"Ha elég jó és minőségi a produkció, akkor az meg tudja állni a helyét bárhol"

Október 31-én Halloween party a Paddy and the Rats-cel! Oravecz Kristóf, azaz Paddy O'Reilly mesélt a zenekar sikerének titkáról.

A legfrissebb hírek szerint turnéra indultok az Ignite-tal.

Ez így van, nyakunkon a turné, igazából egy hónap múlva útnak indulunk. Ez egy elég nagyszabású európai turné, kicsit több, mint három hét, aminek során összesen 20 koncertünk lesz, tehát majdnem minden nap koncertezünk. A zenekar életében ilyen jellegű turné még nem nagyon volt, úgyhogy ez mindenképpen nagy kihívás, és nagyon izgatottak vagyunk miatta. Játszunk Hollandiában, Belgiumban, Szlovéniában, Ausztriában, Lengyelországban, Svájcban és többször Németországban. A zárókoncert pedig Magyarországon lesz, Székesfehérváron. Közösen fogunk utazni, a buszon gondolom bulizni, esténként pedig… hát… odab...unk. Ezt máshogy nem tudom mondani.

Tényleg nem volt még ilyen a zenekar történetében?

Ilyen hosszú nem. Volt már több olasz, német, francia egy hetes, tíz napos turnénk, de olyan, hogy három hétig utazunk és minden nap koncertezünk, még nem volt. Ráadásul itt esténként olyan 1500 emberre lehet majd számítani, ami azért Európa szerte egy elég jó kis szám. Elég erős rajongóbázisunk van külföldön szerencsére, köszönhetően a korábbi utazásainknak is.

Azok a koncertek ilyen hatásosak voltak?

A youtube és a spotify korában nem nehéz ma már rátalálni egy zenekarra, és ezekre a megjelenésekre a zenekar indulása óta odafigyelünk. A másik, hogy 2008-ban tényleg a nulláról kezdtük, nem volt menedzsment vagy kiadó mögöttünk, de mi fogtuk magunkat, beültünk a buszba és elmentünk zenélni mindenhova, egy idő után külföldre is. A zenénk elég nemzetközi, így ez nem okozott nehézséget. Úgy gondolom, ha elég jó és minőségi a produkció, akkor az meg tudja állni a helyét bárhol, legyen az magyar, szlovák vagy szerb.

A ti produkciótok mitől jó és minőségi?

Jók a dalok. A produkció ki van találva és jól össze van rakva. Színpadi rutinunk ezelőtt a zenekar előtt is volt, de most már profivá váltunk. Ebben van egyfajta ösztönösség is, hogy úgy járkálunk a színpadon, mintha otthon a szobában tennénk ezt. Ehhez kell extrovertáltság és magamutogatási hajlam is, ami bennünk megvan. De egyébként csak csinálni kell a dolgot. Fontos, hogy higgy abban, amit csinálsz, csak arra koncentrálj és mindent tegyél meg érte. Közben persze tudj a saját hibáidból is tanulni. Nyilván elsőre nem csinál mindent jól az ember, de akkor is fel kell állni és megpróbálni jobban csinálni. Ez mind kell egy produkció sikerességéhez, mindamellett hogy a közönséggel is megtalálod a hangot és a zenéd sok emberhez szól, akik tudnak azonosulni azzal, amit mondasz és csinálsz. Ha te nem hiszel abban, amit mondasz és csinálsz, akkor nem lehetsz hiteles sem.

A kelta kocsmapunk szerinted miért nyert ekkora teret mostanában?

Itthon az elsők között kezdtük el ezt a zenét csinálni. Külföldön persze van, aki már 20-30 éve ezt játssza, a Dropkick Murphyst vagy a Poguest mi is példaképünknek tartjuk. Ránk mondjuk a Green Day, a Ramones vagy Iggy Pop is hatással volt. Az elején nem vettük még annyira komolyan magunkat, be voltunk rúgva és azt gondoltuk, hogy milyen vicces ez az ír világ, aztán jobban átgondoltuk a dolgot. Ez ugyanolyan zenei műfaj, mint a reggae és nemcsak írek játsszák. A miénk alapvetően egy pop, punk, rock and roll alapú zene, amibe ír folkos, kalózos elemek vannak. Ez utóbbi nemcsak a zenénkre, hanem a színpadi megjelenésünkre is jellemző mostanában. Kocsma rock'n'rollnak vagy tengerész punknak szoktuk még hívni. Vidám, felszabadult, pörgős zene ez, aminek a dallamvilága mindenki fülében benne van, és ami egyébként minden mai zene alapja.

FB oldal...

Halloween FB esemény...

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.18.

MaryMoss