Íme a 2023-as év Induló Előadói Alprogramjának támogatottjai

Íme a 2023-as év Induló Előadói Alprogramjának támogatottjai

Húsz induló előadó kap 2023-ban is páratlan lehetőséget a Hangfoglaló Program kollégiumától. A kiválasztott nyertesek nem csak jelentős, a szakmai pályafutásuk fejlődésére fordítható összeggel lesznek gazdagabbak, januárban mentort is kapnak, aki segíti majd őket a szakmai fejlődésben.
 
Hangfoglaló Program kollégiuma kiválasztotta azt a húsz formációt, amely a jövő évben jelentős támogatást kap majd zenei pályafutásának építésére. Az élőzenei produkcióknak szóló felhívásra idén 190 pályázat érkezett, amelyek közül 80 fős, szakmai grémium javaslatára 68 formációt hívott meg a Kollégium az A38 Hajón tartott élő meghallgatásra. A meghallgatáson a fellépő produkciókat értékelő zsűri tagjai Balla Gergely, Süli András, Szarka József, Kamau Makumi, Törőcsik Kristóf, Imre Zsolt, Váradi Márton, Zsuffa Aba, Sasváry Zoltán, Kardos Norbert, Nagy Adrienn, Kovács Ákos 'Dadan', Pásztor Sámuel és Somló Dániel voltak.
 
(GRABOVSKI)
 
A Petőfi Kulturális Ügynökség fenntartása alatt működő Hangfoglaló Programiroda Induló Előadói Alprogramja 1,5-2,5 millió forint közötti támogatást ad az előadóknak, amelyet lemez- és videóklip készítésre, kommunikációs anyagok előállítására és turnézásra fordíthatnak. Az anyagi támogatás mellett a nyertes produkciók bekerülnek egy egész éves mentorprogramba is:  januárban, a magyar kultúra napjához igazodva, egyfajta „rapid randi” keretén belül történik meg a mentorok és előadók összepárosítása. A mentorok személyére a Hangfoglaló programiroda tesz javaslatot a Hangfoglaló Programiroda Kollégium számára.
 
(MEHRINGER)
 
A rapid randi eseményen való mentor-előadó összekapcsolás lényege, hogy kívülállók helyett a felek közötti kémia döntse el, hogy melyik előadó melyik mentorhoz kerül, hiszen ez a szakmai kémia a motorja az egy éven át tartó közös munkának. A Hangfoglaló programiroda szeretné kiegészíteni a találkozókat a továbbiakban olyan oktatással, ami érdekli és fejleszti a résztvevőket. A mentortalálkozók lehetőséget adnak továbbá arra, hogy a résztvevők kontaktáljanak a sajátjuk mellett más mentorokkal is.
 
(TIANSEN)
 
Ez is hozzájárul az Induló Előadói Alprogram alapvető céljának megvalósulásához: ahhoz, hogy az anyagi támogatás hasznosítása mellett olyan kiterjedt és hasznos kapcsolati rendszert szerezzenek a résztvevők, ami segíti a zeneiparban való érvényesülésüket. Az a szervezők tapasztalata, hogy a kulcsemberek közül kikerülő mentorok megismerését követően egy vagy két kézfogásra találják az Induló Előadók a következő olyan embert, akivel előrelépést jelenthet számukra a közös munka.
 
A 2023-as évad támogatott produkciói:
Maluridé
Slapstick?
Co_Lee
 
(CO LEE)
 
aZorka
Cataflamingo
Giliszta
Young Majre
Mehringer
Sisi
Domingo
Young Bite
Kaktus
Heavy Brains
Darkmess
Kacaj
 
(KACAJ)
 
Richard Zalai
Grabovski
Tiansen
Ben T Kadar (fotó a cikk legelején)
A Király Halott