Hangok és ütemek

Hangok és ütemek

Megjelent a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat negyedik része

A 20. századi magyar és kelet-európai történelem eseményei bújnak meg a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat legújabb, negyedik részében, amelyben Dresch Mihállyal, drMáriással, Pajor Tamással vagy éppen Ráduly Mihállyal olvashatunk egy-egy beszélgetést az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának köszönhetően.
 
„Szerencsésebb (popzene)történeti fejlődésű régiókban vaskos kézikönyvek, többezer óra mozgóképes- és hanganyag, dokumentumfilmek és fényképes adatbázisok igazítják útba a könnyűzene története iránt érdeklődőket” – mondta el Vass Norbert szerkesztő, az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja vezetője. Hozzátette: a pop- és rocktörténet emlékeinek oral history módszertana alapján történő gyűjtése és feldolgozása még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon.
 
 
A Hangfoglaló Program könnyűzenei örökséggel foglalkozó alprogramja eddig 65 életútinterjút készített a Kádár-korban aktív zenészekkel, a múlt zeneiparának alakítóival és „napszámosaival”. Ezekből a beszélgetésekből eddig három válogatáskötet jelent meg, amelyekhez Vass Norbert szerkesztésében egy újabb csatlakozott.
 
A Hangok és ütemek 4. című könyvben Barcs Miklós, Dresch Mihály, drMáriás, Kiss Ferenc, Lantos Iván, Mohai Tamás, Pajor Tamás, Ráduly Mihály, Rupaszov Tamás és Vas János Panyiga életútját ismerhetik meg az olvasók. Az interjúkat Dragojlovics Péter, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás készítették.
 
A kötetből a 20. századi magyar és kelet-európai történelem eseményei mögött megbújó, illetve azok árnyékában kibontakozó családtörténeteket és emberi döntéseket is megismertetünk. A II. világháború borzalmai, a Rákosi-éra szűk és nehéz évei, 1956 ragyogása, illetve a Kádár-korszak megalkuvásai, mind-mind előkerülnek a könyvbe került beszélgetésekben.
 
„Az ebben a kötetben olvasható életútinterjúk duplán látleletek” – fogalmaz a könyv előszavában Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program elindítója. „Egyrészt, mert megidézik a kort, a környezetet és a könnyűzenei életet, amire a megszólalók visszaemlékeznek. Másrészt megvilágítják kicsit a mostani időszakot is, hiszen az objektivitásra törekvő kérdezők révén az interjúk főszereplői a ma szemüvegén, a megidézett események óta történt változások ismeretében beszélik el a hazai zenei élet egy-egy szeletét.”