„Legyen 12 hónapon át fesztivál!”

„Legyen 12 hónapon át fesztivál!”

Interjú Szűcs Mihállyal, a Barba Negra vezetőjével

Mindig örömteli olyan új kezdeményezéssel találkozni, ahol a zenéé a főszerep. Legyen szó rendezvényről, díjról, vagy ahogy jelen esetben, egy új csatornáról, rádióról. A Barba Negra vezetőjét, Szűcs Mihályt most nem koncertekről, hanem egy újonnan elindított online rádióról, a Fesztivál Fm-ről kérdeztük.

 

 

Ha megengeded, játékosan kezdeném: fesztivál vagy rádió?

 

Miért ne lehetne egyszerre a kettő? Egy olyan rádiót képzeltem el, ahol nagyon széles körben megférnek egymás mellett a zenei stílusok. Éppen úgy, mint egy nagy fesztiválon. Persze ha megnézzük a világ fesztiválkínálatát, akkor látjuk, hogy a rockzenekarok dominálnak, de annyi jó stílus és banda van, akik elférnek mellettük a színpadon, ezzel egy fantasztikusan színes zenei elegyet alkotva. Én azt képzeltem el, hogy legyen mondjuk 12 hónapon keresztül a zenéé a főszerep, legyen 12 hónapon át fesztivál.

 

Milyen igényre reagál a Fesztivál Fm?

 

A zenének, zenekaroknak, rendezvényeknek nagy szüksége van a felületekre. Szeretnénk, ha a Fesztivál Fm-ben sokan megtalálnák a számításukat úgy, hogy felületet kapnak. Beszélhetnek a rendezvényeikről, szólhatnak a közönségükhöz. Ezzel elsősorban persze az adott városnak, rendezvénynek segítünk, de nem másodlagosan az ott fellépőkre is rá tudjuk irányítani a figyelmet. Ezek egymással szervesen összefüggő dolgok: kellenek a jó bandák, a jó helyszínek, a jó megmozdulások, és kellett egy jó csatorna, hogy ezek mind eljussanak a zsűrihez, a közönséghez. Ez egy nagyon fontos, és eddig lehet, hogy ki nem mondott igény.

 

Magyar zenekaroknak, zenekarokról szól az új adó?

 

Róluk is, rólunk is. Nem kifejezetten magyar zenére specializálódott kínálatban gondolkodtunk, viszont nagyon fontos volt, hogy helyén legyen kezelve a honi alkotóbázis. Évek óta arról beszélünk, hogy kevés a felület, ahol magyarul szólal meg a dalszöveg. Tessék, itt vagyunk. Rengeteg a klasszikusunk, akik nagyon fontosak számunkra is, viszont egyre több az olyan banda, aki fel fog nőni a feladathoz, hogy ők legyenek a holnap sztárjai. Ők, illetve az ő támogatásuk nagy feladat, hiszen jó, ha a hallgatók találkoznak friss dolgokkal, a tágabb értelemben vett szakmánk számára pedig szintén elengedhetetlen, hogy előkerüljenek az új kincsek. Reményeim szerint hosszú évekig velük fogunk dolgozni, velük szervezünk majd teltházas koncerteket. A rádióban külön szeretnénk foglalkozni a feltörekvő, fiatal zenekarokkal, erre már műsorötletünk is van. A nagy „öregekkel” pedig portréjellegű, sztorizós műsort tervezünk.

 

Klub, szabadtér, 12 hónapos működés, most a rádió. Vannak még ötletek a tarsolyotokban?

 

Folyamatosan gondolkodunk és tervezünk. Látod, ezt a rádió dolgot sem feltétlenül várták tőlünk, holott kézenfekvőnek tűnik. Természetesen vannak még terveink, amiken dolgozunk is. Épp nem olyan rég meg is osztottunk egy posztot, sok apró kérdést feldobva. Na, az egyik kérdőjel az pont a Fesztivál FM volt. Maradt ott még kérdés, szóval igen, lehet gondolkodni, hogy még mire készülünk.

 

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: