„Ezt a dalt biztosan elvinném egy lakatlan szigetre”

„Ezt a dalt biztosan elvinném egy lakatlan szigetre”

Kistehén május 10-én az Akváriumban

Május 10-én az Akváriumban ünnepli a Kistehén  Bocsánat  albumának vinyl megjelenését. A tavaly decemberben napvilágot látott új lemez dalait egy-egy idézettel és videóval most a zenekarból Sidó Attila, Jancsovics MátéWeil Andris és Vajdovich Árpi tolmácsolásában mutatjuk be nektek!

I. Nálad minden jó
 
“Melletted minden tiszta Balaton
nem fáj a keserű, 
nem simogat az édes
nem találkozik 
Nap, s a Hold fénye”
 
Attila: Egy egyszerű, tiszta dal. El lehet benne merülni. 
Máté: Ez a legvisszafogottabb dal a lemezen. Én pl. seprűvel dobolom, de koncerten azért egészen megjön a dinamika a szám végére.
Andris: Ez a keserédes melankólia a ringatózó zenével abszolút megtöri a koncertre egyébként jellemző dinamikus, punk hangulatot. Ha jó helyre kerül a műsorban és a közönség is nyitott pillanatban van, nagyon be tud találni.
Árpi: Ebben a szövegben is tetten érhető a Laci féle intuitív megérző - ráérző írásmód, inkább hangulatok bukkannak fel, nem a szó szerinti jelentés dominál. Szép kis szám lett ez, szeretem a Kató hangját, tiszta, naív, egyedi, különleges. Még szerencse, hogy nem ment el tanulni, asszem voltak ilyen tervei.
 
 
II.Öntsd le sóval
 
“Csak nyalogassam a sebeket
érezzem az elhagyott ízeket
sót, a cukrot, a savanyút
csak egyszer még rám nézne, rám nézne ő
a nagy ő”
 
Attila: Ezt a dalt biztos magammal vinném egy lakatlan szigetre. Minden benne van, egyszerűen zseniális. 
Máté: Epikus kréziség.
Andris: Tetszik, ahogyan a szöveg és zene klasszik alter hangulata keveredik Laci Rengeteg projektjéből ismerős intimebb képeivel. Nekem ettől lett igazán teljes a Bocsánat. 
Árpi: Kissé dekadens hangulatú szám, nekem mindig Bowie Outside c. lemeze ugrik be róla, amit nagyon sokat hallgattam hollandiai magányomban, otthonos érzés. A szám vége felé kiderül az is, hogy ki is az a nagy ő: A lapátra átadódó erő.
 
 
III. Délen van pizza
 
“Banán van télen
babám jön délben
addig még kicsikét
szopizom a kanapét”
 
Attila: Csüggedtségből fakadó kritikus hangvételű dal. Kistehénre jellemző eklektikus zene. 
Máté: Ezt a számot volt a legviccesebb összerakni a próbateremben. Szerbes halandzsát nyomott a Laci, meg kiabálta, hogy pizza.
Andris: Nem akármilyen felütése a dalnak, kicsit sajnálom, hogy végül nem kamu oroszul lett megírva a dal, a próbákon ugyanis Laci orosz színdarabba illő hangulatban ordítozott, én pedig kifejezetten argentin tangóra hajazó zongoratémákat játszottam. Azért így sem lett rossz.
Árpi: Laci a szövegeivel szerintem egyrészt szándékosan akar meghökkenteni, visszafelé simogatni az ember szépérzékét, másrészt meg nem szégyelli leírni, ami elsőre eszébe jut, ez is ezt a hatást fokozza.
 
 
IV. Elsuhanó
 
“Elsuhanó erdők sűrű sorokban
mögöttük a felhők nagy tömegben
a csillagok repültek tovább
elhagytak bennünket a molekulák”
 
Attila: Megfoghatatlannak tűnő, mégis ismerős érzések vannak ebben a dalban. Többször hirtelen csörömpölés töri meg a nyugalmat, mint valami nem kívánt vendég. 
Andris: Én pszichedelikus zene rajongó vagyok, viszont Magyarországon nem igazán ismerek magyar nyelvű pszichedelikus zenekart. A 70-es években voltak ilyenek, de ott azért nagyon más nyelvezete volt a szövegeknek. Ez a részlet, úgy érzem ,egy true modern pszichedelikus magyar szöveg, hiánypótló a műfajban.
Árpi: Nyilván mindenkinek vannak, voltak utazós élményei, amikor az ember kikapcsolódik a hétköznapi áramkörből, és belekerül egyfajta időtlen lebegésbe. Nekünk zenészeknek ez életelemünk, félnapokat suhanunk, hogy aztán lerójuk másfél - két órás lényegi teendőnket szerte a világ színpadán.
 
 
V. Jó lesz így is
 
“Sóvárgó farkasok közé feküdni, nem baj
bálnák közé ugrani, nem baj
napozókat meglesni, nem baj
magányt lopni valakitől, nem baj”
 
Attila: Nem tudnám megmondani, miről szól a dal pontosan. Bizonyos soroknál, egy-egy mondatnál érzi azt az ember, hogy talált valami megfoghatót, egyébként egy kicsit sötétben tapogatózás nekem. 
Árpi: Érdemes leszokni a túlzott önbírálatról, jócskán visszaveti az embert céljai elérésében, ha állandóan csak elégedetlen önmagával, és nem tud őszintén örülni a sikereinek. Ez valami társadalmi beidegződés, érdemes tudatosan túllépni rajta és teljes erőből csinálni a dolgokat. Nem tudom, hogy erre gondolt-e a László, amikor ezt írta, de most hirtelen ez ugrott be. A bálnákról.. 
 
 
VI. Lécci, hogy de
 
“Ne szégyelld magad, egyedül vagyunk
börtönből jöttünk, börtönbe megyünk
vissza vissza vissza vissza
a forró szél a föld minden vizét kiissza”
 
Attila: Kissé meghökkentő, de biztos senkitől nem idegen dolgok jelennek meg a dalban, elég direkt módon! 
Árpi: Azt ezt is elviszem - ben feltűnt egy nagysikerű f@sz, Erdős Virág tollából, erre a lemezre most meg rásikeredett egy pin@. Bár kevésbé frekventált helyen. De az egyensúly legalább megvan.
 
 
VII. Bocsánat
 
“Kérlek, ha megállsz mellettem
nézzél bátran rám 
a két szép szemeddel
ne próbálj megúszni engem”
 
Attila: Egy valószínűleg örök problémával foglalkozik ez a dal, szerintem nagyon eredeti a hangulata, magával ragad. 
Árpi: A mindegyikőnkben ott rejtőző homelessre hat ez a szám. Aki megbarátkozik vele, az együtt énekli velünk, aki a sok pénzébe temeti és próbálja magából száműzni a maga kis koldus-énjét, azt bosszantja biztos ez a sok hülye együttérzés. Egyszer beszélgettem Rumcájsszal a 11-es megállójában, jött egy zsernyák, én meg mondtam neki hogy: Most mit cseszteti azt a szegény embert, mi is lehetnénk a helyében. Először jött, hogy na most majd jól leigazoltat engem is, ha beszólogatok, de közben fölszálltam a buszra, az meg mintha felfogott volna valamit.
 
 
VIII. Mennyire gáz
 
“Ki leszel te ott majd a végén
egy víztelen tó
levegő után sűrűn kapkodó
száraz törülköző”
 
Attila: Ez a dal próbál egyszerű lenni, sikerül is és próbálja a refrén mondanivalóját minél több emberhez eljuttatni.
Andris: Ez a kép simán csak jó, nem kell magyarázni, működik.
 
 
IX. Minden jó
 
“Takarj be
Álmaiddal etess
Pihenj, ha fáradsz
És örökké szeress”
 
Attila: Soha szűnni nem akaró energia, vágy és küzdelem
 
 
X. Soha nem elég
 
“Amit adtál, soha nem elég
amit kaptál, soha nem elég
madarat vársz, mesés madarat
emlékeidben keress helyet magadnak”
 
Attila: Az ember természete, dolgok amik talán soha nem változnak meg. Törzsi lüktetés, kalandozás.
 
 
Ne felejtsétek, május 10. Akvárium, Kistehén koncert!
 
További információk a Kistehén és az Akvárium Facebook-oldalán!