"Ha vége már", pedig még közel sincs... - Új Hungarocell dal és klip!

Nézzünk egy zenekart, akiket szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani a legújabb dalukkal és a hozzá készült videoklippel, ami a “Ha vége már” címet viseli.
Ez a zenekar pedig a HUNGAROCELLAnnyi dokumentációt találunk tőlük/róluk, hogy nem is szaporítom tovább a szót, beszéljenek helyettünk ők... azaz zenéljenek:
 
 
 
A dalról:
A “Ha vége már” még a Covid időszak alatt fogant meg, a személyes és globális válságok okozta feszültség és az ezeket túlélő közösségi összefogás által teremtett újraépülés iránti vágyakozás ambivalens érzéseinek keresztmetszetében. És igen, ez az érzés pont annyira komplikált volt akár csak ez a mondat… :) A dal különlegessége, hogy a tartalmával összhangban együtt formáltuk meg a dalt, a hangszerelést és a dalszöveget is. Mindannyian vártunk arra, hogy kikeveredjünk a minket körülvevő szörnyűségekből, és a végén “majd tort ülünk a világunk romján”. Furcsa belegondolni, hogy a Covid időszakot átvészelve sem vesztett semmit aktualitásából a mondanivaló, hisz újabb tragédia ütötte fel a fejét a világban, miközben mindannyian arra vágyunk, hogy békében és boldogságban éljünk együtt egymást építve ezen a bolygón.
 
Az alkotómunkáról:
A dal ismét szokásunkhoz híven a házi manufaktúrában, a Tompi Music Productionnél készült el. Fontosnak tartjuk, hogy zeneileg is olyan elemekkel tudjunk kisérletezni, amik erősítik a dal mondanivalóját, érzésvilágát. A klasszikus dob-basszus-gitár-billentyű hangszerelés mellett szerettünk volna plusz hangszereket bevonni. Így jött pár ‘80-as éveket idéző extra szinti sáv a képbe, amit közösen kisérleteztünk ki és tekergettük hosszú órákon keresztül. Szerettünk volna hidat alkotni egy klasszikus és egy modernebb hangszerelés közt.
 
A klipről:
A videoklipeket a kezdetektől fogva Kökényesi Attila barátunkkal együtt készítjük, aki egyfajta plusz tag a bandában amikor vizuális alkotásról van szó. Egy kirándulás alkalmával fogalmazódott meg bennünk a bélapátfalvai Bélkőn, hogy mennyire király lenne egyszer itt egy videót forgatni. Nem sokkal később adta is magát a helyzet, amikor azon gondolkodtunk, mi lenne a tökéletes helyszín a “Ha vége már” klipjének. A kietlen, hatalmas mélységekkel rendező táj megfelelően ábrázolja azt a lepusztult magányos szépséget, ami alapja lehet egy újraépülési folyamatnak. Atti a helyszín adottságait művészi érzékkel adoptálta a dal hangulatába vízióival, majd az ez alapján készült felvételeivel. Hasonlóképpen a forgatásról készült képanyaggal, ami Pap Monszi kezemunkáját és kreativitását dicséri. Ez a két összetevő megfelelően reprezentálja a “Ha vége már” által vázolt világot és csodálatos vizualitással ajándékozza meg az elkészült dalt.
 
“Ha vége már és együtt mondjuk azt, hogy van tovább
Egy éjen át majd tort ülünk a világunk romján…”
 
 
 
 
A HUNGAROCELLRŐL RÖVIDEN
(Ulvicki Tamás - gitár és ének,  Vizi Dávid - billentyűk, Kis Marcell - basszusgitár és vokál)
 
"Amikor falusi kiskölyökként hangszert ragadtunk a kezünkbe, még nem tudtuk, hogy ez lesz életünk egyik legmeghatározóbb döntése. A gitárok, a szintik mellettünk voltak végig a felnőtté cseperedésünk során. A sírva nevetéseknél, a szerelmi csalódásoknál, a tombolni vágyó düh kitörésének momentumában és minden szenvedélyes pillanatban összegyűltünk és hangszert ragadtunk, hogy szavak nélkül a zene energiáján keresztül átéljük minden intenzív érzésünk! Mind a mai napig ezt tesszük… Amikor a próbateremben egymás közt alkotunk, amikor egy utcán sétáló fülhallgatójában szólalunk meg, vagy amikor sokan együtt rezdülünk egy koncert energikus mozzanatában. Ezt jelképezi a Hungarocell!"
 
