Vidám ének hangja száll

Vidám ének hangja száll

Ha unod már, hogy Mariah Carey téged akar, George Michael viszont nem.

Szép karácsonyéj – Népszerű karácsonyi dallamok Deák Tamás feldolgozásában (1985)
 
Deák Tamás (karmester, zeneszerző, tanár) 1985-ös karácsonyi lemezén tradicionális, főként magyar nyelven előadott ünnepi dalok, valamint a nagy klasszikusok (Mozart, Vivaldi, Bach) jól ismert téli dallamai csendülnek fel. Egy felettébb kellemes, emelkedett hangulatú válogatás a hagyományosabb vibe-ok kedvelőinek.
 
 
Diana Krall: Christmas Songs (2005)
 
Ha jazzköntösben akarod tölteni a fenyő melletti napokat, Krall kisasszony a legjobb választás: semmi meglepetés, semmi formabontás, helyette egy csodás hangú énekesnő karácsonyi dalfeldolgozásai profi zenei kíséret és persze a hamisítatlan amcsi jazz burkolatában. Délutáni mézeskalácssütéshez kiválóan alkalmas.
 
 
Dustin Kensrue: This Good Night Is Still Everywhere (2008)
 
A Thrice nevű amerikai alternatív rockzenekar énekes-gitárosa úgy döntött, beszáll a karis lemezkészítés bizniszébe, mégis az egyik a legőszintébb, legegyszerűbb, emiatt pedig az egyik legszerethetőbb ünnepi album az övé, amin akusztikusan hallhatók a jó öreg karácsonyi öröménekek, valamint pár nagyszerű saját tétel is.
 
 
Sixpence None The Richer: The Dawn Of Grace (2008)
 
A texasi keresztény pop-rock együttes anyaga nagyon hasonló Dustin munkájához: nagyrészt akusztikus hangszerelésű, tradicionális karácsonyi dalok feldolgozásai, ám női hangon előadva. Egynek elmegy.
 
 
 
Az egyik leghangulatosabb karácsonyi album. Ok, mondj egy nem príma Sting-cuccot… ugye-ugye. A karácsony – és a művész úr kedvenc évszaka, a tél – témája köré épülő lemezen megtalálható minden, amiért ezt a havas szezont szeretjük: meghittség, vidámság, együtt éneklés, szépség, misztérium, szeretet. A saját dalok mellett a reneszánsz zene világa, Schubert, és a kelta atmoszféra megidézése, valamint a számtalan (népi) hangszer, na meg a tradicionális énekek erősítik ezt a fantasztikus muzikális utazást, amit Sting iszonyatos ízléssel és megható érzékenységgel ad át.
 
 
Libera: The Christmas Album (2011)
 
A Robert Prizeman által vezetett londoni fiúkórus dalgyűjteménye a legszentebb pillanatokba kalauzol angyalhangú gyermekek csilingelő előadásában.
 
 
Connect.Ohm: 9980 (2012)
 
Ez kicsit kakukktojás, nincs túl sok köze közvetlenül a karácsonyhoz, mégis az egyik legkiválóbb aláfestése lehet a bögre teával a kézben eltöltött piros fényár borította téli éjszakáknak. A pszichedelikus ambientben utazó Ultimae Records kiadványának meleg és masszív alapján apró hópehelyként olvad a mindent átható fagyos sound.
 
 
 
Az ausztrál énekes-dalszerzőnő sztenderdek helyett saját dalokat alkotott Greg Kurstin producer segítségével. Ne várjunk világmegváltást, a számok többsége a csillivilli amerikai karácsony életérzésre koncentrál, sok-sok csengőszóval. A mézesmázos dallamokon néha-néha el is csúszkálunk, de hát a tél ilyen.
 
 
Írta | Császár Gergő