Használd ki a medvehagyma-szezont!

Használd ki a medvehagyma-szezont!

Ha teheted, fogyassz minél több medvehagymát, amíg csak lehet, karakteres íze mellett ugyanis
olyan csodálatra méltó egészségvédő hatásai vannak, melyek mellett nem lehet elmenni szó
nélkül, nem beszélve arról, hogy sokoldalúbban felhasználható, mint azt a legtöbben gondolnák.
Lássuk miért is érdemes kihasználnod a medvehagyma-szezont?
 
Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról kapta, hogy a téli álmukból felébredő
medvéknek igazi csemegeként szolgált.
 
A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt
jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer
működését segítő hatása is fontos. Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is
rendelkezik. A tavaszi tiszítókúrákhoz gyakran javasolják.
 
Erdős területeken általában nagyobb mennyiségben található medvehagyma, ami a természetes
aljnövényzet része. Kedveli a hűvös és árnyas területeket, akár a 20-50 cm magasságot is elérheti.
Virágai fehérek és csillag alakúak, levelei szélesek, lándzsára emlékeztetnek.
 
A medvehagyma minden része felhasználható, akár külsőleg, akár belsőleg. Gumós növény, ezért
gyökerei nem szerteágazóak, azaz ha az egész növényt eltávolítjuk, egyúttal gátoljuk a telephelyek
terjedését, illetve megmaradását is. Ez az oka annak, hogy a medvehagyma több országban védett,
ahol szabadon szedhető, ott is felhívják a figyelmet arra, hogy a gyökerét ne húzzák ki a földből,
illetve szaporodása érdekében, néhány levelet hagyjanak a tövén.
 
Felhasználása:
Vitamintartalma nyersen fogyasztva érvényesül a legjobban. Ha nem szeretnéd magában fogyasztani,
fűszer vagy saláta formájában is feldobhatod vele az ételeket.
 
Éppúgy, ahogy az újhagymát vagy a metélőhagymát, szendvicsfeltétként is fogyaszthatod, készülj
azonban igazán intenzív ízre. Az ezért felelős allicin vegyületnek köszönhető a medvehagyma
erőteljes antibakteriális hatása is.
 
Ha nyersen szeretnéd fogyasztani, de nem szendvicsen, egyszerűen vagdosd össze, és szinte
bármilyen ételt tarkíthatsz vele, legyen szó akár egy egyszerű tésztaételről.
 
Akár vajkrémet is készíthetsz belőle; nincs más dolgod, mint tetszőleges adagot összeaprítani, majd
botmixerrel összedolgozni a vajjal.
 
Sokan készítenek pesztót is a medvehagymából, ami nagyon egészséges. A legegyszerűbb, ha egy
hagyományos pesztóreceptben medvehagymára cseréled a bazsalikomot.
 
A medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait még akkor is élvezheted, ha sós
süteményeket bolondítasz meg vele, legyen szó pogácsáról, muffinról vagy más változatokról.
Bármilyen salátát kiegészíthet, legyen szó egyszerű, vegyes zöldségekből álló, olívaolajjal vagy
tökmagolajjal meglocsolt változatról, vagy épp majonézes verziókról. Akár egy majonézes
krumplisalátát is egészségesebbé és ízesebbé tehetsz vele.
 
Ugyanígy például tojáskrémhez is adhatod, bármilyen recepttel tökéletesen működik. Minél
többféleképpen illeszted be étrendedbe, annál hatásosabb.
 
Medvehagymás-túrós csiga recept
A túrós csigát a tavasz egyik első hírnökével, a medvehagymával különösen ízletessé teheted. Ha
egyszer kipróbálod, utána rendszeresen számításba veszed majd a menü tervezésekor. A sós sütit
juhtúróval is készítheted.
 
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 1 csomag leveles tészta
- 25 dkg túró
- 10 levél medvehagyma
- só
- őrölt bors
 
Elkészítés:
A medvehagymát mosd meg, vágd apróra. Az előnyújtott leveles tésztát szobahőmérsékleten engedd
fel annyira, hogy könnyen ki lehessen tekerni. Szórd meg a túróval, majd a tetején oszlasd el a
medvehagymát. Ízlés szerint sózd és borsozd. A töltelékkel megszórt tésztát szorosan tekerd fel úgy,
mint ahogy a bejglit szokás.
 
Éles késsel szeleteld fel körülbelül kétcentisre, majd minden csigát nyomkodj le egy kicsit a kés
lapjával. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd helyezd rá a csigákat egymástól kicsit távolabb. Tedd
előmelegített sütőbe, és 220 fokon süsd szép pirosra. A sütőből kivéve hagyd kicsit hűlni, majd
langyosan már tálalhatod is.