A 2000-es évek közepén pár falusi (a pontosság kedvéért inkább nyárádi) srác hangszert ragadott a kezébe, hogy a gyermeki bohóságból egy olyan útra lépjenek, ami alapjaiban változtatja meg az életüket. Pár év közös és külön zenélgetés után Tompi, Dávid és Répa létrehoztak egy zenekart, ami a közös mókázásról (olyannyira, hogy a banda nevét is úgy adták, hogy „milyen vicces lenne, ha ez lenne a név…” a sok „Hungar” kezdetű együttes neveire reflektálva), a bajtársiasságról, az alkotás szeretetéről és a kreatív üzenetformálásról szólt. Az első érában a dalszerző és szövegíró énjük felfedezésétől, a kocsmakoncerteken át eljutottak egészen a Pecsa Café színpadáig, ahol a nyárádi kölykök vidékről hirtelen Slamo kedvenc előzenekarává váltak a zenélés iránti szenvedélyük és alázatuk eredményeként.
 
 
 
A „Mi lett veled” című dal videoklipje:
Sok évnyi tapasztalatszerzés, csalódás, tanulás és felnőtté válással való küzdés után 2016-ban megsokszorozott lendülettel vágtak bele a munkába, és ennek az eredménye lett az első EP-jük, a „Hallhatósági Lemez”. Az „Egy falu van Nyárád!” nem csak a környéken robbant be, szerte az országban tudták a választ arra, hogy vajon hány falu is van. Ennek köszönhetően a dal több alkalommal lejátszásra került a Rock FM 95.8 rádión. A következő évben már Erdélybe is meghívást kaptak, a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban mutathatták meg a határon túli magyaroknak saját szerzeményeiket. A nyári Szolnokon megrendezett Gitármánia Tábor „Öröm a zene” tehetségkutatóján pedig a zsűri érdemesnek találta a nyárádi zenekart, hogy bemutatkozhassanak a 2017-es Budapest Music Expo-n. A banda ezután két főre csökkent, miután az alapító basszeros Répa és a dobos Boti elhagyta a zenekart. Tompi és Dávid lendülete viszont nem csüggedt, 2018. januárjában megjelentették első nagylemezüket, ami a „KELL” címet kapta és az Ígéretes titánok oldalán debütált.
 
 
 
A „Ha citromot kapsz” című dal szövegvideója:
A Hungarocell második érája 2020. elején kezdődött, amikor Marci csatlakozott basszusgitárosként. Ez a fordulat az egyik legfontosabb lett a banda életében, hisz ezek után olyan óriási lendület kezdte jellemezni a csapatot, amit nem tört meg sem az éppen beinduló koronavírus járvány, sem a dobos hiánya, sem a lehetőségek beszűkülése. Három teljesen különböző karakter között általában barátság sem köttetik, itt viszont egyből megvolt a harmónia a tagok között. A barátságból pedig rövidesen testvéri kötelék alakult ki az első próbák, a közös alkotások, az álmodozások és jóhangulatú beszélgetések során. Ennek eredményeként a pandémia ellenére is ebben sikerült megnyerniük a Tokaji Utcazene Fesztivál online közönségszavazását, valamint több blogger is kiemelte a zenekar nevét a hétvége kiemelkedő előadói közül. Mindezt úgy, hogy ez volt a csapat első nyilvános fellépése ebben a felállásban! A következő év elején az internetes streaming oldalakon újra megjelentetett „Hallhatósági Lemez” „Térden állva” című dala robbant be a Spotify-on, ahol bekerült az országos „Hazai gitárok” lejátszási listába, ahol hónapokig szerepelt és azóta már több mint 25.000 alkalommal játszották le a streaming szolgáltatónál, valamint több egyéni lejátszási listába is bekerült. A pandémia ellenére is rekordmennyiségű koncertet hozott a banda számára a 2021-es év, közben pedig rengeteg alkotómunka is zajlott a háttérben.
 
 
„Az életet történtetni kell” Ütemmutató Session felvétele:
Az új éra felállásának első dala 2021. novemberében jelent meg. Az “Álmomban jár” egy fohász a belső vágyakozás megéléséhez, ami a zenekar legsikeresebb, leghallgatottabb dala lett a YouTube-on, amit több mint 30.000 megtekintéssel honorált ezidáig a Hungarocell közönsége. 
 
 
Az új felállás első közös dala, az “Álmomban jár”:
A karantén alatt még egy próbatermi koncert sessiont is rögzített a banda és csapata, ahol az előző lemez néhány dalát újrahangszerelve játszották el. A rusztikus szoba hangulata magával ragadta a Hungarocell közönségét is, így ezen fellelkesedve létrejött a “Szobakoncertek” koncepció, ahol különböző tematikájú estek (akusztikus, verses, ritkán játszott dalok…) kerülnek megrendezésre különböző vendégművészekkel. A személyes, bensőséges hangulatú performanszok mellett pedig beszélgetésekkel és sztorizgatásokkal kerül még közelebb egymáshoz a zenekar és a vendégek.
 
És végül a próbateremben készült teljes felvétel, a “Még mindig KELL”:
 
Természetesen Spotifyon is megtaláljátok a srácokat:
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.