Fesztivál Turné 2017

Fesztivál Turné 2017

Előző számainkban végigjártuk kedvenc klubjainkat, kikérdeztük a nagyobb koncertszervezőket, most a sort a főbb hazai fesztiválokkal zárjuk. Mindenki felkészült egy elképesztően őrületes nyárra?

Paloznaki Jazz Piknik - Jazz, bor, Balaton 
 
A Balaton északi partjának tündéri falujában, Paloznakon idén már hatodszorra rendezik meg a Paloznaki Jazz Pikniket, ami kis Tájház-udvari dzsemboriból vált 3 napos, 4 színpados rendezvénnyé, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává. A falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek, a Tájház udvarán igazi klubhangulatra lehet számítani. A Sáfránkert Vendéglő előtt a falu főutcáján jazzformációk szórakoztatják a járókelőket, idén pedig újdonság lesz a negyedik színpad, ahol az improvizatív és újhullámos jazz is helyet kap. És persze maradnak a plédek, a vidéki hangulat, a csodás borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak. 
 
Paloznak, augusztus 3-5.
 
FEZEN Fesztivál
 
1997-ben még Fehérvári Zenei Napokként, egy cirkuszi sátorral indult a fesztivál, tavaly viszont több mint 100 fellépő, köztük közel 20 külföldi sztárzenekar már közel 40 000 látogatót csábított Székesfehérvárra. 2017-ben 20 éves a FEZEN, és erre jubileumhoz méltó programmal készülnek a szervezők. A lista még korántsem teljes, de már így is tudhatjuk, hogy érkezik a rockikon Alice Cooper, a kaliforniai punk-rock nagyágyú The Offspring, de itt lesz a Saxon, a Blind Guardian, a Therion és persze a hazai élvonal is. Minden műfajból, hiszen a szervezők közlése szerint idén is marad a tavalyi dupla nagyszínpados felállás, amik persze különböző stílusoknak adnak majd helyet. Természetesen a két nagyszínpad mellett a 2016-ban megismert többi helyszín is megmarad, sőt bővül is a sor, hiszen a területet egyre jobban „belakja” a fesztivál. Van még pár ütős név a tarsolyban, érdemes követni a fesztivál hivatalos csatornáit a friss hírekért, és bejelölni naptárban a dátumot.
 
Székesfehérvár, augusztus 2-5. 
 
B.my.Lake Fesztivál 
 
Augusztusban ötödik alkalommal kerül megrendezésre Közép-Európa első számú szabadtéri underground elektronikus zenei fesztiválja, a B my Lake! Az elmúlt években olyan előadók sorakoztak fel a programban, mint Richie Hawtin, Carl Cox, Sven Vath, Solomun, Luciano, Fritz Kalkbrenner, Ben Klock, Joseph Capriati, Tale of Us, Sasha, Marcel Dettmann, Nina Kraviz, Nicole Moudaber és még nagyon sokan mások! Eddig több száz világszínvonalú DJ pakolta a jobbnál jobb szetteket egymást váltva, összehangoltan, s értesüléseink szerint a szervezők idén is hűek maradnak magunkhoz, azaz a szcéna legjobbjait hozzák el a Balaton partjára, Zamárdiba. Augusztus 23-tól tehát 4 napon át főszerepben a techno/tech-house/minimal/house! A nyár legjobban várt underground fesztiválja változatlanul nívós programmal várja az elektronikus zene legnagyobb szerelmeseit. Az Early Bird jegyek már elérhetők!
 
Zamárdi, augusztus 23-27.
 
X. Jubileumi Campus Fesztivál
 
Kelet-Magyarország legnagyobb nyári zenei fesztiválja az elmúlt kilenc év alatt tizenötezres helyi rendezvényből közel százezres, országos jelentőségű fesztivállá vált. A Nagyerdei Stadion és környezete – az országban egyedülálló módon – innovatív, korszerű, esztétikus, higiénikus helyszínt biztosít a fesztiválon résztvevők számára. A rendezvényt évről évre egyre többen látogatják, 2009-ben hivatalos városi nagyrendezvény rangot kapott, 2012-ben választották először a legnépszerűbb debreceni rendezvénnyé, 2014-ben pedig az év könnyűzenei produkciója kategóriában elnyerte az Artisjus-díjat. Idén jön a jubileumi tizedik fesztivál, így a szervezők ebből az alkalomból különleges programmal készülnek. A gyönyörű nagyerdei környezetben, több mint húsz hektáron idén is változatos zenei kínálat várható külföldi és több száz hazai fellépő részvételével. Nemcsak zenei program szerepel majd a kínálatban: irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések, illetve a Dumaszínház humoristáinak előadásai mellett több mint ezer négyzetméteren újra lesz helyszíne a Debreceni Egyetemnek is. 4 napos bérlet: 15 990 Ft
 
Debrecen – Nagyerdő, július 19–23.
 
Rockmaraton Fesztivál
 
A tavaly szó szerint maratoni hosszúságú fesztiválnak idén is a dunaújvárosi Szalki-sziget ad otthont július 11. és 16. között. Húsz nemzetközi és 80 hazai zenekar, 100% rock-metal felhozatal, vízpart és hideg sör – nagyjából erre lehet számítani az idei Rockmaratonon. A fesztivált régóta látogatók már megszokhatták, hogy az alacsony áron tartott belépők (14 990 Ft az ötnapos bérlet) mellett évről évre arra törekednek a szervezők, hogy emelkedjen a színvonal: a Szalki-sziget remek földrajzi adottságainak köszönhetően a koncertek mellett a vízparti nyaralás lehetősége is adott. A felhozatal pedig ezúttal is erős – a teljes program február 7-től elérhető a rockmaraton.hu oldalon! Addig is itt van pár név kedvcsinálónak: Sepultura, Total Chaos, Thell Barrio, Moonspell, Amorphis. 
 
