Fájdalmas és felszabadító új dal a Seriouskidtől

Fájdalmas és felszabadító új dal a Seriouskidtől

Megjelent a Seriouskid nu metál banda második száma, egyben első klipje, a These Sick Eyes. A dal több szempontból is különösen fontos szerepet tölt be a csapat életében, hiszen tulajdonképpen ez volt az első, aminek a demójával dolgozni kezdtek, míg az alapító frontember súlyos érzelmi terheitől szabadul meg benne. 
A Seriouskid zenekart 2019 végén alapította V. Németh Viktor, hogy egyfajta terápiaként kiírja a benne tomboló érzéseket és frusztrációkat. Hozzá csatlakozott régi barátja, Győri Ádám, aki hozta magával a gRain Korn tribute bandából Rinkács Pétert, valamint Csák Károly „Carloset”, a zenekar végül Oroszi Gáborral vált teljessé. A csapat debütáló dala, a Your Throne januárban jelent meg és egyből „az év legjobb Korn-dala” megtisztelő jelzővel cikkeztek róla, most pedig itt a Seriouskid első klipes dala, a These Sick Eyes. Ez a szám egyébként nemcsak témája miatt különleges, hanem azért is, mert ez volt az, ami tulajdonképpen összehozta a zenekart, amelynek írása közben végképp egy csapattá váltak. Így mindenkinek megvan a maga sztorija is a dallal kapcsolatban.
 
„A dalt 2018-ban írtam, a fiam anyjáról, és a családom szétszakadásáról szól. Azt a megmagyarázhatatlan érzést igyekeztem megfogalmazni a szövegben, ami egyszerre fájdalmas, mégis szeretettel teli, és felszabadító. Ahogy megéltem a történéseket, ahogy képes voltam hibáztatni a másikat, mert keresett helyettem egy biztosabb pontot, aztán idővel belátni a saját hibáimat is, amik hozzásegítették a döntéséhez. Egy hosszú és küzdelmes vergődés végeredménye volt ez a szakadás. Mikor elhatároztam, hogy kilépek az addig élt életemből, amit nem teljesen éreztem a sajátomnak” – meséli a dal születéséről V. Németh Viktor, a zenekar énekese. – „Felmondtam a munkahelyemen, és elhatároztam, hogy elkezdem azt élni, amit mindig is akartam, zenét fogok szerezni, és zenélni. Rendkívül rögös út indult ezzel, ami lelkileg rendesen meggyűrt, anyagilag is elgyengített, és végül ráment a kapcsolatunk is. Az addig megszokott életnek vége szakadt, de azt láttam nem tehetek mást, mert annyira feszített már odabent az alkotás és önkifejezés kényszere, hogy úgy éreztem beledöglök, ha nem engedem ki. Szóval családapából és jól kereső art directorból váltottam csóró zeneszerzőre. De ennek a folyamatnak az egyik eredménye a Seriouskid. Amikor a srácok megjelentek beérett amiért küzdöttem, és amiért nagyjából mindent feláldoztam. Mikor a demót elővettük, és a többiek is sajátjukká formálták, akkor igazán megjött az üzenet. Nem volt kérdés, hogy ez lesz a következő dal.”
 
„Büszke vagyok a végeredményre, kellőképpen megfontolt, mégis zsigeri dal lett a végkifejlet. A dalszöveg szempontjából örömmel fogadtam azt a mély ívű tartalmi közlésre irányuló törekvést, amit Viktor kvázi egy nehéz zsákként tudott kiírni magából és a dalban megosztani velünk. Friss házasként és majdani apukaként minden sorát át tudom érezni” - idézi fel első élményeit a dallal Győri Ádám, a zenekar dobosa.
 
 
„Viktor gyakorlatilag ezzel a dallal kopogtatott be az ajtónkon” – veszi át a szót Rinkács Péter, a csapat gitárosa. – „Akkor még persze nem voltunk zenekar, csak három jóbarát, akik már évek óta együtt játszottak a Korn Tribute formációnkban. Szerkezetileg készen volt a dal, ének, szinti gitárokkal és dobbal. De ez nagyjából 50%-ban egyezik meg a végeredménnyel, mert mindannyian a saját szájízünk szerint alakítottuk át a dalt. Carlose és én külön verziókat készítettünk Viktor alapjából, és azt közösen fésültük össze. Ádám életet és energiát lehelt a dobba, Gábor hozzátette a saját bass témáit, ami viszont véglegesen kifordította a dalt az eredeti valójából és tette egy közös egésszé. Itt szembesültünk először azzal, hogy mennyire különböző személyiségek vagyunk, milyen így együtt dolgozni. Ezzel a dallal kovácsolódtunk össze és éltük meg a közös frusztrációinkat és engedtük el egy részét. Sokat tanultunk belőle.”
A szám úgy fest, elsőre betalált mindenkinél a csapatban: „Nálam ez volt az a dal, ami nullponton teljesen lehengerelt. Totálisan elkapott a hangulata, a demó csiszolgatásakor nem is kellett semmin gondolkoznom, minden jött zsigerből, minden adta magát. Sok számomra kedves SK nóta van, de ez valamiért a különleges kedvencem lett, kiváltképp jóleső érzés élőben is a húrokba tenni azokat az energiákat, amiről szól” - mondja Carlose, gitáros.
Aki jól fülel, némi funk hatást is kihallhat a számban, amely Oroszi Gábor, basszusgitáros érdeme: „Nagyon tetszettek az alapötletek, a dal felépítése és hangulata. Ez a szám Viktor érzéseiről, történetéről szól, melynek szövegével őszintén szólva nem sokat foglalkoztam. Az én feladatom, hogy a flowt megragadva a basszusgitározásommal Viktor érzéseit segítsem kiteljesedni a dalban. A zenekar megalakulása előtt sokáig eltávolodtam a stílustól, magával ragadott a funk stílus, mely nagy hatással volt a bőgőzésemre. Nagyon boldog vagyok, hogy a dalba bele tudtam csempészni egy csipetnyit.”
Ezeket az energiákat igyekeztek a klipbe is átemelni, ami nem volt nehéz, hiszen tulajdonképpen a zenekar először állt közösen egy színpadra, korábban a pandémia miatt csak a teremben volt lehetőségük gyakorolni: „Egy ilyen forgatás valahol minden alkalommal megkoronázza a zenekartagok önbecsülését és emeli magaslatokba közös céljainkat. Eszméletlen löketet ad, amikor egy közös munka végül vizualitássá teljesedik ki, és a szemünkkel is láthatjuk azt a világot, amit eddig csupán hallottunk és elképzeltünk. Alig várjuk, hogy mindenkinek megmutathassuk!” - Idézi fel a forgatást Péter
Innen viszont nincs megállás: a zenekar folyamatosan dolgozik új számain, melyeket reméljük nyáron már a közönség élőben is meghallgathat, év végére pedig várhatóan érkezik első nagylemezük is.