„Egyszerű, de mégis hiper”

„Egyszerű, de mégis hiper”

Hipercsókák-interjú

A Hipercsókák. Faktor (Faktorlabor / Kriminal Beats) és Imi (Sör És Fű) közös kollabja, mindketten a fővárosi hiphopközösség oszlopos tagjai. Most itt a bemutatkozó lemezük, a Hipertép. Faktor alapjaira szövegelnek mindketten. Ahogy most is.

 

Interjú: Császár Gergő

Mióta ismeritek egymást? Mikor találtátok ki, hogy egy egész lemezt összehozzatok?

Faktor: Ha jól emlékszem, akkor egy fesztiválon bariztunk össze az Imivel.

Imi: Pár éve ismerjük már egymást, de csak tavaly kezdett körvonalazódni az ötlet, hogy a közös zenélgetés anyagaiból kerekítsünk egy albumot.

Felosztottátok a feladatokat, vagy mindketten csináltatok mindent?

Imi: Körülbelül adott volt, hogy a zenei alapokért Faktor felel majd, elég aktív ezen a téren. A szövegi részét pedig úgy láttuk a legjobbnak, ha közösen hozzuk össze. Megosztottuk a munkát és viszonylag gördülékenyen sikerült összehangolni.

Faktor: Ez csak így jött, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy lemezt, és a mi lenne helyett lett. Én inkább a zenei részével foglalkoztam.

Volt valami koncepciótok a lemezzel kapcsolatban, vagy egyszer összejött elég track?

Faktor: Mutogattam Iminek dalokat, és amiben találtunk fantáziát, azt megcsináltuk. Koncepció nem volt, csak annyi, hogy érezzük magunkat közben jól.

Imi: Az volt a koncepció (ha nem is tudatosan), hogy a folyamat maga örömzenélés legyen, ezért sok spontán megoldással éltünk minden fázisában. Próbáltuk nem túlgondolni témájában vagy szerkezetében az egészet, és nem a tökéletesre törekedni. Ha ezen két verzió közül kellene választanom, azt mondanám, hogy inkább összejött elég track, ami egy alkotói korszakunk hangulatait kifejezi és keretbe helyezi.

Miért pont Hipercsókák?

Imi: Egyszerű, de mégis hiper.

Faktor: Miért Hipercsókák? Szerintünk mindenki hiper, tökmindegy, tudja-e magáról az illető vagy sem. Egyszerűen ez jött, hogy Hipercsókák.

Egyszerre írtok meg egy dalt, vagy az összecsengő szövegeket pakoljátok egybe?

Faktor: Általában egyből szöveget is írok arra a zenére, ami épp elkap, hogy valami duruzsoljon a bíten.

Imi: Változó. Volt olyan alap, amire régi szöveg került, többségében viszont kitaláltunk a zenére egy témát, és együtt vagy külön írtunk rá.

Honnan ez a sok univerzumos, űrös téma – ami visszaköszön akár a szövegekben, akár a borítón?

Imi: Engem kiskorom óta vonz az űr témája, biztos hazavár. Igazából mindkettőnket foglalkoztat ez a témavilág és képileg is hasonlót képzeltünk el. Ezért kértük meg Nikont (pacsi neki), hogy segítsen vizuálisan ábrázolni mindezt a lemezborítón. Nagyjából az volt a vízió, hogy egy fura űrutazásra invitáljuk a hallgatót.

Faktor: Valójában mi is az űrben vagyunk, úgyhogy ez nem volt kérdés.

Hová pozicionálnátok magatokat a hazai hiphoppalettán? Számítanak még az ilyen brancsok, hovatartozások?

Faktor: Nem szeretném magam beskatulyázni vagy valahová tenni magunkat. Ez inkább annyi, hogy Imi és FAKT kivetülése a hiphopban, hanganyaggá leképezve. Mindenki döntse el magában, hogy hová sorol minket.

Imi: Én inkább úgy tapasztalom, hogy fontosabb az, hogy egy kreatív alkotói közösség alakuljon ki, amiben valamilyen szálon többen részt vesznek és hozzáteszik ezáltal a maguk részét. Ebből az irányból közelítem meg a dolgot, úgyhogy nem tudnám bekategorizálni magunkat.

Van egy kialakult hallgatóbázisotok, akiknek készítitek a számokat? Vagy jön, ami jön? Vannak elvárások felétek, tőletek?

Imi: Nem voltak ilyen jellegű elvárások, sem megfelelési kényszer egy bizonyos réteg vagy csoport felé. Küldjük mindenkinek, aki szereti.

Faktor: Nem tudom, hogy ki fogja hallgatni, elvárásaim sincsenek. Lesz ami lesz, ez úgyis csak így derül ki.

Kik azok az (új) arcok, akikre szerintetek érdemes figyelni?

Faktor: Mulató Aztékok, Slow Village, Beton Hofi, 3,14, Lvnatek, Perrin.

Imi: Egyre több lehetőség adódik az önkifejezésre eszközök és felületek terén is, úgyhogy mostanában több az olyan arc is, akire érdemes figyelni. Ez inkább mennyiségi, mint minőségi változás, szóval több a kevésbé értékelhető vagy szórakoztató alkotás is, de még így is sok tehetség van.

Ha nem lenne ez a vírusmizéria, lett volna lemezbemutató buli?

Imi: Igen, szeretnénk. Ahogy lehetőségünk lesz rá, bepótoljuk mindenképpen.

Faktor: Ez még alakulóban van.

Mi újság Sör És Fű és a Faktorlabor háza táján?

Faktor: A Faktorlabornál most csönd van, de bármi lehetséges!

Imi: Sör És Fű háza táján alakulnak szépen a dolgok. Bár nem volt egyszerű ez az év, például a Keleti Blokk bezárása miatt elköltöztünk a stúdióval, de ezáltal új korszakot is nyitottunk. Lacával dolgozunk a zenéken, a zenekaros felálláson, ötletelünk, szóval működtetjük a folyamatot.

Milyen formában lehet hozzájutni a lemezhez?

Imi: CD formában is megjelent, a felületeinken lehet érdeklődni a rendeléssel kapcsolatban. Emellett a szokásos online felületeken is elérhető.