Dunaújváros, július 11–16. 
 
STRAND Fesztivál
 
Ötödik alkalommal jelentkezik a STRAND Fesztivál, a már megszokott helyén Zamárdiban, 2017-ben augusztus 23. és 26. között. A páratlan hanggal megáldott, a világhírnév küszöbén álló, a magyar közönség előtt már többször nagy sikerrel bizonyító John Newmant ezúttal a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös rendezvényén, a STRAND Fesztiválon láthatják a hazai rajongók. Hivatalos még a fiatal brit indie pop banda, a Bastille, az amerikai rapper-táncos-dj-producer Redfoo és Icona Pop, a svéd elektro-pop duó fellépése is. Hazai részről többek között a Punnany Massif, a Wellhello, a Kowalsky meg a Vega, a Vad Fruttik és a Kiscsillag koncertjein lehet majd tombolni. Érezd a Balaton ritmusát! 
 
Zamárdi, augusztus 23–26. 
 
Balaton Sound
 
A Sound idén is hozza a tőle megszokott sztárfelhozatalt. Első alkalommal érkezik Magyarországra az egyik legsikeresebb deep house/tropical house producer, Kygo. Újra fellép Zamárdiban a DJ Mag TOP 100-as listájának 3. helyezettje, Hardwell, de elmaradt 2016-os fellépését pótolja Robin Schulz is. Amerikából érkezik a dögös-dallamos elektróban utazó testvérpár, a Krewella, a holland különítményt Headhunterz, Nicky Romero és a Blasterjaxx képviseli. Élő show-val tér vissza Zamárdiba az electro-house, dance-punk olasz nagymestere, a The Bloody Beetroots, itt lesz Ausztrália Nr. 1 DJ-zenésze, Timmy Trumpet és Kanada egyik legsokszínűbb elektro-duója, a Zeds Dead, de honfitársuk, Shaun Frank is jelen lesz. John Digweed és Dave Clarke személyében két angol veterán nagyágyút is láthat a közönség a Balaton Soundon, a legfiatalabb generációt a 19 éves francia Kungs képviseli.
Az évről évre komoly sztárparádét felvonultató vízparti buli jövőre újdonságok sorát is ígéri és a látványvilága is megújul.
 
Zamárdi, július 5–9. 
 
Fishing On Orfű: Fishing 10, Kispál 30, Lovasi 50
 
A 10. Fishing on Orfű június 20. és 24. között kerül megrendezésre. A jubileum apropóján idén 5 naposra duzzad a fesztivál, melynek nyitónapján – csakúgy, mint a legelső Fishingen – az akusztikus produkcióké lesz a főszerep, olyan fellépőkkel, mint a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Bár. Az est fénypontja a pont aznap 50 éves Lovasi András, aki egy csendesülős koncert keretében színpadra viszi az első 50 év legfontosabb dalait, ahonnan természetesen a zenésztársak sem hiányozhatnak. De itt még nem érnek véget a 10. Fishing szülinapos vonatkozásai! 2017-ben a fesztivál és Orfű életét is új külső helyszínekkel igyekszenek tovább pezsdíteni a szervezők, valamint a záró estre is nagy meglepetéssel készülnek.
 
Orfű, június 20–24. 
 
Telekom VOLT Fesztivál
 
Újabb világsztár fellépőket tettek közzé a Telekom VOLT Fesztivál szervezői. Az első „nagy dobás”, a Linkin Park bejelentése után olyan nevek sorakoztak fel, mint Ellie Goulding, az Imagine Dragons, vagy a világ jelenleg elsőszámú DJ-je, Martin Garrix. A nevek hallatán érdemes mihamarabb bebiztosítani a VOLT jegyet, mert bár áprilisig még elővételes áron lehet kapni, de az nem biztos, hogy lesz is. Legalábbis erre utalhat Lobenwein Norbert főszervező korábbi nyilatkozata, mely szerint minden várakozásukat felülmúlta a korábbi, 48 órás jegyakciókat övező érdeklődés.  Ráadásul idén hat napon át várja a fesztiválozókat a 25. VOLT Sopronban. A hivatalos, négynapos programot előzi meg a  Linkin Park koncert, egy nappal korábban pedig a II. Petőfi Zenei Díj gálát rendezik itt ismét.
 
Sopron, június 27. – július 1. 
 
25. Sziget Fesztivál
 
Jubilál a Sziget! A fesztiválszakma legnívósabb díjának számító European Festival Awardon idén a „Fellépők kedvenc fesztiválja” címet elért Sziget Fesztivál immáron 25. alkalommal nyitja meg kapuit augusztus 9. és 16. között. A már hungarikummá vált eseményen a régi visszatérők mellett – Kasabian, Billy Talent, Interpol, Tom Odell – egy rakás új fellépőt is bejelentettek a szervezők, úgy, mint a Two Door Cinema Club, Mac DeMarco, a The Pretty Reckless, Jamie Cullum, a The Kills, a Clean Bandit vagy a Flume. A Sziget-bérletek és -napijegyek beszerzésével már évek óta érdemes sietni a hatalmas érdeklődés miatt – ez idén sincs másként.
 
Budapest, augusztus 9–16. 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. január 31.