Fogd a családot, és irány a BOLDOGság!

Fogd a családot, és irány a BOLDOGság!

Jön az első BOLDOGkisfalud Feszt

Ha valaki meghallja a fesztivál szót, nem feltétlenül egy családbarát, béke szigete-érzetű eseményre gondol, amelyen egymást érik a minőségi gasztronómiai és kulturális attrakciók, illetve gyermekprogramok. Éppen emiatt fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Bodrogkisfaludon született, és idénre kész fesztivállá érett BOLDOGkisfalud Feszt. Az esemény egyik megálmodójától, Juga Pétertől igyekeztünk minél többet megtudni az idén debütáló projektről.

Interjú: Szabó Anna

Mesélj egy kicsit a BOLDOGkisfalud hátteréről! Van valamilyen sztorija a fesztiválötlet megszületésének?

Több papírlap lett tele és valamivel több borosüveg vált üressé, mire eljutottunk a végleges változathoz. Egyébként egy nagyon kedves bodrogkisfaludi borász ismerősünktől hallottuk először ezt a szót, hogy „Boldogkisfalud”. Egyszer megkérdezték tőle, hogy miért jó itt élni, ő pedig azt válaszolta, hogy azért, mert ő itt boldog és végül is, ez Boldogkisfalud. Persze mondhatnánk, hogy nem nagy kunszt egy betűt megváltoztatni, de ez nem a betűkről szól, hanem arról, ami mögöttük van: arról a hatalmas szívről, amely itt dobog. Maga a fesztiválötlet és a kezdeményezés a Petőfi utcában található Kisfalucska Udvarház & Bisztróból indult, amely a családi vállalkozásunk 2010 óta. A tavaly született Bisztró konyhájának alapja a frissesség és az idényszerűség, séfjeink nemzetközi tapasztalatával a kézműves, helyi alapanyagokra építve különleges és egyedi ízeket alkotunk. A Bisztrótól karnyújtásnyi távolságra van még az utcánkban egy borászat és egy whisky- és ginlepárló. A Bodrog Borműhely a hagyományos és korszerű borkészítés ötvözésével, a legmagasabb minőséget megcélozva készíti a borait, a Seven Hills Distillery pedig alig, hogy létrejött, világhírre tett szert az elmúlt fél évben, amikor az itt készülő Tokaj Gin 3 nemzetközi versenyen utasította maga mögé a világot. Így, a köztük megszületett összefogás szinte adta magát. 

Mit állítottatok a programsorozat középpontjába? 

A fesztivál a kulturális, zenei programokat ötvözi gyermekprogramokkal, borral, ginnel és gasztronómiával. Igyekszünk változatos programokat kínálni, valamint az ezerarcú Tokaj-Hegyaljai borvidék sokszínűségéből próbálunk minél többet adni az ide látogatóknak. A gyerekekre különösen odafigyelünk, főleg azért, hogy családok számára is vonzóvá váljon ez a fesztivál, a falu és maga a borvidék is.  Bábelőadásokkal készülünk mindhárom helyszínen, emellett ökojátékpavilonnal és népi játékokkal is, valamint hangszerbemutatóval és egyéb kreatív-interaktív érdekességekkel várjuk a kisebbeket és nagyobbakat – de akár a felnőtteket is.

Tudom, hogy ez lesz az első évetek, de biztosan van egy víziótok arról, hogyan képzelitek el a magvalósult fesztivált. Mi lesz az, ami kiemel majd titeket a hazai fesztiválrengetegből?

Egyszerűen be kell rúgni az ajtót! Ennek megfelelően a fesztivál minden elemében szeretnénk valami rendhagyót, eredetit csinálni. Így a zenei fellépők tekintetében például egy kalandos barátság és szerelem révén egyenesen Párizsból repül majd ide egy zenekar, hogy felrobbantsa a fesztiválszínpadot a műfajokat ötvöző, határokat feszegető, jól komponált, kifinomult, de olykor zúzós zenéjével. Ők a Les Gars Dans L’Coin. Hét fenegyerek a fény városából, akik csak azt várják, hogy feltekerjük a potmétereket. A nagyszínpad kiemelt főszereplője pedig az Anna & The Barbies lesz, akiket a hazai könnyűzenei élet meghatározó részeként aligha kell külön bemutatnunk. Mellettük fellép még a Kelet Brass Band, akik saját dalaikon kívül örökzöldeket szólaltatnak meg különleges hangszereiken, az országos és nemzetközi utcazene fesztiválokról ismert showműsor pedig ezúttal sem marad el. A Milagro Santana Tribute Band pedig Latin-Amerikát varázsolja majd a színpad elé az összetéveszthetetlen gitárhangzással és az ütősök lüktetésével, valamint más kisebb formációk is a húrok közé csapnak a nap folyamán. 

A különös figyelemmel összeállított zenei szegmensen túl 10 borászat részvételével, helyi prémium kézműves termékek vásárával, különféle gasztronómiai ámokfutásokkal, változatosan kreatív-interaktív gyermekprogramokkal, továbbá egyedi fesztiválinstallációval és egy harmonikus atmoszféra megteremtésével szeretnénk meglepni a közönségünket. 

Láttam, hogy nagy hangsúlyt fektettek a fesztivál helyszínéül választott környezetre is. Ilyen téren mire számíthatnak az idelátogatók? 

Az adottságainkban rengeteg a lehetőség. Alattunk folyik a Bodrog, amelynek túlpartján a Bodrogzug fantasztikus élővilága húzódik, az egyik irányból a tokaji Kopasz-hegy magasodik fölénk, a másik irányból pedig a Zemplén öleli a falut, így akármerre nézünk, csodás természeti környezetet láthatunk.

 A helyszínek a Petőfi utcában, egymástól néhány lépésre helyezkednek el, hatalmas udvarokkal, zöld területtel rendelkezünk, így a programelemek lounge-os, chill-es hangulatban telhetnek – reményeink szerint nyári napsütésben. A nagyszínpados koncerteken pedig, háttérben a hegyekkel, a naplementében tombolhatjuk ki magunkat. 

Ez 2021-ben még elengedhetetlen kérdés: milyen biztonsági intézkedésekkel várjátok a vendégeket?

Folyamatosan figyeljük a bejelentéseket, amint kiderül, hogy pontosan milyen rendelkezések vonatoznak majd ránk a fesztivál idején, meg fogjuk osztani a felületeinken. Jelenleg annyit tudunk, hogy előreláthatóan szükség lesz az oltottság igazolására.  A kiskorúak számára egyébként a részvétel díjmentes, ugyanakkor csak szülői kísérettel vehetnek részt a programokon. Felnőttek számára pohárjegy megváltása szükséges a belépéshez, amelyhez egy gravírozott fesztiválpohár és egy „nyakbaakasztós” pohártartó jár majd, hogy lehetőleg minél kevesebben tévesszék össze a poharaikat az este előrehaladtával. 

Mit szeretnétek, hogyan jellemezzenek titeket azok, akik idén ellátogatnak a BOLDOGkisfaludra?

Szeretnénk minél több mosolygós arcot látni, felszabadult, örömteli gyerekekkel és felnőttekkel találkozni, akik igazán jól érzik magukat. Értük csináljuk ezt a fesztivált, célunk, hogy mindenki, aki ellátogat hozzánk feltöltődjön egy kicsit „Boldogkisfaludon”, vigyen magával a jóhangulatból minél többet és sokszor térjen még vissza Tokaj-Hegyaljára.

 

A BOLDOGkisfalud Feszt az Interreg Szlovákia-Magyarország Kisprojekt Alap támogatásával valósul meg!

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: