Farsang – fesztivál vagy karnevál?

Farsang – fesztivál vagy karnevál?

Így űzzük el a telet Budapesten

Sokak számára kedves időszak a január-február. Az emberek ilyenkor igyekeznek kicsit ráncba szedni az életüket, betartják az újévi fogadalmaikat, például rászoknak az edzőterembe járásra, vagy éppenséggel leszoknak a dohányzásról. Az év elejét igyekeznek arra használni, hogy megtalálják önmagukat: milyen ironikus, hogy ezzel párhuzamosan van a farsang is, amikor pedig abból űzünk sportot, hogy valaki másnak adjuk ki magunkat… De honnan ered ez a jelmezesdi?
 
A farsangi időszak pontosan január 6-án (vízkereszt napján) kezdődik és a nagyböjt kezdetéig, húshagyókeddig tart. Ehhez az időszakhoz leginkább olyan népünnepélyeket társíthatunk, amik mulatságokhoz és lakomákhoz kapcsolódnak, például karneválokat, mint a velencei vagy a riói. Magyarországon a legközismertebb esemény a mohácsi busójárás, amit az UNESCO is kiemelkedő szellemi örökségként tart számon.
 
A farsang tulajdonképpen a tél elűzéséről és ezzel párhuzamosan a tavaszvárásról szól. Általában véve három kiemelkedő napot szoktunk emlegetni az ünnep kapcsán. Nem véletlenül kötjük az irdatlan mértékű evés-iváshoz, a hiedelmek szerint ez a féktelen fogyasztás hoz majd bőséges terményt a jövőben. Gondoljatok bele, napjainkban majdnem ebben az intervallumban kap helyet a torkos csütörtök is. A hagyományt sajnos tévesen élesztették újjá, ugyanis egy héttel később kapott helyet a naptárban, mint ahogy eredetileg volt.
 
A másik két nevezetes nap a farsangi időszak legvégéhez kapcsolható. Az egyik a farsangvasárnap, ami a farsang farkának – az ünnepi időszak végének – legelső napja. A párválasztás során hagyományosan ezen a napon tűzték a legények a kiválasztott leány bokrétáját a kalapjukra. A másik az ezt követő nap, húshagyó hétfő, más néven az asszonyok farsangja. Ezen a napon a nők úgymond férfimódra mulathattak: korlátlanul ihattak és nótázhattak.
 
Húshagyókedd a farsang farka, tehát az egész farsangi időszak vége. Ez egy mozgó egyházi ünnep, ami pontosan 47 nappal előzi meg a húsvétot. Jellemzően szalmabábot vagy koporsót égettek, amivel eltemették a farsangot és vele együtt a telet is.
 
 
Így űzzük el a telet Budapesten
 
Ha te is szeretnéd jelképesen elűzni a telet – akár rendhagyó, akár hagyományos módon – egyik kezedbe fogj egy maszkot, a másikba egy fánkot, és irány a város, ahol lehetőségek széles tárháza vár!
Csöppenj bele egy hagyományőrző zenés mulatságba, a Fonóban! A családi farsangon kicsik és nagyok is megtalálhatják a legmegfelelőbb foglalatosságot: lesz zenés-táncos meseelőadás az ünnephez kapcsolódó népszokásokról, álarckészítés, majd az egészet egy Paár Julcsi interaktív mesekoncerttel koronázzák meg. 
 
Az Eklektik Giccs egy már-már ironikus összejövetel a Kiscelli Múzeumban. A buli az intézmény „Ragyogj!” kiállításához kapcsolódik, így a dresscode is: akármiben is jössz, a lényeg, hogy giccses, csillogós legyen. Figyelem, a tárlatvezetés után jelmezversennyel és DJ-kkel folytatódik az este! 
 
A TILOS A Farsang az egyik legnagyobb és legerősebb lineuppal bíró szórakozás az elkövetkezendő két hétben. A négy helyszínen olyan előadókat vonultatnak fel, mint a Tudósok, a Zuboly, az Üllői Úti Fá:k, a Lopunk vagy DJ Palotai. Ha másért nem, azért gyere el, hogy belépőd árával támogathasd a Tilos Rádiót. 
 
Éled a Stranger Things világát? Bírod, ahogy a sorozat megidézi a ’80-as évek hangulatát? Nem kérdés, hogy Quixotic farsangi partiján a helyed! Öltözz be a kedvenc karakterednek a sorozatból, vagy más akcióhősnek az előbb említett érából és nevezz be a jelmezversenyre! De ha ez annyira nem hoz lázba, akkor még mindig elcsöröghetsz a retrowave slágerekre hajnalig. 
 
Farsang világsztárokkal? Ha egy kicsit átértelmezzük, akkor ez sem lehetetlen, az ünnep alkalmából ugyanis meglehetősen komoly tribute estre készülnek a Dürerben. A három teremben olyan előadókat idéznek meg, mint a Metallica, KoRn, Nirvana, Alice in Chains, The Pretty Reckless, a Guano Apes vagy a Deftones. 
 
Inkább az a karneválozós típus vagy? Nem kell hozzá Dél-Amerikába utaznod, a főváros bejáratott szórakozóhelyén megkaphatod a riói hangulatot némi reggaeton és R’n’B segítségével.