Idén kicsit máshogy – de lesz!

Idén kicsit máshogy – de lesz!

Online Múzeumok Éjszakája / 06. 27. / muzej.hu

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális program keretein belül tavaly még éjnek évadján kiállításról kiállításra barangolhattatok a hagyományosan ilyenkor zárva tartó termek falai között.
 
Egy kora nyári éjjelen minden évben egyszer állandó résztvevők és alkalmi helyszínek várták a látogatókat e rendkívüli időpontban országszerte több száz helyszínen. 1999-ben Franciaországban rendezték meg először ezt a programsorozatot. A jó példa pedig ragadós: 2003 óta hódolhattatok a történelem, a különböző művészetek és az ezekkel összekapcsolható értékek nyújtotta élményeknek a szokatlan nyitvatartás idején – idehaza is. Az esemény érdekessége, hogy ilyenkor egyetlen karszalag megváltásával valamennyi tárlatot végigböngészhettétek, így nem kellett a helyszíneken a sorban állással vesződni vagy a különböző portálokon előre megváltani a más-más kiállításra szóló jegyeket. Tavaly például ellátogathattatok a Magyar Nemzeti Múzeumba, hogy történelmi nagyjaink és a hőskorok emléke előtt tegyétek tiszteleteteket. Megcsodálhattátok a Magyar Nemzeti Galéria festményeit; a többi között Munkácsy Mihály a párizsi Szalonon éremmel kitüntetett realista életképét, a Siralomházat, vagy elidőzhettetek jóbarátja, Paál László Nyárfák c. műve előtt is. Sejtelmesen kivilágított ókori romok között élvezhettétek az időtlenség varázsát, de belefeledkezhettetek egy-egy igéző szempárba is a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
 
Na, ilyen idén nem lesz. Legalábbis nem úgy, ahogyan azt megszokhattátok, de megrendezik a Múzeumok Éjszakáját 2020-ban is, mégpedig online formában! Az időpont közeledtével érdemes egyre több figyelmet fordítani a Múzeumok Éjszakája közösségi oldalaira (Facebook és Instagram), amelyeken igazi csemegékkel csábítják a múzeumok szerelmeseit. Kisfilmek, érdekes posztok és még egy játék is vár a kultúrát szomjazókra – természetesen nyereményekkel együtt.
 
Az online esemény szervezői egy kvízjátékkal egybekötött virtuális sétára hívják az érdeklődőket a magyar múzeumokba. Minél többet válaszoltok meg helyesen a muzej.hu-n feltett kérdésekre, annál nagyobb esélyetek nyílik arra, hogy tiétek legyen a fődíj. A szerencsés nyertesnek egy 30 000 Ft értékű Feldobox ajándékkártya üti a markát, melyet egy tetszőleges élményre válthat be. Ha a fődíj mégsem lenne a tiétek, akkor is van még remény arra, hogy kezetekben tarthassátok a Ferencváros 2018–19-es bajnokcsapatának minden tagja által aláírt futball-labdáját. Mindemellett gazdára talál majd egy családi belépő is a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba.