Fedezd fel a cikóriát!

Fedezd fel a cikóriát!

A cikória egy zöldségnövény, amelynek karószerű gyökere tejszerű nedvet termel. A gyökeréből
készült pótkávét valószínűleg mindenki ismeri gyerekkorából, azonban nem csak a gyökere
fogyasztható. Ismerjük meg közelebbről ezt a lándzsa formájú különlegességet.
 
A cikória Észak-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és szinte egész Európában őshonos, de már a görögök és
a rómaiak is ismerték. Vad változata a katáng vagy katángkóró, amely hazánkban egy ismert
gyomnövény. A cikóriából többnyire salátát vagy pótkávét készítenek. Már a 18. században is
termesztették, de akkor még csak a gyökerét használták fel, amelyből kávét készítettek. A cikória
termése hosszúkás és világos színű. Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, akkor érdemes azt választani a
piacon, amelynek világosabb levelei vannak, mert azok kevésbé keserűek.
 
A cikória sok-sok rostot tartalmaz, így az emésztésünket nagyszerűen rendbe teszi, és kedvezően hat
a bélflórára is. A cikória A-, B1-, B2- és C-vitamint, illetve magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz.
C-vitamin-tartalma nem kiemelkedő, de karotintartalma jelentős. A gyökerében tejnedv és inulin
található, ennek köszönheti kissé kesernyés ízét is. Az inulin egy vízben oldódó rost, amely
probiotikus tulajdonságokkal bír. Az inulin kedvező irányba befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet
mennyiségét. A cikória megakadályozza a kártékony baktériumok elszaporodását a vastagbélben.
Kesernyés anyaga kedvező hatással van a gyomornedv elválasztásra és a gyomormozgást is
stimulálja. Emellett serkenti az epekiválasztást és eltávolítja a májból a méreganyagokat.
 
Télen érdemes minél többet fogyasztani belőle, hogy fedezzük ásványianyag- és
vitaminszükségletünket, ráadásul alacsony a kalóriatartalma is. A cikóriát úgy kell előkészíteni, mint
egy salátát. Távolítsd el a torzsáját, majd szedegesd le a megbarnult, sérült leveleit, ezután alaposan
mosd meg a növényt. Nyersen is fogyasztható. A keserű ízét elnyomhatjuk valamilyen édes, lédús
gyümölccsel. A cikória köretként is megállja a helyét, ha húsételt készítünk, így még az
emésztésünknek is kedvezünk ezzel a párosítással. Könnyű krémlevest is készíthetünk belőle, amely
nagyon egészséges.
 
Krémes, fokhagymás cikórialeves
Hozzávalók:
- 2-3 db cikória
- 2 dl sovány főzőtejszín
- 1 evőkanál növényi olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 5 dkg reszelt sajt
- teljes kiőrlésű kiflidarabkák
- csipet só és bors
 
Elkészítése:
1) Tegyünk egy edénybe egy evőkanálnyi olajat, és kicsit pirítsuk meg benne az apróra vágott
fokhagymát és a petrezselyemzöldet, majd következhet a feldarabolt cikória.
2) Pároljuk 5-6 percig, majd öntsük fel körülbelül másfél liternyi vízzel. Amikor a víz gyöngyözni
kezd, akkor jöhetnek a fűszerek. Egy deciliternyi húslevesalapot is önthetünk a levesbe, de
enélkül is nagyon ízletes.
3) Amikor a cikória megfőtt, akkor következik a tejszínt. Egy kis tányérba töltsünk 2-3 evőkanálnyit a
levesből, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a tejszínt. Keverjük csomómentesre, majd adjuk
folyamatos keverés mellett a leveshez.
4) Tálalás előtt helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe kiflikarikákat, mindegyikre cseppentsünk
egy-két csepp fokhagymás olívaolajat és helyezzünk rájuk egy-egy csipetnyi reszelt sajtot.
 
Előmelegített sütőben pirítsuk meg őket, és a levest ezekkel a sajtos kiflidarabokkal tálaljuk.
 
Pirított cikória
Hozzávalók (4 főre):
- 4 nagy cikória
- 3 dkg vaj
- ½ db citrom
- 2 teáskanál kristálycukor
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
 
Elkészítés:
1) A salátacikóriák sárga csúcsát vágjuk le, és minden sérült vagy elszíneződött külső levelet
távolítsunk el. A fejeket hosszában vágjuk ketté, majd a kés hegyével emeljük ki a középső részt.
2) A vajat forrósítsuk fel egy akkora serpenyőben, amelyben a félbevágott cikóriák egy rétegben
elférnek. A cikóriákat gömbölyű oldalukkal lefelé tegyükük bele a serpenyőbe, és 2 perc alatt
pirítsuk aranybarnára.
3) Minden darabot fordítsunk meg, és facsarjunk rá citromlevet. Hintsük meg a kristálycukorral,
sóval és borssal, majd 3-5 percig pirítsuk - akkor jó, ha a vágott oldala is aranybarnára pirult, és a
kés vagy a hústű könnyedén beleszalad a fejekbe.
Jó étvágyat kívánunk!