"...hozzáillőbbet el sem tudnánk képzelni!" - A HERSELF a nagylemez előtt még meglepett minket

Az elektronikus színezetű 'underground indiepop'-ot játszó HERSELF első, névadó EP-je 2019 decemberben jelent meg, azóta dalaikat egyesével single-ként adták ki, amikhez eddig mindig klipeket is készítettek. Dalaik egy lány történetét mesélik el. A zenekar „kétnyelvű”, angolul és magyarul is szívesen megszólalnak dalaikban, legutóbb Bródy János egyik dalát dolgozták fel a Bródy János számára készített születésnapi tribute lemezhez. A zenekar az elmúlt években országszerte több helyszínen megfordult, turnéztak a Müller Péter Sziámi AndFriends vendégeként, de adtak már koncertet a Kobuci Kertben vagy az A38 fedélzetén, valamint több nagy hazai fesztiválon is megmutatták magukat. (pl. Művészetek Völgye, Campus Fesztivál, Sziget Fesztivál) 2021-ben és 2022-ben is bekerült a zenekar az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat országos döntőjébe, az 05. Magyar Klipszemlén Lucky You című klipjük győzött „legjobb operatőri munka” kategóriában. 2022 szeptemberében az M2 Petőfi TV Akusztik c. műsorának vendégei voltak.

"Azért fontos számomra a hamarosan megjelenő kislemez, mert ez az első közös anyagom a HERSELF-fel. Az alkotásási folyamatban a kedvenc részem az volt, amikor Zitával és Atival hárman ültünk le ötletelni, és csiszolgatni a dalokat. A lemezen szereplő három dal közül, a Dézsa című áll hozzám a legközelebb." - Bótyik Borostyán (ének)

A Bakos Zita és Bakos Attila ”közös szólóprojektjének” indult zenekar ezúttal egy 3 dalos kislemezzel jelentkezik, amelynek minden darabjához készítettek egy-egy DIY videót. A dalok a lélek vívódásairól szólnak. Hogyan döntsek? Merre menjek? Maradjak vagy mozduljak? Mit akarok én? Ilyen és hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk a HERSELF új dalait hallgatva. Az Ideoda című dalban a magában elbizonytalanodó, döntésképtelen ember gondolatait hallhatjuk.

"Nagyon izgalmas folyamat volt az, ahogy az UNO EP megszületett és a rajta lévő dalok egységgé alakultak az otthoni demoktól kezdve, a balatoni alkotótáborokon keresztül a stúdiómunka befejeztéig. Nagyon borongós hangulata lett a daloknak - főleg így egyben a háromnak - de úgy tűnik a lila hajú HERSELF-lánynak egy nehezebb időszakát kellett most kiírni magunkból. A dalok témái egy számunkra is nehezebb időszak érzéseiből merítkeznek, amikről fontosnak éreztük, hogy beszéljünk. Az EP grafikai munkáit Tőkés Anna készítette el, aki csodaszépen alkotta meg azt a vizuális környezetet, ami tökéletesen passzol a dalokhoz, hozzáillőbbet el sem tudnánk képzelni.

A dalok szövegeit legnagyobb részt Ati írja, eddig én mindig a zenei részeivel foglalkoztam inkább. Most olyan szempontból számomra egy kicsit máshogy is izgalmas a kislemez, mert van benne olyan rész, ahol én is írtam szöveget. Az pedig igazi megtiszteltetés, hogy az Ideoda című számunkban Bródy János jóváhagyásával kölcsönözhettünk tőle egy dalszövegrészt." - Bakos Zita (billentyű, vokál)

A nyomasztó kapcsolatba beleszokott, abból mégis szabadulni vágyó lélek hangja csendül fel a Dézsában, amíg a lemez címadó dalában, az Unoban a magán erőt vevő, álmaiért csak azért is küzdő egyén szólal meg. Mindhárom dal önállóan is megállja a helyét, de összefűzve is egységet alkotnak.

Ezt a dalok közti folytonosságot szimbolizálja a dalokhoz forgatott kisvideók néhány mozzanata. A lilahajú lány a fő összekötő elem és szimbólum, de a klipek stílusa, személyessége és hasonló kameraállás is erősíti a dalok közti szoros átmenetet. Nem titok: az új, UNO című kislemez a zenekar első nagylemezének első darabja, amely az év közben további dalokkal egészül majd ki, azokkal együtt alkotva a HERSELF első nagylemezét.

A stúdiófelvételek ezúttal is Kirschner Péter (Bródy János zenekara, Müller Péter Sziámi AndFriends) nevéhez fűződnek, aki szívvel lélekkel bánt a dalainkkal és alakította ki a hangzásvilágot. A dalokhoz most is Kiss Benji (Paperdeer, Belau) barátunk készített elektronikus alapokat.

Az EP-bemutató koncertjét a megjelenés napján, január 13-án, pénteken tartották a Gödörben. Ezután a zenekar folytatja első nagylemezének készítését. Elmondásuk szerint itt az ideje egy nagyobb, egységes anyag összerakásához, ami igazi mérföldkő lesz a zenekar életében. A dalok a tervek szerint kivétel nélkül magyar nyelvűek lesznek és több közreműködésre is számítani lehet majd.