Hangfoglaló Program: 2019 eredményei egy videóban

Hangfoglaló Program: 2019 eredményei egy videóban

A Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és Alprogramjai 2019-ben mintegy 780 millió forintot fordíthattak a magyar könnyűzene támogatására és láthatóságának növelésére. A tavalyi munka gyümölcsét és eredményeit az alábbi videóban gyűjtöttük össze.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma a 2019-es évben is többszáz millió forinttal tudta támogatni a hazai könnyűzenei életet. A Program összesen 9 alprogramja és az ezekhez kapcsolódóan kiírt pályázatok egy elképzelt életpálya-modellt követ. A karrierjük elején járó alkotók az Induló Előadói és Előzenekari Alprogrammal tudnak belépni a támogatási rendszerbe. A két pályázat keretein belül 2019-ben 21 induló előadó kapott 2 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, illetve 30 előadónak volt lehetősége előzenekarként turnézni már befutott "főzenekarok" mellett.

A Klubtámogatói Alprogram 2019-ben 96 budapesti, vidéki és határon túli klubot és koncerthelyszínt tudott összesen 210 millió forinttal támogatni, amely eredményeként csaknem 1000 élőzenei koncert valósulhatott meg országszerte és magyarlakta településeken az országhatárokon túl.
A határok nélküli támogatási rendszert a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes könnyűzenei exportiroda tevékenysége bizonyítja a legjobban. A tavalyi évben103 támogatott zenekar adhatott 38 országban összesen 475 koncertet, és 47 zeneipari delegált képviselte Magyarországot 25 szakmai eseményen. A HOTS emellett három saját szervezésű szakmai programon segítette a hazai előadók nemzetközi piacra lépését: a HOTS SongLab dalszerző workshopja idén először került megszervezésre, nyáron újból az Outbreakers' Lab nemzetközi mentortáborában vehettek részt kiválasztott exportképes produkciók, illetve az exportiroda felelt a 2019-es Budapest Showcase Hub teljes konferenciaprogramjáért is.
 
A Menedzserképzési Alprogram összesen 15 ingyenes és nyitott szakmai edukációs programot szervezett, illetve év végére összeállított egy könnyűzenei menedzsereket segítő esszékötet, amely éppen jövő héten - február 10-én - jelenik meg.
 
A Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram 2019-ben is megszervezte éves könnyűzenei örökségre fókuszáló konferenciáját, ebben az évben a program a rendszerváltást követő időszakra fókuszált. Megrendezésre került a hazai poptörténetet feldolgozó  összesen 4 Lemezjátszó Classic esemény, 7 Azok a régi csibészek poptörténeti talkshow, illetve az Alprogram 6 új poptörténeti emléktáblát köszönthetett a poptörténeti tanösvény részeként.
 
Az Oktatási Alprogram összesen 14 Hangszert a kézbe interaktív hangszeres kiállítást szervezett, amelyek során összesen immár 100 000 látogató - főként gyermek - szerezhetett testközeli élményt a hangszeres zenélésről.
Az Innovációs Alprogram is folytatta munkáját, a tavalyi évben 4, a hazai színtér sajátosságait feltáró kutatás készült.
 
A Médiatámogatási Alprogram segítségével folytathatta működését az évben 22 támogatott online és print médium, összesen 23 millió forint támogatással. Emellett saját erőforrásból bővítette és frissítette a Program saját nyilvánossági felületeinek portfólióját is, létrejött a Hangfoglaló Spotify és a Hangpróba podcast profil.