Idén nyáron élőben hallhatjuk az új The Cult lemezt a Budapest Parkban

Idén nyáron élőben hallhatjuk az új The Cult lemezt a Budapest Parkban

A The Cult legutóbb 2017-ben járt Magyarországon a VOLT Fesztiválon, így érett már az ismétlés a kultikus brit zenekarból, akik 40 év után is képesek folyamatosan újat alkotni és olyan erős albumokkal tovább építeni a legendáriumot, mint a tavaly megjelent Under The Midnight Sun. A hazai közönség pedig egyből meg is ízlelheti az új albumot a The Cult lemezbemutató koncertjén június 27-én, a Budapest Parkban. 
 
A legendás brit zenekar 1983-ban alakult Bradfordban és noha az elmúlt négy évtized alatt számos tagcsere és több szünet is alakította a zenekar pályafutását, Ian Astbury és Billy Duffy zseniális dalszerzői vénája és a köztük lévő zenei parázsnak köszönhetően a The Cult még most is képes rengeteg embert tűzbe hozni zenéjével. Erre legjobb bizonyíték a tavaly megjelent új albumuk, az Under The Midnight Sun ugyanis ismét megmutatta, hogy a kultikus banda még ennyi idő után is tud újat mutatni.
 
 
A markáns, érzelmes daloknál a hard-rock hangzás dominál, nem kihagyva a banda gyökereit jelentő goth-rockos ízeket sem. Nem véletlen: a lemez producere Tom Dalgety volt, aki korábban a Killing Joke vagy éppen a The Damned hangzásáért is felelt, az új album felvételein pedig gitáron és billentyűn is játszott. 
 
 
A zenekar 1984-ben jelentette meg első lemezét, a goth-rock hangzású Dreamtime-ot, amelyet a már nagyobb sikert hozó Love követett – rajta olyan slágerekkel, mint a She Sells Sanctuary vagy a Rain -, majd az 1987-es Electric jelentette számukra a nagy áttörést. Ez a korong felkerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz c. könyv listájára is, a korábbi goth-rock hangzás helyett pedig inkább a hard-rock dominált.
 
 
A The Cult ezután tette át székhelyét Los Angelesbe, már itt jegyezték legsikeresebb, Sonic Temple c. albumukat is. Olyan zenekarokkal kezdtek turnézni, mint az Aerosmith vagy a Metalica - 1993-ban az ő előzenekarukként játszottak először Magyarországon is az MTK Stadionban -, bejárták szinte az egész világot és sorra érkeztek az új albumok is.
 
 
És noha a zenekar az évtizedek során kétszer is tartott szünetet, Astburyt és Duffyt valami mégis mindig összehozta. Sőt, a régi számok újrajátszása helyett az alkotóvágy sem csitult és noha nem lehet őket azzal vádolni, hogy elkényeztetnek bennünket a gyakori lemezmegjelenéssel - a 2006-os újjáalakulásuk óta stabilan 5-6 évente adnak ki új lemezt -, minden munkájuk megfontolt és mesterire csiszolt.
 
 
Csakúgy, mint a legutóbbi Under The Midnigh Sun, amely dallamai alatt mi is összegyűlhetünk június 27-én, a Budapest Parkban