Fesztivál, beszélgetések, felolvasások és sok zene

Fesztivál, beszélgetések, felolvasások és sok zene

A PIM az A38 Hajón sorozat szeptemberi programja

Ősszel is folytatódik a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó crossover-sorozata. Szeptember 3-án a József Attila-díjas költő, Farkas Wellmann Endre érkezik a fedélzetre. A kortárs szerzőt fiatal tehetségek követik szeptember 10-én: két költő, Vöröskéry Dóra és Németh Gábor mutatkozik be, ők egészülnek ki a Gran Canada zenekarral. 17-én a Spoken Word esten Dékány Niki, Horváth Kristóf “Színész Bob” és Laboda Róbert felelnek a rímekért és ritmusért. A szeptemberi Árnyjátékok Kányádi Sándor előtt tiszteleg, 24-i esemény a PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál nulladik napi programjának része.
 
A hónap első keddjén Farkas Wellmann Endre beszélget sokszínű és szerteágazó munkásságáról az A38 Hajó Kiállítóterében. Az Erdélyben született és nevelkedett költő, szerkesztő egy igazi aktív irodalmár, szervezett már összművészeti fesztivált, dolgozott tanárként és újságíróként. 1992 óta publikál verseket, legújabb kötete a Gyalu, a spíler. Többek között erről is beszélget Horváth László Imre moderátorral szeptember 3-án a Hajó Kiállítóterében. A zenei fel- és levezetést a programsorozat rezidens zenekara, az ATMO biztosítja. 
 
Szeptember 10-én szárnypróbálgató tehetségek mutatkoznak be a Tetőteraszon. A Deck – Fedélzeten az új arcok keretében fiatal, feltörekvő költők és egy igazán friss, tavaly alakult zenekar találkoznak. Fellép a GranCanada zenekar Vöröskéry Dórával és Németh Gáborral karöltve. Az elsőkötetes szerzők gondolatai mellett az r&b-hiphop-soul vonalon mozgó, nyolctagú zenekar Kaliforniába repít minket a szeptemberi Budapestről.
 
A szeptember 17-i Spoken Word vendégei álltak már színpadon színészként és slammerként is, ők a rendhagyó performanszok mesterei. A felvidéki Dékány Niki szövegeivel egyszerre megnevettet, elgondolkodtat, és az sem kizárt, hogy megríkat. Horváth Kristóf, a.k.a. Színész Bob a hátrányos helyzetűek udvari költője, a szavak ritmusának verhetetlen cigánykártyása, nem mellesleg ő a füleses srác az AKPH-klipből. Mellettük a popkultúra füleki minnesängere, Laboda Róbert lép színpadra. Ezúttal DJ Lee n’gum és az ATMO segítségével valósul meg a zene és az irodalom összhangja.
 
A hónap záróestje egyben a PesText nemzetközi irodalmi fesztivál nyitóestje, melynek hívószavai: beavatás, kaland és felfedezés. Ezen az Árnyjátékok esten is tágabb keretek között, szokatlan, oldottabb és jobban dramatizálható hangulatban “szólal meg” az irodalom. A Re: Kányádi címet viselő programon Gálfalvi Ágnes és Korpa Tamás bemutatják a Közelítések Kányádi Sándor Halottak napja Bécsben című verséhez c. olvasónaplót, mely 15 irodalomtudós és szépíró rendhagyó elemzése és kommentárja nyomán jött létre. Ugyanezen verssel lépnek párbeszédbe a fiatal írók, költők, DJ Sanyi zenéjére. Harmadikként a Nézőművészeti Kft. művészei szólaltatják meg a tavaly elhunyt költő ismert, de főként kevéssé ismert verseit.
 
A programok este 8-kor kezdődnek az A38 Hajó Tetőteraszán, jegyek az A38 Hajó honlapján válthatók. Minden műsor élőben követhető az A38 Hajó YouTube-csatornáján.
 
 

Helyszín