Ezért egyél minden nap zöld salátákat
Mindannyian tudjuk, hogy több zöldsalátát kellene fogyasztanunk, de kevesen figyelünk rá
tudatosan. Talán a következő információk és kutatások ösztönzőleg hatnak, hogy valóban minden
nap a tányérunkra kerüljön.
Fenntartja a férfiak szexuális egészségét
Sok leveles zöldség, de különösen a cékla zöldje kitűnő forrása az egyik nélkülözhetetlen ásványi
anyagnak, a cinknek.
Egy, az Emberi Reprodukciós Tudományok Folyóiratában megjelent tanulmány megállapította, hogy a
mérsékelt dózisú cinkbevitel fokozza a férfiak szexuális egészségét, beleértve a korai magömlés
valószínűségének csökkenését, a szexuális aktivitás hosszabb ideig tartó fenntartásának képességét
és a tesztoszteronszint javulását.
Enyhíti a szívritmuszavart
A leveles zöldeket egy másik alapvető ásványi anyag, a kálium legjobb forrásaiként is említhetjük. A
kálium segít szabályozni a szívverést és az idegjeleket.
Sajnos a legtöbb ember étrendjében a nagy mennyiségű nátrium miatt, és ebből fakadóan a nátrium
káliumot helyettesítő tulajdonságának köszönhetően, a káliumhiány az egyik leggyakoribb
tápanyaghiány.
Segítség a szem egészségéhez
A leveles zöldek igazi lutein-aranybányák, kiemelten a cékla zöldje, mely a legjobb források közé
tartozik. A lutein a szem egészségének fenntartásához és a látás megőrzéséhez, valamint a szem
betegségeinek megelőzéséhez kiemelten fontos tápanyag.
Ami a szem egészségét illeti, kevés étel hasonlítható az olyan leveles zöldekhez, mint a fodros kel, a
kelkáposzta és a spenót. Ennek magyarázata, hogy sokféle szemvédő és szemgyógyító tápanyagot
tartalmaznak, úgy mint az alfa-karotin, alfa-lipoinsav, béta-karotin, lutein és a zeaxantin.
Véd a szívbetegségekkel szemben
Ha szívbetegségről van szó, mindenképp ötvözd kedvenc leveles zöldedet az étrendedbe, különösen
a kelkáposztát, salátát, petrezselymet és a spenótot. Egy, az Atherosclerosis folyóiratban publikált
kutatás ugyanis azt mutatta, hogy néhány zöldség hatékonyabb a szívbetegség megelőzésében, mint
mások.
A magas lutein tartalmú zöldségek, mint a leveles zöldek, különösen előnyöseknek bizonyultak a
szívbetegségek megelőzésében és a már kialakult állapot kezelésében. A leveles zöldek tápanyagban
gazdagok, többek között B-komplex vitaminokban, mint amilyen a B6 és a B12-vitamin is, és folsav
tartalmuk is magas.
A homocisztein olyan típusú fehérje, amelyet a szervezet termel, és amely a vérben található, ideális
esetben alacsony szinten. A magas homociszteinszint a szívbetegség előjelzője, ezért okosan járunk
el, ha zöld levelesek fogyasztása által alacsonyan tartjuk ennek szintjét.
Véd a csontritkulással szemben
Az olyan zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót nagy mennyiségű alkáli ásványi anyagot
tartalmaznak, mint a kalcium és a magnézium.
Mindkét ásványi anyag segít a szervezet kémiai egyensúlyát megtartani, így hozzájárul a gyulladások
enyhítéséhez és a csontok egészségének javításához.
Megelőzi a cukorbetegséget
Az Endocrine Journal folyóiratban megjelent úttörő felfedezés megállapította, hogy az A-vitamin-
hiány hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához. A tudósok megállapították, hogy az A-vitamin
nélkülözhetetlen a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek megfelelő működéséhez.
A béta-sejtek felelősek az inzulin előállításáért, ami segíti a vércukorszint szabályozását. A leveles
zöldek felhasználásával elegendő béta-karotinhoz jutunk, amely az A-vitamin elővitaminjaként segíti
az egészséges inzulinreakciót.
Gyógyítja a májat
A leveles zöldek olyan tápanyagházak, amelyek szinte mindenre jók, így valószínűleg nem lesz
meglepő, hogy a máj egészségére is kedvező hatással bírnak.
A Lipids in Health and Disease orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint több leveles zöldség
fogyasztása igazoltan javítja a máj zsírsav-profilját, ami nem csak a máj egészségét szolgálja és a
zsírmáj kialakulásának kockázatát csökkenti, de a szívbetegségek megelőzésénél is szerepet kap.
Harcol a rák ellen
A leveles zöldek sok rákellenes vegyületet tartalmaznak. A pitypang zöldje különösen erős rákellenes
hatással bír.
Bár a hagyományos olasz étrendben használata nem szokatlan, kevés magyarnak jutna eszébe
leszedni és megenni a kerti pitypangot. Ugyanakkor különösen azoknak, akik a rákkal harcolnak,
a Nature Chemistry által közzétett kutatások fényében, talán érdemes fontolóra venniük a
közönségesnek tűnő, ám annál értékesebb növény fogyasztását.
A kutatók a pitypangban azonosítottak egy JPC11 nevű anyagot, amely úgy tűnik, hogy zavarja a
rákos sejtek gyors osztódási képességét, ami a szervezetben a rák túlélésének feltétele.
Tisztítja a nyirokrendszert
A leveles zöldek, mint például a rukkola, a spenót és a kelkáposzta kiváló nyirokrendszer-tisztítóként
is szolgálnak. Sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek növelik a nyirokrendszer
azon képességét, hogy tisztán és egészségesen tartsa a szöveteket.
Gyorsítja a súlyvesztést
Ha a fogyásnak színe lenne, biztosan zöld lenne. Ez azért van, mert a leveles zöldek olyan
tápanyagokkal is el vannak látva, amelyek támogatják az egészséges anyagcserét.
Akár tavaszi salátakeveréket, spenótot, kelkáposztát, mustárzöldet, akár másfajta leveles zöldséget
építesz be a táplálkozásodba, ezek mind kiváló vitamin- és antioxidánsforrások, amelyek enyhítik a
gyulladásos állapotot, ami a súlygyarapodás és az elhízás egyik kiváltója.