Műanyag? Menjen a …!

Műanyag? Menjen a …!

Fuck Plastic Waste Karnevál

Február 28-án a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Kaukázus együtt lép fel a Barba Negra Music Clubban. A srácok nemcsak egy egyszerű koncertre készülnek, a céljuk ez esetben túlmutat a szórakozni vágyó arcok megtáncoltatásán. Az este fókuszában a környezetvédelem áll, jelszó: le az egyszer használatos műanyag cuccokkal! A kezdeményezésről Tóth Kristóf „KRSA”-val, a PASO frontemberével beszélgettünk.

Írta: Seprényi Fanni

Fényképezte: Tábori Ádám

 

A teljes interjút a februári ROCKSTAR MAGAZIN hasábjain olvashatod!

 

Hogyan jött a F*ck Plastic Waste Karnevál ötlete?

Az én ötletem volt, hogy az évindító Barba Negrás koncertünk lépjen ki a megszokott keretek közül, és ahogyan ez már korábban is előfordult, használjuk az esemény és a zenekar publicitását olyan dologra, ami hasznos lehet az egész társadalom számára.

Tapasztaltam, hogy mekkora problémát okoz a műanyag szemét, hisz mindenhol jelen van. A hazai erdőkben ugyanúgy találkozom vele; ahogy az afrikai gettókban, ahol műanyaghalmok között élnek az emberek, de láttam, hogy fehéredtek ki és pusztultak el a korallzátonyok szerte a tengerek vizeiben. Ezek ösztönöztek arra, hogy a magunk módján felhívjuk a figyelmet erre az egyre csak súlyosbodó jelenségre és motiváljuk a közönségünk tagjait arra, hogy közösen lépjünk, mielőtt már tényleg késő lesz...

Mivel a Kaukázust rendkívül környezettudatos zenekarnak ismertük meg, úgy gondoltuk, biztosan partnerek lesznek ebben a törekvésben.

Készültök valami plusszal erre a koncertre?

A legújabb digitális formában megjelenő „Travelling man” című kislemezünk nem csupán a címadó dalban invitálja kalandra a hallgatókat. Ez egyfajta zenei utazás, afrikai, latin-amerikai és karibi hatások találhatóak rajta: olyan, a PASO által eddig nem érintett területekre merészkedünk, mint az afrobeat vagy a bossanova, de modernebb hangvételű ska dal is van rajta. Természetesen az új műfajokból táplálkozó számok megőrzik a banda lenyomatát, ezeket a stílusokat megfűszereztük a saját ízeinkkel, így a saját képünkre formáltuk őket. A friss anyagot február 28-án, biztosan eljátsszuk a bulin. Más meglepetés is lesz, némi közösködésre lehet számítani a két zenekar között. Hogy ez pontosan mit takar, azt nem szeretném „lelőni”, inkább gyertek el meghallgatni!

Környezettudatos vagy a hétköznapokban? Ha igen, miben nyilvánul meg?

Persze! Szelektíven gyűjtöm a szemetet, főleg tömegközlekedéssel járok és minimalizálom az autós utak számát. Nagyon messze vagyok a ténylegesen hulladékmentes háztartástól, de törekszem erre is. Viszek saját zacskót a bevásárláshoz, ahol csak lehet, csomagolásmentes árut választok. A ruháimat akkor cserélem, amikor már valóban szükséges, és ugyanígy járok el használati tárgyak esetében. Az étrendemben igyekszem visszaszorítani az állati eredetű termékeket, húsfogyasztás esetén tengeri eredetűt vagy szárnyast választok a marhával szemben. Sajnos van egy csomó olyan kényelmi dolog, amiről le kellene mondanunk, hogy valóban fenntartható jövőnk legyen. Egyéni, de főleg ipari szintű változtatás szükséges.

Mi a véleményed arról, hogy a Coldplay környezetvédelmi okokból nem turnézik? Gondoltatok arra, hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátás érdekében ti is leálltok a koncertezéssel?

Ez komoly dilemma, ami már bennünk is felmerült. Először akkor agyaltunk ezen, amikor bejött az az újfajta hologram-technológia, aminek segítségével az Egyesült Államokban megidéztek zenészeket. Azon tűnődtünk, hogy mennyivel kisebb lenne az ökológiai lábnyomunk, ha mindig csak a próbaterembe mennénk le és onnan közvetítenénk élő zenét érdeklődőknek. Ráadásul olyan helyekre is elérhetnénk, mint Dél-Amerika vagy Ázsia, ahonnan egy csomó megkeresésünk volt, de nagyon nehéz eljutni ezekre a távoli kontinensekre. Kár, hogy ez a technológia nem adja vissza az igazi koncertélményt. Ha mindenki otthon néz egy streamelt videót, akkor kiesik a közösségi faktor, ami egy nagyon fontos összetevője az egésznek.

A jövőben is terveztek valamiféle együttműködést a Greenpeace-szel vagy más környezetvédő szervezettel?

A PASO-ra eddig is jellemzőek voltak a hasonló szerepvállalások. Játszottunk már a Critical Mass buliján, az Amnesty International és az Utcáról a Lakásba támogatói rendezvényein, a Cipősdoboz, az Ezer Lámpás Éjszakája és számos egyéb segélykoncerten, például több, az árvízkárosultak javára összehozott rendezvényen. Úgy gondolom, ahogy erre korábban volt már példa, úgy a jövőben is lesz még ilyen együttműködés valószínűleg.