon punk-rock.”

Téglás Zoli, a hamarosan új lemezzel jelentkező Ignite frontembere, novemberben Magyarországra látogatott.

Azonban nem egyedül, hanem a White Rabbit Partners színeiben egy amerikai üzletemberrel, Andrew Spanswick-kel. Mindeközben hamarosan kijön az új Ignite lemez, amit januárban egy duplakoncerttel koronáz meg a zenekar a Barba Negrában. Téglás Zolival beszélgettünk társadalmi és zenei szerepvállalásról. 

Mit kell tudnunk a White Rabbit Partners-ről és hogy hozott össze a sors Andrew-val?

A White Rabbit Partnersnek három fő tevékenysége van. Egyrészt kórházakat, pszichiátriákat, másrészt drog- és alkoholelvonókat nyitnak Amerikában. Andrew-t már 20 éve ismerem, ő Skóciában is sok pénzt fektetett be, hogy ott is megvalósulhasson ez a projekt. Én mondtam Andrew-nak, hogy jöjjön Magyarországra is, mert tudtam, hogy nagyon fog neki tetszeni. Szereti a kultúrát, a klasszikus és modern dolgokat, a történelmet. Augusztus 20-án csaltam ide, mikor a Csitáry hegyek alatt-ot nyomták a tűzijáték alá, mi pedig fent voltunk a Várban. Aztán sokfelé elvittem, a Tiszára is például, és imádta az országot. Most már itt akarja elindítani a vállalkozását, itt akarja befektetni a pénzt.

A drog- és alkoholelvonókban, amiket itt is terveztek nyitni, egy új eljárást alkalmaznak. Nem a méregtelenítésen és az erőszakos elvonáson van a hangsúly, hanem az idegrendszer befolyásolásán.

Az eljárás eredetileg amerikai találmány, de több kezelési módszer is keveredik benne. Sokkal nagyobb százalékban gyógyulnak meg a betegek ilyen kezelés mellett. A drogprevenciós központokat Amerikában már a 60-as, 70-es években megnyitották, így mára már könnyedén és nyíltan lehet beszélni az alkoholról és a drogokról, nem tabutéma, mint Magyarországon. Függőnek lenni nem azt jelenti, hogy ördög bújt beléd. Ki tudsz jönni belőle, vannak lépések, amiket meg kell tenned, és nem kell belehalnod az alkoholizmusba. A White Rabbit harmadik tevékenysége a média megjelenésekkel kapcsolatos. Rádión és tv-n is szeretnénk műsorokat sugározni, amelyben külföldi és magyar zenészek foglalnak állást a kérdésben. Szeretnénk minél jobban megnyitni az embereket, hogy merjenek itt is beszélni a problémájukról. Amerikában a függőség már majdnem akkora probléma, mint a daganatos megbetegedések, ha a százalékos arányokat nézzük, és ez Magyarországon is egyre inkább el fog terjedni. Rengeteg olcsó heroint hoztak be mostanában Európába, a kokaint pedig egyre inkább az olcsó speed váltja fel.

Mennyire lesz elérhető a közemberek számára egy ilyen gyógyító központ?

Főként nekik szeretnénk elérhetővé tenni, reméljük, az állami szerepvállalás is jelentős lesz. Bár az alapötlet amerikai, itt Magyarországon a helyi erőforrásokból, helyi szakemberekkel szeretnénk ezt megvalósítani. A hajléktanoknak is szeretnénk segíteni. Ez az egész nem a pénzről fog szólni, hanem a jótékonykodásról.

Sikerült már partnereket találnotok mindehhez?

Konkrétumok még nincsenek. Ez az első alkalom, hogy a White Rabbit miatt ideutaztunk. Egyelőre épületet keresünk, és egész nap emberekkel beszélgetünk. December elején pedig visszajövünk és folytatjuk a munkát. Most más feladataink is voltak. A White Rabbits-nek tv műsorai is mennek Amerikában. Ehhez kerestünk most műsorvezetőket itthon, mivel szeretnék minél több tehetséges magyar embernek segíteni. Ebben a műsorban meg kezdő zenekaroknak biztosítunk lehetőséget a bemutatkozásra. És tervben van, hogy ez a műsor se szoruljon idővel országhatárok közé.

Ezt így mind hogy tudod összeegyeztetni az Ignite-tal? Az új lemez kapcsán is sok teendő lehet...

Az Ignite lemez kész van. Január elején jön ki. Aztán turné és ennyi. Hiszek Istenben, és azért kezdtem el zenélni, hogy az embereknek segítsek. Régen, a gregorián szerzetesek idejében, csak akkor szabadott énekelni, mikor bent voltál a templomban. A zene arról szólt, hogy mikor imádkozik az ember, akkor közelebb kerüljön Istenhez. Az amerikai indiánok is énekeltek, mikor imádkoztak. Az éneklés egy spirituális dolog, mikor szebben beszélsz a Te istenedhez. Én azért megyek el turnézni, hogy a színpadról segíthessek, például a Sea Shepherds Society-nek. Én most már ebben látom az elsődleges szerepemet. És nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem van Andrew által a magyaroknak is segíteni. Ez a cég nekem nagyon punk-rock. Ha valaki tud segíteni azért, mert mondjuk zenész vagy filmsztár, akkor ezt kell tennie. Hiszen ezért csináljuk. Nem azért zenélünk, hogy csajozzunk meg bulizzunk. Az én zeném mindig társadalmi és politikai kérdéseket feszegetett, nem bírom ezt a szar szerelmes vonalat. Van elég abból.

Tehát elképzelhető, hogy az új album megjelenése és a turné után ismét csend lesz az Ignite körül? Hiszen erre az anyagra is kellett 10 évet várni.

Ennek több oka volt, egyrészt nem lehet csak egy zenekarban énekelni. Másrészt olyan dolgokkal foglalkoztam inkább, mint a Pelican Rescue Team. Önmagában a zenét elég hamar meg lehet unni. Színpad, backstage, kaja, alvás, aztán kezdődik elölről. Akkor miért vagyunk itt? Van sok más dolog, ami többet jelent a zenénél. A zenét akkor csinálom igazán, mikor érzem, hogy valamit ki kell mondani. Egy igazi zenész mond is valamit. Csak így tudom úgy csinálni, hogy nem hazudok senkinek. Ha nincs mondanivalóm, akkor ne álljak a színpadon. És ne csak mondani valóm legyen, hanem tegyek is valamit. Ezt a lemezt azért akartam megcsinálni, mert éreztem, hogy valami rossz közeleg a világban. Ezért kezdtem el írni. Az új lemez a bevándorló családomról szól. Hiszen mi is csak bevándorlók voltunk a II. világháború után Amerikában. És furcsa, hogy pont mikor kezdődött ez a mostani bevándorlási hullám, én akkorra fejeztem be a lemezt. De én már megcsináltam a munkámat. A zenélés mellett a jövőben a White Rabbittel is foglalkozom.

MaryMoss&MrPillow