Gólyalábakon érkező nagycsaládos móka

Gólyalábakon érkező nagycsaládos móka

Bondoró Utcaszínház Fesztivál / 08. 28–30. / Kapolcs

Mi is hozza meg az ember kedvét egy színes fesztiváli forgataghoz? Az ígéretes előadók, az, hogy az egész család talál magának programot az artista előadásoktól kezdve a marionettjátékon át a kézműves vásárig és a street food sétányig? És méghozzá az, hogy az egészet a valódi szerelemprojekt-érzés hatja át, hiszen egy családi vállalkozásról van szó? Mi azt gondoljuk, hogy mindez már tökéletesen elég ahhoz, hogy az embert elcsábítsa a Bondoró Utcaszínház Fesztivál világa. Virág Zsóka, fesztiváligazgatóval és Szendrei Virág Zsófia projektmenedzserrel beszélgettünk.
 
Interjú: Szabó Anna
Fotók: Bondoró Utcaszínház Fesztivál
 
 
Tavaly rendeztétek meg először a Bondorót, és most a második évben máris nagy kihívás elé állított titeket az élet, ami miatt új időpontra került a fesztivál. Ezt ti mint szervezők hogyan éltétek meg? Mit sajnáltatok a leginkább, amiről így le kellett mondanotok?
 
V. Zs.: Rendkívüli módon vártuk az idei Bondoró Fesztivált, ami az eredeti elképzelések szerint egyébként éppen ezen a héten, pénteken indult volna. Elmondhatatlanul nehéz kő gördült a szívünkre márciusban, amikor szinte egyik pillanatról a másikra állt le az élet, és sok más rendezvénnyel együtt mi is egy kényszerű helyzetbe kerültünk. Hetekig hezitáltunk azon, mitévők legyünk, mert a pünkösdi s egyben gyereknapi fesztiválunk tematikájáról és gondolatvilágáról fájó szívvel mondtunk volna le. Végül mégis megtettük, hiszen a legfontosabb az volt, hogy felelős döntést hozzunk nemcsak a saját magunk, de a közönségünk érdekében egyaránt.
 
Sz. V. Zs.: A programunkat az időpontváltozás miatt át kellett alakítani. Emiatt sajnos több előadás is kiesett. Azt hiszem, ezt talán az egész csapatunk nevében mondhatom, hogy leginkább a külföldi utcaszínházi produkciók és előadások miatt fáj a szívünk. Én például nagyon vártam egy francia utcás társulatot, akiket augusztusra sajnos el kellett engednünk... Na de majd jövőre!
 
De a lemondások mellett ez a váratlan helyzet egy remek lehetőséget is hozott egy szakmai összefogásra. Ez milyen új távlatokat nyitott a fesztivál számára?
 
V. Zs.: Így igaz. Szerettük volna, ha a falu számára is élhetőek maradnak az oda szervezett rendezvények, emiatt úgy döntöttünk, hogy az összművészeti gyermekprogramként jegyzett Kapolcska Táborral és Kisfesztivállal közösen zárjuk a nyarat.
 
Sz. V. Zs.: S egyben nyitjuk is – hiszen Kapolcson idén ez lesz az első esemény a rendezvénystopot követően. A Balaton-felvidéki fesztiválok sorában is az elsők között indul majd a Bondoró, ami fesztiválként péntektől csatlakozik rá a gyerekeket szeretettel váró Kapolcska Táborra. Az összefogásunk keretében a tábor gálaműsora, valamint más előadás is helyet kapott a Bondoró programjában, melyet a Kapolcska diákjai és művésztanárai adnak majd elő
 
Így egy igazi családi fesztivált szerveztek, ami több generációnak is garantálja a szórakozást. Mi az idei tematika, milyen főbb programokra lehet számítani?
 
V. Zs.: Fesztiválunk fő vezérfonala az utcaszínház, tehát a különféle utcai előadások kapják a legnagyobb hangsúlyt. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezhető bábelőadásokkal, marionettjátékkal, valamint gólyalábasokkal, artistákkal és újcirkuszi formációkkal készülünk. Emellett lesznek természetesen kisebb és nagyobb koncertek is. Továbbá Balaton-felvidéki gasztrokülönlegességek, utcakaja sétány és kézműves vásár is várja a látogatókat a Malomszigeten. A kiállítások és képzőművészetek szerelmeseit többféle tárlattal, valamint Nyitott Műteremmel várjuk.
 
