Gyermekdalokkal az egészségtudatos életmódért?

Gyermekdalokkal az egészségtudatos életmódért?

A magyar szakemberek szerint lehetséges

Képesek-e a gyermekdalok arra, hogy pozitívan befolyásolják a legkisebbek érzelmi fejlődését? Hatnak-e az értelmi fejlődésre, a későbbi társas kapcsolatok kialakulására azok a dalok, amelyeket a szülők dúdolnak a kiskorúak számára? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ a Hamé Hungária Kft. szakértők és pszichológusok segítségével. A márka a hazai egészségtudatosság és a zöldségfogyasztás növelése érdekében megálmodta a Zöldség dalt, amely hamar a magyar anyukák kedvence lett. 

Az anyukák kétharmada szerint csak akkor eszik meg a gyermekeik a zöldségeket, ha azok kifejezetten tetszenek nekik és ízletesek, derült ki a Hamé 2020-as, saját kutatásából. Sok szülő ezért arra kényszerül, hogy kreatív módon, akár trükköket alkalmazva, játékos formában tálalja a zöldségeket. Sokan nem is gondolnak bele igazán, pedig az egészségtudatosság már gyermekkorban elkezdődik. A márka éppen ezért elsődleges célként tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a tudatos táplálkozásra, miközben a magyar szülők legnagyobb támasza legyen ebben a témában. A kampány keretében megalkották a Zöldség dalt is, amely mára már az anyukák és apukák egyik kedvenc eszköze lett.
 
A szülők hatalmas szerepet játszanak abban, hogy a gyermekeknél kialakuljon a helyes táplálkozás iránti igény. Az ő felelősségük, hogy döntsenek arról, mivel kínálják meg gyermeküket, milyen étkezési szokásokat alakítsanak ki, például olyan napirendet, amiben az étkezéseknek is megvan a maga helye és ideje. „Fontos az is, hogy a gyermek számára örömteli tevékenységként tud-e kialakulni az étkezés. A megfigyeléses tanulás is egyre fontosabbá válik, ahogy nő a gyermek, fontos, hogy mit tapasztal, hogy a szülő mit és hogyan eszik, megvan- a családban a közös étkezés, az asztal körbeülése, mennyit látja nassolni a szülőt” – hangsúlyozta a szülői mintázatok fontosságát Dr. Márkné Ribiczey Nóra Éva, egyetemi adjunktus, az ELTE PPK Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszék oktatója, a Pedagógiai Pszichológia Kutatócsoport kutatócsoport-vezetője.
 
Talán soha nem volt olyan fontos a közös időtöltés a családok számára, mint napjainkban. A koronavírus-járvány hatására mindenki szokatlan helyzetben találta magát. A kisebb gyermekek a szülők aggódását érezték meg leginkább, a nagyobbak pedig a társas kapcsolatok hiányát, ezért is fontos, hogy a közös élmények még inkább megjelenjenek a hétköznapokban. A Hamé Zöldség dal éppen erre próbálja felhívni a figyelmet, hiszen a szülői minták, a játékosság olyan élményeket adnak a kicsiknek és nagyoknak egyaránt, amelyek később pozitívan fogják befolyásolni az egészségtudatos életmódhoz fűződő viszonyt is.
 
A gyermekdalok gyakorlati hatásáról a Ringató alapítója, Gróh Ilona és a pécsi Ringató foglalkozásvezetője, fuvolaművész-tanár, László Virág mesélt. „A zene, a lüktetés, a dallamok, amit a gyerekek hallanak, és az érintés az éneklés közben rendkívül nagy hatással vannak a kicsik fejlődésére. A Zöldség dallal a Hamé egy olyan problémára hívta fel a figyelmet, amely leginkább a szülőknek szólt, de a gyermekek zöldségfogyasztásának növelését tűzte ki célul” – mondta el Gróh Ilona. László Virág szerint a gyermekdalok, ahogy az énekszó is rendkívül pozitív hatással van a családi kapcsolatokra, hiszen sokkal intimebb kapcsolat alakulhat ki azok között a gyermekek és szülők között, akik egymásnak, egymással énekeltek. Ez pedig később is szorosabb kapcsolatot eredményez, nemcsak a családi, de a társas kapcsolatokban is. 
„Mi mutatjuk meg a gyermekeknek, hogy milyen a környezetünk, a felnőttek felelőssége, hogy a kicsik milyennek látják majd a világot, ebbe pedig az is beletartozik, hogy mit fognak együtt enni” – tette hozzá az alapító.
 
A dal az alábbi linkeken érhető el: