Harmóniát sugározni - Jubileumi Ladánybene koncert

Harmóniát sugározni - Jubileumi Ladánybene koncert

A Ladánybene 27 október 23-án tartja harmincéves, jubileumi buliját az Akvárium klubban, amit egy országos turné is követ. A részletekről a zenekar alapító-gitárosát, Bodnár Tibort kérdeztük.

Mivel, és legfőképpen kikkel ünnepel a zenekar? 
 
Az alapgondolatunk az volt, hogy lehetőleg minden régi tagot és velünk muzsikáló zenészbarátot meghívjunk. Szeretnénk a zenekar három-négy meghatározó korszakának dalait eredeti felállásban játszani, ettől lesz különleges ez az este. Velünk lesz a kezdetektől minden barát: Szántó „Hacsek” Attila, aki az első énekesünk volt, Szarka Sanyi, az első billentyűsünk, akinek a Rastafarit köszönhetjük, Tary Zsolti, Barcza Gergő, Huba Zoli szaxofonosok, billentyűkön pedig Deseő Balage és Szebeni Zsolti is beszáll néhány dal erejéig. A legrégebbi dalokat a „régi motor” játssza majd: Árokszállási RasTamás, Hertelendi Rasta István, Bokó Zoli, Tóth „Tádé” Gábor, László M. Miksa, Barcza Gergő és Bodnár Tibi, az 1997-2011-ig működő hatosfogat pedig RasTamás, Hertelendi Pista, Miksa, Bokó Zolcsi-, Pálinkás Lewy Brandy és Bodnár Tibi felállásban tolja majd. A jelenben alkotó formáció nyitja és zárja majd az estét, de ebben a részben is lesznek vendégek, többek közt Krecsmáry Zsolti, a korábbi dobosunk. Nagyon fontos, hogy a koncert pontban nyolc órakor kezdődik. 
 
Harminc év nem kevés egy magyar zenekar életében: mik voltak a legnagyobb pillanataitok? 
 
Nehéz kiragadni a legemlékezetesebb élményeket, de íme néhány: a két jamaicai utazás, Rototom Sunsplash fellépések Olaszországban, közös játék Carlos Santanával, Miksa és Pato Banton duettje a Malibu Reggae Mix-en 96-ban, az első EFOTT fellépésünk Szeged-Dorozsmán, nagyszínpadon, az összes Sziget bulink és az összes Reggae Camp-fellépésünk, ami mindig több, mint egy jó koncert…
 
 
A jubileum kapcsán kihozott új videóklipnek, az Arccal a sárbannak milyen volt a fogadtatása? Egyáltalán: a köztudatban alapvetően pozitív zenekarként élő Ladánybenének mennyire állhat jól a politikusabb irányvonal?
 
Az Arccal a sárban koncerteken is sikeres dal, ahol szerintem jóval kevesebben figyelnek a szövegre és inkább buliznak, de a tudatos hallgatók közt működik a dal. Régebben valóban kevésbé voltak súlyosak a szövegeink, de a roots reggae társadalom kritikusabb gondolatokat is kihozott belőlünk. Bár ebben a feszült világban, ami manapság körülvesz minket, nehéz megmondani egyértelműen, mi a jó és mi a helyes út. Mi igyekszünk 45-50 éves emberként a szerzett bölcsességünket átadni másoknak és alapvetően igyekszünk harmóniát, belső békét, tiszteletet és a mások megértését sugározni. 
 
A jubileumi év után mi következik majd? 
 
Ezt az évet tudatosan a harmincadik születésnapra tettük fel, és idén előtérben vannak a régi dolgaink, ráadásul tavasztól új dobosunkkal a teljes LB27 mindenséget át kellett vennünk. Most három hétig gyúrunk az Akvárium bulira és utána arccal az új számok felé! És Reggae Campnek is lennie kell! Annyi erőt ad nemcsak nekünk, hanem a hazai Reggae Massive-nak is, hogy csináljuk, amíg csak csinálhatjuk!