Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint: Tell Her - országos lemezbemutató turné

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint: Tell Her - országos lemezbemutató turné

Kiemelt koncert Budapesten lesz, a felújított Zeneakadémián december 7-én.

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hét lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik.
 
Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott “Lifelover” után novemberben 10-én megjelenik digitális és fizikai formátumban jelenlegi formációjuk második albuma “Tell Her” címmel. A lemezre rendkívül személyes dalokat írtak, melyek Harcsa Veronika zenei ötletei és szövegei alapján a Gyémánt Bálinttal közös munka során öltöttek formát, így születtek egyszerre mély, felszabadult és szellemes szerzemények. A hanganyag szövegvilága elsősorban a család témaköréből merít, melyet az utazás, úton levés élményei egészítenek ki. Veronika és Bálint rengeteget utazott a lemez írása és felvétele közben Európa-szerte, csak tavasszal például tíz különböző országban  is koncerteztek, így a dalokat Budapest mellett Párizsban, Berlinben és Stuttgartban is próbálták, rögzítették.
 
Különlegesség az eddigiekhez képest, hogy a munkába ezúttal egy “csendestársat” is bevont az alkotópáros Jeremy Friedman személyében. Az amerikai származású zenei producer finom elektronikus szöveteket dolgozott az egyébként élőben akusztikusan megszólaló felvételekbe. Kiváltképp igaz ez az album egyik legizgalmasabb dalára, mely a külföldön is nagy sikert arató magyar népdal, a Vetettem Violát újraértelmezése.
 
A “Tell Her”, csakúgy, mint elődje, a nemzetközi piacon is bemutatkozik: Japánban egy tokiói, Nyugat-Európában pedig egy berlini kiadó fogja gondozni a megjelenést 2017 elején, mellyel kezdetét is veszi majd a turné nemzetközi ága. A november 16-án Brüsszelben induló tizennégy állomásos lemezbemutató turné előkészületei mellett Veronikát további fontos produkciók előkészületei kötik le, melyek egyike egy Svájcban bemutatásra kerülő, Jiří Menzel által rendezett dadaista opera főszerepe. Bálint pedig eközben saját triója debütáló lemezének előkészületein is dolgozik. A lemezbemutató koncertekre ellátogató nézők a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehetnek fültanúi. A turné minden egyes állomásán lehetőség lesz a koncertek után dedikáltatni a CD-t, sőt december 7-én a Zeneakadémián ezen kívül egy pódiumbeszélgetésre is sor kerül.
 
november 16. Brüsszel, Belgium - Ballasi Institute
november 17. Veszprém - Hangvilla
november 18. Budakalász - Kós Károly Művelődési Ház
november 19. Székesfehérvár - A Szabadművelődés Háza
november 20. Miszla - Nemeskéry kastély
november 21. Szeged - IH Café
november 23. Miskolc - Művészetek Háza
november 24. Debrecen - Kölcsey Központ
november 25. Nagyvárad, Románia - Moszkva Kávézó
november 26. Pécs - Kodály Központ
december 5. Mosonmagyaróvár - Malomcafe
december 6. Győr - Zsinagóga
december 7. Budapest - Zeneakadémia
december 8. Sopron - Liszt Konferencia Központ