Incognito (UK) - Az acid jazz fundamentuma Siófokon!

Incognito (UK) - Az acid jazz fundamentuma Siófokon!

Július 25-én, szombaton a Nagyon Balaton keretében ismét Magyarországon Bluey és zenekara! Hallgatni arany, táncolni rá szintén.

Vitathatatlan, hogy az acid jazz legnépszerűbb előadója Jamiroquai, ugyancsak tény, hogy "feltalálója" Bluey és több mint három évtizede üzemelő csapata, az Incognito. A Nagyon Balaton keretén belül július 25-én ismét hazánkba látogat a legendás zenekar, ezúttal a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon adnak koncertet.

 

Az Incognito sztoria 1981-ben indult, ekkor készült el első nagylemezük, Jazz Funk címmel, a projekt atyja pedig Jean-Paul Maunick , akit csak „Bluey” néven emlegetnek a szakmában. Bluey szerint a titok a névben rejlik, vagyis a meglepetésben, illetve az ebből fakadó szabadságban; miszerint „ezzel a névvel bármikor változtathatunk a felállásunkon, a hangzásunkon, bármikor képesek vagyunk meglepetést okozni”. És ezzel az adottsággal bizony élnek is. A londoni székhelyű zenekarban egyébként több mint 1500 zenész fordult meg a 4 évtized alatt, és ennek a számnak csak töredéke az, aki Anglia határain belülről érkezett a formációba. Bluey maga is Mauritius szigetéről származik, és a zenekarba is rendszeresen a világ számtalan helyéről fújja a legjobb zenészeket össze a szél. Csak hogy az énekesekből szemezgessünk, Jocelyn Brown, Tony Momrelle, Imaani, Mo Brandis, Natalie Williams, Carleen Anderson, Pamela „PY” Anderson, Kelli Sae és Joy Malcom. De hangszeres tagjai is olyan nagy nevű formációkban játszanak, mint például a Jamiroquai.

Az Incognito zenekart a ’80-as években kibontakozó brit acid jazz úttörőinek tartják. Bluey azt mondja, nekik az élőben megszólalás a lényeg. „A stúdióban elkészülő steril felvétel csupán egy eszköz” – meg persze egy lenyomat, és hát szomorúak is lennénk, ha nem vihetnénk magunkkal haza a zenét. „Azért csinálunk lemezt, hogy koncertezhessünk, és nem fordítva” – koncertjeiken érezhető is az átütő hangulat. A 16 lemeznyi anyagból, merthogy bizony ennyi korong fekszik készen a kiadó íróasztalán a zenekartól, bőven össze lehet csemegézni egy kellemes számsorrendet. Bluey szerint a zenéjükre jellemző a bossa nova hangulat, valamiféle brazil életérzés, noha ő igazi funky arcnak tartja magát. A dalokban a latin hangulat is annyira átütő, hogy pár másodperc elég ahhoz, hogy az ember csípője rámozduljon a ritmusra. Úgy tud jazzy lenni, hogy az is élvezzen minden másodpercet aki egyébként diszkóslágereken nőtt fel, közben olyan szikrák csillannak fel lelki szemeink előtt, hogy kedvünk támad napszemüveget húzni akkor is, ha amúgy vaksötétben hallgatjuk a bandát. És amikor már azt gondolnánk, hogy ismerjük, hogy talán nagyjából követni tudjuk az eseményeket, még színesedik a paletta egy kis soul-al, r’n’b-vel, és a végére mégis csak oda lyukadunk ki, hogy jó, itt tényleg bármi megtörténhet.

Sokáig lehetne gondolkodni, miért ne ajánljuk az Incognito koncertjétvalakinek. Ha csak SlipKnotot hallgatsz, előfordulhat, hogy beletörik a fogad ezekbe a színekbe, de egyébként a sodrás, amit ez a zenekar hoz a színpadon, tud épp annyira elsöprő lenni. Ezt csak élőben lehet tökéletesen átélni.

Jegyár: 4500 Ft (elővételben), 5500 Ft (helyszínen)