Sz. V. Zs.: Hogy konkrét programokat is említsünk, az idei Bondorón fellép többek között a Langaléta Garabonciások, világjáró marionettjeivel érkezik Sarkadi Bence, de velünk lesz Papito, a Tűzmadarak Cirkuszcsoport és a BAB Társulat is. Természetesen nagyon sok gyerekprogrammal is készültünk, mint például a Veronaki zenekar, a Kultúrpart Társulat vagy a Dobronka Cirkusz és a Szamárfül Projekt előadásai. Lesznek bábkészítő workshopok is Boráros Miladával, de a Játszóház Projekt jóvoltából modern társasjátékokat is kipróbálhatnak majd a gyerekek a fesztivál hétvégéjén. A Bondoró Porondon látható lesz a Kajárpéci Vízirevü és a Mikropódium, emellett a MárkusZínház és a Ledpuppets is helyet kapott a programban. Zenei téren velünk tart majd Kardos-Horváth János, Miquèu Montanaro és Móser Ádám, valamint Vázsonyi János. Koncertet ad majd a Canarro együttes, az InFusion Trió és a Zrínyi Pop is. Ami a nagy koncerteket illeti, a Bondoró Színpadon fellép majd a Rájátszás, a Zuboly és a Guča Partyzans Brass Band, valamint érkezik a Firkin és a Cimbaliband is. Mindezt 6 különböző programhelyszínen prezentáljuk a nagyérdeműnek. Aki kíváncsi a teljes programra, az a www.bondoro.hu oldalon megtalálja a felhozatalt.
 
 
A családközpontúság számotokra egyébként is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ti mint anya-lánya működtök együtt a szervezésben. Mindig gördülékenyen megy a közös munka?
 
V. Zs.: A lányom az egyetemi évei alatt is többször részt vett a rendezvényeim körüli teendőkben. Így már több más projektben is dolgoztunk együtt korábban is, megvan a rutinunk. A fesztivál alapításakor nem volt kérdés számomra, hogy Zsófit a Bondoró szervezésébe is bevonom, hiszen mindig fáradhatatlan és óriási lelkesedéssel veti bele magát a feladatokba. Nagyon örülök annak, hogy ez szerepelt az ő tervei között is. Tényleg boldog vagyok, hogy a számtalan más lehetőség közül azt az opciót választotta, hogy a saját, családi vállalkozásunkat erősíti a jövőben. Ami pedig az együttműködésünket illeti, bárminemű elfogultság nélkül mondhatom, hogy maximálisan elégedett vagyok a munkájával. Sőt mi több, szeretném, ha a jövőben egyszer majd ő venné át a fesztivál vezető pozícióját.  
 
Sz. V. Zs.: Nahát, egy kicsit el is érzékenyültem. Részemről úgy gondolom, hogy a legtöbbször egyetértünk és egy hullámhosszon vagyunk. Hasonló a személyiségünk és az elgondolásaink is, ami egyrészt szuper, másrészt néha okoz kisebb fennakadásokat is. Ezeket többnyire gyorsan rendezni szoktuk.  Egyébként pedig, nagyon örülök a bizalomnak és igyekszem meghálálni azt. Valódi szerelemprojekt lett számomra a Bondoró!
 
Melyik az a különleges program, amit ti semmiképpen sem hagynátok ki a Bondorón?
 
V. Zs.: Én természetesen az egész fesztivált óriási lelkesedéssel várom. A programok közül viszont van egy-kettő, ami különösen közel áll a szívemhez. Alig várom, hogy a fesztivál megnyitóján ismét felcsendüljön az Ágoston Béla által komponált Bondoró indulónk, amit a Mágustones masírbanda ad majd elő. Idén egy extra meglepetéssel is készültünk a közönségünknek. Szerettük volna, ha a Bondoró Fesztivál arculatának szereplői megelevenednek és ott teremnek Kapolcs utcáin. Kíváncsian várom a látogatók reakcióit, hogyan élik meg a köztünk járó Bondoró figurák jelenlétét, akik itt-ott felbukkannak majd a fesztivál ideje alatt. És hát, amit semmiképp sem hagynék ki, az a zárókoncertünk. A külön erre az alkalomra összeálló Müller Péter Sziámi And Friends feat Oláh Gipsy Beat fellépése nagyon izgalmasnak ígérkezik.
 
Sz. V. Zs.: Nekem az utcás programok a favoritjaim.  Nagyon várom az egyszeri, váratlan és meghökkentő kis performanszokat. Sokáig úgy tűnt, hogy Szabó Balázs zenés mesemondó előadását nem tudjuk átmenteni augusztusra, ám mégis sikerült. Sajnáltam volna, ha elmarad, mert ezt a programot is nagyon várom. Illetve a zárófelvonulásunkat is, ahol a Bondoró főnixmadarát fogjuk elégetni egy tűzshow keretében. És természetesen az esti bulikat, amiket DJ Hanzee tart majd a Torkolatban! Tulajdonképpen nem szívesen maradnék le a fesztivál egy napjáról sem!