Idén is kinyit a zenészmennyország – júliusban tartják a 27. Gitármánia tábort

Idén is kinyit a zenészmennyország – júliusban tartják a 27. Gitármánia tábort

Andrásik Remo interjú

Huszonhét évvel ezelőtt Miskolcon rendezték meg az első Gitármánia tábort – akkor még csak gitárosoknak. Kicsi, családias rendezvény volt, a szervező, Andrásik Remo és családja, barátai maguk gondoskodtak az ebédről és vacsoráról. Már akkor érződött: ez olyasvalami, amit nem szabad annyiban hagyni, amihez ragaszkodni kell.
 
Szerencsére idén sem marad el. Mitől más ez a hely? Mi történik a táborban?
Andrásik Remo válaszolt a kérdéseinkre.
Varga Zsófia
 
Vissza tudsz emlékezni, mi volt az a pillanat vagy gondolat, ami elindította benned, hogy megszervezd az első Gitármániát?
Természetesen. Jelentős számú tanítványom volt a kilencvenes évek elején, akik szerettek volna a nyári szünetben is tanulni, illetve 1994-ben úgy tűnt, hogy sikerülhet elindítanunk egy könnyűzenei iskolát, amelyhez kiváló próbaüzemet biztosított a tábor.
 
Idén a 27. tábor megnyitóján nyüzsögnek majd a résztvevők. Ha visszatekintesz az első évekre, mik a legnagyobb változások a létszámon, helyszínen kívül?
Talán az a monumentális méreteket öltött szakmai együttműködő csapat, akik a tábor indulásakor még nem voltak, nem lehettek jelen. S ezáltal az az egészen elképesztő méretű és szellemiségű önkéntes szakmai és emberi vállalás, amellyel ilyen sikeres eseménnyé válhattunk. 
 
A kérdést szinte lehetetlen pár szóban megválaszolni – tapasztalatból tudom –, mégis felteszem: mit mondanál annak, aki nem ismeri a tábort, mi ez a hely, mitől más?
Csak egy korábbi táborlakó megjegyzését tudom idecitálni: „ZENÉSZMENNYORSZÁG”! S aki nem hiszi, járjon utána bátran.
 
Többeket láttatok felnőni az évek során, az egykori táborlakók olykor vissza-visszatérnek felnőttként is, mondjuk kurzust tartani. Mit gondolsz, mi az, ami miatt ti, akik a szervezői oldalon álltok, ennyire szívből csináljátok ezt ilyen hosszú idő óta?
Nehéz erről anélkül beszélni, hogy az ember ne pufogtasson közhelyesnek tűnő gondolatokat. Ugyanakkor aki egy picikét is belelátott már a működésünkbe, az pontosan tudja, hogy ezek – a máshol közhelynek hangzó – gondolatok nálunk egyszerűen valós tartalommal bírnak. Ebben benne van minden, amit hiszünk a zenéről, a szabadságról, a tehetségről, a szellemről, a tudásról, a szorgalomról, az odaadásról, a barátságról, a szeretetről, az életről, a zenész életmódról és a zenész lélekről, vagy a világról általában. Épp ezért rendíthetetlenül hiszünk abban, hogy boldogabbá, jobbá tudjuk tenni mindazok életét, akik a hangszerrel élést választják útjuknak.
 
Annak, aki nem ismeri: hogyan épül fel egy hét a táborban, miből áll egy nap?
Nagyjából 20 különböző zenei témakör oktatása zajlik szimultán a táborban mindennap: basszusgitár, billentyűs hangszerek, dalszerzés, dob, egyéniségfejlesztés, elektronikus zene, ének, gitár, hallásvédelem, hangszerelés, hangszerépítés, hangtechnikai ismeretek, rádiózás, stúdiózás, szerzői jogok, színpadi ismeretek, szövegírás, technológiai előadások, zenekari képzés, zeneterápia. 
 
Délelőtt és a délután egyik részében zajlanak a kezdő és haladó hangszeres órák, a zenekari óra, az ének- és hangtechnika, a stúdiózás, a szövegíró és egyben mentális kérdéseket feszegető előadások állandó tanárok vezetésével. A délután másik szakaszában érkeznek hozzánk a legkiválóbb hazai zenészek, tanárok, előadók, hogy egy-egy kurzust tartsanak. Minden nap vannak kurzusok a hangszeresek számára, de ezek között megtalálhatók azok az előadások is, melyek a zenei élet rokon területeit mutatják be. (A délutáni kurzusok és a délelőtti tematikus órák közötti alapvető különbség az, hogy míg az állandó tanárok egy meghatározott tanterv szerint, egész hétre elosztva, átfogó és általános ismeretekhez igyekeznek hozzájuttatni a táborozókat, addig a kurzusok kevesebb, vagy olykor csak egy adott témakört igyekeznek nagy részletességgel bemutatni.) 
 
Az este beköszöntével eljön a zenekari előadások ideje, amelyeket mi rendhagyó zenekari foglalkozásnak nevezünk. Itt mindenki valós testközelből élheti át, hogy hogyan dolgoznak az egyes zenekarok, alkalom nyílik arra is, hogy a táborozók beálljanak közéjük, vagy hogy az őket leginkább érdeklő kérdésekre válaszokat kapjanak. A tábor utolsó estéjén pedig maguk is bemutathatják, hogy mit tanultak. 
 
Két hangstúdiót is berendezünk, amelyet profi csapatok üzemeltetnek. Itt többsávos hangfelvételek készülnek, amelyekre a tábori jelentkezéskor kell leadni az igényeket. Egy nap – egy banda, és ami belefér. 
 
A zenekari óráinkon pedig a tanárok alapítanak kb. ötven zenekart, melyek jellemzően olyan tagokból állnak, akik az életben nem játszanak együtt. Ezek a zenekarok különböző feladatokat kapnak mindennap, melyeket a következő órán be kell mutatniuk. 
 
Az évek során egyre szélesebb skálán mozognak a programok, pár éve az elektronikus zene is felütötte a fejét a táborban. Idén is számíthatunk újdonságokra, olyasmire, ami még nem volt?
Az idei évben némi strukturális átalakítás jelent majd újdonságot. Négy teljes tanári csapat, négy különböző helyszínen, egy időben tartja majd a zenekari órákat, amely egyben azt is jelenti, hogy lényegesen több idejük jut majd az órákon egy-egy zenekarra.
 
Pár hónapja az egyik nagy félelmem volt, hogy idén elmarad a tábor, de szerencsére nem így lett. Milyen változások érintik a Gitármániát azok tükrében, amik az elmúlt hónapokban történtek a világban?
Természetesen számunkra is a közösség egészsége a legfontosabb, így minden olyan védő és megelőző intézkedést alkalmazunk majd, amelyet egyrészt előírnak, másrészt pedig magától értetődően elvárható. Szerencsére a tábor fizikai adottságai, a rengeteg tágas és szabad tér is a segítségünkre lesz.