„Fantasztikus emlékek kötnek Budapesthez” - interjú Vinny May-jel, a Kodaline dobosával

„Fantasztikus emlékek kötnek Budapesthez” - interjú Vinny May-jel, a Kodaline dobosával

Október 22-én két emlékezetes szigetes koncert után visszatér hozzánk az ír Kodaline zenekar, mégpedig az Akvárium Klub nagytermébe. A hazai közönség ne számítson különösebb hangoskodásra, hiszen az Our Roots Run Deep turné, ahogy a neve is mutatja, visszatér a gyökerekhez, és olyan formában mutatja be a banda slágereit, ahogy azok születésükkor szóltak. A turnéról és a vele egy időben megjelenő koncertalbumról Vinny May dobossal beszélgettünk.
 
Október 5-én jelent meg az új koncertlemezetek, Our Roots Run Deep címmel, am egyezik a jelenleg futó turné nevével. Mi a címválasztás története?
A névválasztásnak két magyarázata is van. Egyrészt az album és a turné hangzása is visszatér a gyökerekhez. Minden dalunk egy egyszerű, akusztikus változatban születik meg, egy szál zongorán és klasszikus gitáron. Egy akusztikus turnéval betekintést nyújthatunk a rajongóinknak abba, honnan is indulnak a dalaink, mielőtt a végleges változatban egy albumon hallhatják őket, vagy akár egy koncerten vagy egy fesztiválon. Másrészt, az Olympia Theatre-ben rögzítettük az albumot Dublinban, ami egy nagyon régi, már-már történelmi jelentőségű koncerthelyszín. Dublini zenekarként minden zenésztársammal más és más emlékeink vannak erről a koncertteremről - gyerekként jártunk ide, majd tinédzserként, és ahogy felnőttünk, már mi is játszhattunk a színpadán.
 
 
Három feldolgozás is került az albumra, köztük Michael Jackson „Billie Jean”-je is. Hogyan nyúltatok hozzá ehhez a klasszikushoz?
Ritkán szoktunk feldolgozásokat játszani, így amikor azon agyaltunk, mitől lehet igazán különleges az akusztikus show a sima Kodaline-koncertekhez képest, elhatároztuk, hogy visszanyúlunk pár kedvencünkhöz. A Billie Jean-t például az angol BBC Radio 1 egyik rádióműsorába dolgoztuk fel még évekkel ezelőtt, de a többi dalt is játszottuk már az elmúlt 10-12 évben egy-egy felvétel erejéig. Szeretünk feldolgozásokat hozzáadni a repertoárunkhoz, olyan slágereket, amiknek nagyjából mindenki ismeri a szövegét, és lehet közösen énekelni. A coverek egy kis szusszanást is jelentenek nekünk a színpadon, hiszen mivel nem a saját dalainkat játsszuk ilyenkor, nincsen rajtunk nyomás.
 
Mesélj a lemezen elhangzó dalokról! Hasonló számokat vittetek közönség elé, mint amiket október 22-én Budapesten is játszani fogtok?
Hasonló lesz a dallista Budapesten is, néhány változtatással – kihúzunk és hozzá is teszünk majd új számokat. Az albumon elhangzó dalok egészen biztos hallhatóak lesznek majd a turnén is, sőt, még több is, mint a lemezen. Az Olympia előtt talán három koncertet adtunk még csak ebből a turnéból, amit hozzátok viszünk, sokkal nagyobb volumenű lesz és hosszabb is.
 
Kétszer játszottatok eddig Magyarországon, a 2016-os és a 2019-es Sziget Fesztiválon. Várjátok az első önálló koncerteteket?
Mind a két Szigetes koncertünk lélegzetelállító volt, fantasztikus emlékeink vannak róla és imádjuk a fesztivált. Nagyon várjuk, hogy visszatérjünk ebben a gyönyörű városba egy saját bulival, elég magasak az elvárásaink, hiszen elképesztő emlékeink vannak Budapestről. Várjuk, hogy találkozhassunk a magyar rajongóinkkal, reméljük, szeretni fogjátok a koncertet!
 
 
-----
Írta: Erdős Viki
Fotó: Universal Music Archívum
-----
 
 
A TELJES INTERJÚÉRT KERESSÉTEK A ROCKSTAR MAGAZINT A RELAY ÉS AZ INMEDIO HÁLÓZATÁBAN ORSZÁGSZERTE!

HA PEDIG ONLINE OLVASNÁTOK, CSAK AJÁNLANI TUDJUK AZ ÚJSÁGOK NETFLIXÉT, A LAPTAPIR.HU-T, AHOL SOK MÁS MAGAZIN MELLETT MINKET IS TUDTOK OLVASNI!

Az aktuális címlapunk:

 

Az interjú megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.