„Amikor megkérdezik, melyik a kedvenc európai városunk, rögtön rávágjuk: Budapest!”

„Amikor megkérdezik, melyik a kedvenc európai városunk, rögtön rávágjuk: Budapest!”

Icon For Hire-interjú

Szia! Engedd meg, hogy bemutassam neked Ariel Bloomer és Shawn Jump lebilincselő alakulatát: a 2007 óta aktív illinois-i Icon for Hire irdatlan energiaadagoktól duzzadó eklektikus pop-punkja magabiztosan csap orcán, miközben azon töprengsz, vajon mit is hallasz pontosan, meg hogy miért tetszik. Bár ezen biztosan sokan mások is elgondolkoztak, olyannyira, hogy a zenekar harmadik lemezére a rajongók összedobták a lét (az eredetileg kitűzött 2000 dollár helyett 127 ezret sikerült betakarítani), amiből 2016-ban elkészülhetett a fáradhatatlan tempót diktáló You Can’t Kill Us. Most pedig megjelent a duó új albuma, az Amorphous. Ennek apropójából közöljük azt az interjút, ami eredetileg a 2020-as márciusi ROCKSTAR magazinban jelent meg. Könyvírás, YouTube-csatorna, műfaji keretek, Budapest.

Interjú: Császár Gergő
 
 
Anno a Myspace-ről jutottatok el egy rendes kiadóhoz, ahonnan aztán leléptetek, és most már a saját magatok urai vagytok. Mennyivel másabb most a zeneipar, mint mondjuk 10 éve?
 
Jó látni, ahogy pozitív irányba változik az ipar, ahol inkább maguk az előadók és a rajongók kerülnek középpontba, nem pedig a kiadók érdekei. Szerintem 15 éve még nem lehettünk volna ennyire független zenekar, és nem tudtunk volna ennyire közvetlenül kötődni a közönséghez. Ma ez – főleg az internet segítségével – sokkal egyszerűbb. Olyan, mint egy nagy játék! Szóval előadóként ez egy nagyszerű időszak.
 
Ariel, neked van egy külön YouTube-csatornád is. Szerinted ma fontos ez a fajta közvetlen kapcsolat a közönséggel?
 
Persze, hogy az! Pár éve már csinálom a The REL Show-t, itt el tudom mondani a véleményemet a mentális egészségemről, az önszeretetről, vagy hogy épp hogy érzem magam… meg tudom mutatni a kreatív oldalamat és van pár jópofa frizuraötletem is. Ez a csatorna egy tökéletes útja annak, hogy a zenével annyira nem összeegyeztethető dolgaimat is megoszthassam.
 
Nemrég egy könyved is megjelent. Tervezel újat írni?
 
Egyszer majd biztos! De jelenleg teljes mértékben a zenére koncentrálok.
 
Mennyire tartjátok fontosnak, hogy az aktuálisan felkapott stílusok megjelenjenek az új dalaitokban?
 
Természetesen minden, ami új és megkapó, az hatással van ránk, ez nem kérdés. Nem azért használunk bizonyos hangzásokat, mert éppen az a menő… hanem mert érdekesnek és inspirálónak találjuk. Nagyon izgalmas a folyamatos megújulás, újabb és újabb ötleteket kipróbálni.
 
Érdekel titeket, hogy milyen műfajba sorolják a zenéteket, vagy éppen kikhez hasonlítgatnak titeket? Lehet ma még eredetinek lenni és újat alkotni?
 
Volt idő, amikor jobban ráfeszültünk a felénk irányuló véleményekre, de most már csakis a saját dolgainkkal törődünk. Nem nagyon érdekel, hogy mások mit gondolnak. A szabad kreativitásnak pont az a lényege, hogy azt tedd, amitől jól érzed magad. Ne hagyd, hogy befolyásoljanak és hátráltassanak a kívülről érkező impulzusok, hasonlítgatások, vagy bármi ilyesmi. Lehet, hogy már mindent megírtak és eljátszottak, de mindig keresnünk kell az új kihívásokat. Bírom, mert ez arra inspirál minket, hogy még mélyebbre ássunk. A művészek nem csak úgy a semmiből teremtik műveiket… Hatással van rájuk minden, ami körülveszi őket, sőt, ezeket az élményeket beleépítik a saját alkotásaikba, hogy aztán új, izgalmas és különleges dolgok jöhessenek létre.
 
 
A munkafolyamat mely fázisában dől el, hogy egy adott dalnak milyen lesz a végső hangzása?
 
Shawn és én együtt próbáljuk eldönteni a producerünkkel, hogy mikor mondhatjuk egy dalra: na, ez kész. De figyelnünk kell arra is, hogy ne húzzuk ezt a folyamatot túl sokáig.
 
Milyen Mike Green producerrel együtt dolgozni?
 
Fantasztikus! Mike egy eszméletlen producer és nagyszerű ember is egyben. Elég sok bandával dolgozott már együtt, olyanokkal például, mint az All Time Low, a Pierce the Veil, a Neck Deep…
 
Elég merész húzás, ha egy olyan energikus és vad zenét játszó zenekar, mint ti, ennyire rámegy az akusztikus dolgokra, sőt, egy egész lemez is születik ebből. Szeretitek a végleteket?
 
Jó hogy! Az akusztikus albumot azért készítettük el, mert a rajongóink kérték, mi pedig megcsináltuk. Érdekes volt másfajta stílusban is játszani.
 
Mikorra várhatunk tőletek új anyagot?
 
Már dolgozunk rajta. Voltunk a Los Angeles-i és a nashville-i stúdiónkban is. Több mint 50 dalt megírtunk! Lassan itt az ideje, hogy kiválasszuk a kedvenceinket, amelyeket fel szeretnénk venni.
 
Többször is jártatok nálunk. Milyen a viszonyotok a magyar közönséggel?
 
Amikor megkérdezik, melyik a kedvenc európai városunk, rögtön rávágjuk: Budapest! Nagyon elbűvölő hely, remélem, egyszer el tudok menni nyaralni is. A magyar rajongóinkat pedig nagyon-nagyon imádjuk, mindig olyan szenvedélyesek vagytok! Rengeteg energiát toltok a bulikon. Hamarosan találkozunk, mi már alig várjuk!

 

EZ AZ INTERJÚ A 2020-AS MÁRCIUSI ROCKSTAR MAGAZINBAN JELENT MEG.