„Hiszünk a kultúrák találkozásának pozitív hatásában” – Pannonia Allstars Ska Orchestra-interjú

„Hiszünk a kultúrák találkozásának pozitív hatásában” – Pannonia Allstars Ska Orchestra-interjú

A PASO minden évben rengeteg koncertet ad (például holnap, július 10-én a Budapest Parkban), a fesztiválszezon pedig különösen pörgős a csapat számára. A hazai színtér egyik legnépesebb skazenekarának frontemberével, Krsával beszélgettünk.

A PASO minden évben rengeteg koncertet ad, a fesztiválszezon pedig különösen pörgős a csapat számára. A hazai színtér egyik legnépesebb skazenekarának frontemberével, Krsával beszélgettünk.

A PASO Plays Covers nevezetű formációtokkal csak feldolgozásokban utaztok. Nehéz feladat egy Rihanna vagy egy Illés-dalt a saját képetekre formálni?

Krsa: A PASO már történetének kezdete óta egész sok átdolgozást csinált, ott volt a Summertime, a Police in Helicopter, vagy a Ne gondold!, de ezek a dalok mindig csak színként jelentek meg a lemezeken, fellépéseken. Aztán egyszer gondoltunk egyet és ezeknek a feldolgozásoknak szenteltünk egy teljes koncertet, és hogy az emberek el tudják helyezni az egészet, nevet is adtunk neki: ez lett a PASO Plays Covers.  Hogy melyik dal milyen gyorsan alakul át a mi képünkre, az változó. Van olyan, amelyik pillanatok alatt elnyeri a formáját, van olyan, ami viszont sok körön keresztül csiszolódik. A Rihanna dal amúgy is egy reggae dal, azon például nem sokat változtattunk, csak egy kis fúvóst adtunk hozzá, az Illés dalokat viszont nagyon megvariáltuk, sokat masszíroztuk, hogy tényleg olyanokká váljanak, hogy hitelesen szólaljanak meg a mi előadásunkban is.

Egyébként sem koncerteztek ritkán, a fesztiválszezon pedig különösen intenzív a PASO számára. Hogyan lehet koordinálni egy ennyire népes zenekart? Néha négytagú zenekarokban sem könnyű megoldani, hogy a próbák vagy a koncertek időpontja mindenkinek megfeleljen.

Krsa: Komoly logisztikai feladat ennyi embert terelgetni, koordinálni, de szerencsére az idők során kialakultak erre a bevett rutinok. A koncertek a zenekari naptárba kerülnek be és mindenki ehhez igazítja egyéb elfoglaltságait. Ha valakinek ütközése van, akkor igyekszünk megoldást találni. Ha előbb volt beírva az elfoglaltság és nem sikerült átvariálni a dolgokat, akkor nem tudjuk elvállalni a koncertet, ha később jön az elfoglaltság, akkor a koncert élvez prioritást.

Van-e a fesztiválok között olyan, ami különösen a szívedhez nőtt az évek során?

Krsa: Nehéz kiemelni egyet. Elég sok fesztiválon szeretek ott ragadni, alapvetően kedvelem a fesztiválozás műfaját. Ami viszont sajnálattal tölt el, az az uniformizálódás és az élő zene háttérbe szorulásának trendje. Remélem, ez a tendencia megfordul.

A PASO dalaiban fontos üzenet a kirekesztés elleni küzdelem. Mit gondolsz a magyarországi bevándorlás kérdéséről?

Krsa: Látni kell, hogy ez Európa szempontjából egy nagyon valós és jelentős jelenség, ami sok problémával is jár. A jelenleg zajló plakátkampány legnagyobb hibája, hogy pont az értelmes párbeszédet, a valódi megoldások megtalálását lehetetleníti el azzal, hogy indulatokat generál és általánosan a bevándorlók ellen hangolja a helyi lakosságot. Nyilvánvaló, hogy a politikai haszonszerzés a fő motiváció, hiszen ez egy magyarul üzenő kampány, egy elsősorban befelé irányuló kommunikáció. A világon mindenhol úgy működik a politika, hogy a politikai elit elsődleges célja a hatalomban maradás, ez egyáltalán nem meglepő. Az ijesztő az, hogy ezek szerint a mérések azt mutatják, hogy erre a témára van annyi fogékony ember, hogy érdemes legyen rá kampányt csinálni, segítve a szavazatmaximalizálást. Ennek a gazdasági-, szociális-, kulturális hátterét és okait lenne érdemes megvizsgálni. Mi nyilvánvalóan hiszünk a kultúrák találkozásának pozitív hatásában, amire legjobb példánk a saját zenénk, ahol a jamaicai zene és kultúra találkozik a magyar népzenével és számos más általunk kedvelt nemzetközi műfajjal.      

Humoristáktól gyakran kérdezik: megerőltető-e, hogy mindig viccesek legyenek. Neked egy energikus és vidám zenekar tagjaként nem esik nehezedre kiállni a színpadra, és ezt a zenét játszani? Volt már, hogy rossz napod volt, és a hátad közepére sem kívántad az egészet?

Krsa: Persze, számtalanszor volt olyan eset, amikor nagyon fáradtan, vagy rosszkedvűen kellett a színpadra lépnem. Érdekes módon általában ekkor estek végül a legjobban a koncertek. Egyfajta katalizátorként működött a fellépés, a zene hatására elszálltak a negatív dolgok. Az első taktusok elindítottak egy folyamatot, ami átlendített bármilyen nehézségen. Terápiás jellege van.

Léptetek már fel Liszt Ferenc-emlékkoncerten és játszottatok már szimfonikus zenekarral is. Van olyan terved a PASO-val kapcsolatban, amit régóta meg akartál valósítani, de valamiért nem jött össze?

Krsa: Többször kaptunk már tengerentúli koncertfelkérést, Amerikából, Japánból. Sajnos anyagi okok miatt még nem tudtunk egyiknek sem eleget tenni. Remélem, hogy egyszer ez is összejön. Európán belül már 16 országban játszottunk, de nagyon nagy dolog lenne egy ilyen népes zenekart egyszer egy másik kontinensre is átreptetni, hogy oda is elvihessük a magyar ska igéjét.
 

PASO a Parkban július 10-én: https://www.facebook.com/events/1099951600031267/