Helldorado Újratöltve!

Helldorado Újratöltve!

Ganxsta Zolee és a Kartel mesélt nekünk a 99-es ikonikus album korszerűsítéséről.

„A jó, a rossz és a Kartel, rosszabb mint a nyugat. A vadkelet ér el, rosszabb mint a nyugat.” – szólt anno 1999-ben a Helldorado című lemezével csúcskorszakát élő Ganxsta Zolee és a Kartel Los Angelesben forgatott westernklipje. Kalapok, pisztolyok, cowboyok. Jövőre pedig 20 éves a Kartel egyik legnépszerűbb nagylemeze, ami tökéletes alkalom az ünneplésre, sőt. Nem csak hogy jubileum, de az egész anyag újra fel lett véve. Persze kisebb-nagyobb változtatásokkal, azóta van, aki ment, van, aki maradt, de a Helldorado esszenciája mégis ott van a régi-új anyagon, ami október 26-án jelenik meg az újrafotózott borítóval, a pont az i-re pedig, hogy az ehhez dukáló Helldorado Show koncertsorozat is hamarosan kezdetét veszi. Ja, meg készül egy teljesen új anyag is.
 
Döglégy Zolee, Big Daddy és Lory B válaszolnak.
 
 
Honnan jött a Helldorado újratöltésének ötlete?
 
A tavalyelőtti Jégre Teszlek Show nyomán adta magát, hogy a jövőre 20 éves Helldorado is hasonló módon legyen megünnepelve. Persze ez már régi ötlet, mert szerintünk ez is legalább olyan fontos és ikonikus album, mint a 97-es Jégre Teszlek. Aztán gondoltuk, hogy újra fel kéne venni a lemezt, ez a „Helldorado Újratöltve”, ami október végén jelenik meg.
 
Mennyiben változtak meg a szövegek?
 
Más lett a szövegfelosztás, ugye Lory B eredetileg nem szerepelt a lemezen, de most itt van, sőt, ő már az előző K. O. lemezen is szerepelt a banda teljes jogú tagjaként. Lacának is sokkal több szerep jutott az újratöltött verzión az eredeti anyaghoz képest. Most rendesen három MC rappel a lemezen. Dopeman szövegeit meg kellett tartani, persze minimális változtatásokkal. Viszont Lory részben átformálta Zoli szövegeit, de nem történtek hatalmas változások, a szöveghűség nagyrészt megmaradt. Plusz Siska Finuccsi is közreműködik például Sámson és Steve mellett.
 
A zene is átalakult?
 
A zenei alapok is csak keveset változtak, de fel lettek turbózva hangzásilag, modernebb megszólalásra hangolva, meg néhány helyen kicsit másabb lett, de ugyanazokat a mintákat használtuk, mint anno 99-ben. Tulajdonképpen szép új ünneplőt kaptak a számok. Azt hiszem, az eredeti alapokat flopikon tárolta Pierrot, és 2 nótát nem talált most meg, amik sajnos nem kerültek fel.
 
 
A lemezborítót is újraterveztétek?
 
A borítót Tordason fotóztuk újra. Esküszöm, jobbak lettek a képek, mint az eredetiek, amik Los Angelesben készültek. Nagyon jó fotók készültek (köszönet érte Macsuga Lászlónak), le a kalappal. Szóval Tordas komolyabb vadnyugati város, mint LA. A Jó, a Rossz és a Kartel klipjét is kint forgattuk, ami azért anno 99-ben elég nagyot ütött.
 
 
Anno hogy jött ez az egész vadnyugatosdi?
 
Hát, egyrészt volt ez a spagettiwestern-őrület, amit nagyon kamáztunk, másrészt meg a Sex Action beöltözős dolgai miatt is. Nekünk ez a spagettiwestern ilyen agylövésünk a Lacival, de főleg nekem, és amikor a srácok jöttek a fotózásra, mondták, hogy „nem érezzük annyira ezt a vadnyugat-dolgot”, de amint felpróbálták a ruhákat és megkapták a fegyvereket, azonnal mindenkit elkapott a feeling. 
 
Nem lehet egyszerű egy ilyen népszerű lemezanyagot újragondolni…
 
Azért is volt nehéz ügy, mert úgy kellett valami újat nyújtani, hogy közben megtartjuk a régit. Már eleve az is egy új dolog, hogy Lory van, bár azt tegyük hozzá, hogy ő alapító tag is, csak ugye a Helldorado idején már nem volt a bandában, ezért is tartjuk fontosnak, hogy most végre mindenhol hallgatható lesz a Helldorado Újratöltve. A digitális platformokon fent lesz, CD-n is megjelenik természetesen.
 
Mikor jön ki a Helldorado Újratöltve?
 
Október 26-án jelenik meg a CD országszerte, több mint 200 MOL töltőállomáson.
 
Lesznek lemezbemutató bulik is?
 
Persze! A vadnyugati vetítéssel megspékelt élő Helldorado Show január 12-én lesz a Barba Negra Music Clubban, utána június 7-én pedig a szabad ég alatt a Barba Negra Trackben, aztán nyáron Fishing On Orfű és augusztus 10-én pedig a Budapest Park. A Helldorado Showkon pedig lesz Sámson és Steve is és persze mindenki, aki szerepel az Újratöltött lemezen.
 
 
Az újabb számaitoknál a dalírási folyamatot mennyiben változtatta meg a zenekari felállás?
 
Annyi a koncepció, hogy természetesen hiphopszámok legyenek, de játszható legyen élő zenekarral, ezt a folyamatot, a hangszerelést a basszusgitárosunk, Kovács Dávid felügyeli a producerünkkel, Pierrot-val. Régen még az volt, hogy Zoli megírta mindenkinek a szöveget és kiosztogatta, most viszont már mindenki a maga részét írja. Nincsenek bevált mechanizmusok, mindenki ahogy érzi. De hát ebben a műfajban ez a normális, hogy a saját mondanivalódat te fogalmazod meg.
 
A lemezbemutató turné után mit hoz a jövő?
 
Új albummal is készülünk. „Keleti Oldal, Nyugati Oldal” lesz a címe és az első fele, a Keleti Oldal lesz a hisztérikus New York-i rap, a Nyugati Oldal pedig a lazább, hátradőlős finom hiphop. Az, hogy a rap jelenleg nagyon népszerű, az nagyon kedvező nekünk, mi is szinte a fénykorunkat éljük, rengeteg az ötlet, itt van Lory, aki csomó új zenét hoz, jó a menedzsment, fasza a zenekar, szóval a sok összetevő miatt a banda most nagyon topon van. Volt mindenféle korszakunk azért már ez alatt a közel 25 év alatt, de most épp nagyon klappol minden.
 
Cs.G.