Használtruha- és kiegészítőbörze – interjú a Gardrób alapítójával

Használtruha- és kiegészítőbörze – interjú a Gardrób alapítójával

Akad ruhatáradban megunt, ám jó állapotban lévő darab? Esetleg szeretteid nem ismerték az ízlésedet?

A Gardrób kiváló alkalmat nyújt rá, hogy kedvező áron megszabadulj felesleges ruháidtól, kiegészítőidtől, legközelebb a Dürer Kertben augusztus 5-én. A közösségi vásár egyik ötletgazdájával, Hoffmann Petrával beszélgettünk.
 
Pontosan mi is az a Gardrób? És hogyan született meg az ötlete?
 
A Gardrób Közösségi Vásár egy használtruha- és kiegészítőbörze, amit öt évvel ezelőtt azzal a céllal hoztunk létre Mender Szilvia barátommal, hogy alkalmat teremtsünk bárki számára a megunt vagy soha nem is hordott darabok továbbadására. Nyomasztó a gondolat, hogy milyen mennyiségben halmozódnak föl a nem hordott ruháink a szekrényben időről időre, és egy olyan fenntartható megoldáson gondolkoztunk, ami segít abban, hogy a még kiváló állapotban lévő darabok ne a szemétbe, hanem szerető új tulajdonosokhoz kerüljenek.
 
Hány közösségi vásárotok volt eddig? És mekkora érdeklődés volt rájuk? Mit tapasztalsz, mennyire szívesen vesznek az emberek manapság használt ruhákat vagy kiegészítőket?
 
2016 novemberében volt a 100. vásárunk, havonta 2 alkalommal szervezünk Gardróbot, így ha jól számolom, a százhuszadik alkalomhoz közelítünk. A vásáraink hatalmas érdeklődésnek örvendenek, ez a kínálatnak is köszönhető, hiszen megközelítőleg száz árus vesz részt egy-egy alkalommal. Tapasztalataink alapján az emberek előszeretettel választanak használt ruhákat és kiegészítőket, amiben remélhetőleg jelentős szerepe van az egyre tudatosabb fogyasztói magatartásnak is, azaz egy-egy darab értékét egyre kevésbé a címkén fityegő eredeti árcédula képviseli, hanem sokkal inkább a minőség és a stílus, emellett jó érzés az is, hogy vásárlóként így saját hatáskörben tehetünk valamit a pazarlás és a felesleges szeméttermelés ellen.
 
Ruhák terén abszolút vegyes a felhozatal, vagy van esetleg valami jellemző trend a kínálattal kapcsolatban?
 
A Gardróbon minden van, de tényleg: a legnépszerűbb fast fashion márkáktól kezdve vintage kincseken át designer darabok, sőt saját készítésű ruhák és kiegészítők is találhatók. Hogy csak néhányat említsek a saját szerzeményeim közül: hatalmas örömmel vittem már haza a Gardróbról NUBU és Alexander Wang-pulcsit, terepmintás vintage kabátot, alig használt Converse tornacipőt a kedvenc szürke színemben, vadiúj COS ruhát, de nagy kedvencem az egyik állandó eladónktól, Évától kapott, saját készítésű minimál fekete hosszú ruhám is.
 
Mik a legfontosabb tudnivalók azok számára, akik úgy döntenek, kivonulnának a vásárba árusítani?
 
Az alapszabály az, hogy csak olyan ruhát érdemes elhozni, amit az ember maga is szívesen megvenne, tehát tiszta, jó minőségű, eladható darabokkal érdemes érkezni. Azt tapasztaltuk, hogy a vásárlók nagyon szívesen beszélgetnek a ruhákról, és ha kialakul az érzelmi kötődés, könnyebben mondanak igent akár egy-egy nagyobb értékű darabra is.
 
Földhözragadt kérdés: kell-e számlát adnom, ha a vásárban eladom valamely megunt cuccomat?
 
Egyáltalán nem az, sőt, nagyon fontos tudnivaló, hiszen senki nem szeret a szürke zónában bizonytalankodni, de nem is kell, mert a jogszabály szerint saját használt termékeket egy évben 600 000 Ft értékhatárig adómentesen árusíthatunk magánszemélyként, így tehát nincsen számlaadási kötelezettség ezen az értékhatáron belül.
 
Szabad-e alkudozni, vagy szigorúan kötött árak vannak?
 
Alkudni ér, sőt, sokan kifejezetten igénylik is, ráadásul beszélgetésindítónak is praktikus.
 
Hol lesznek a következő rendezvényeitek?
 
Az elmúlt években a Gödör Klub és a Central Passage adott otthont a Gardróbnak, augusztustól azonban a Dürer Kertbe költözik a vásár, így a jövőben az Ajtósi Dürer sor 19–21. szám alatt várjuk nagy szeretettel az árusítani és vásárolni vágyókat havi két alkalommal!