Indul a RaKÉTa! - Ösztöndíjprogram és képzési térkép a rendezvényszektorban

Indul a RaKÉTa! - Ösztöndíjprogram és képzési térkép a rendezvényszektorban

A rendezvényipari képzési helyek térképével és egy egyedülálló ösztöndíjprogrammal indítja be a RaKÉTát a Magyar Turisztikai Program Alapítvány. A szervezet átfogó célja, hogy elősegítse a magyar rendezvényszektor stabilizáslódását és szakmai fejlődését. Ennek egyik állomása a képzési struktúra feltérképezése, és a vonzó rendezvényipari életpályamodell kialakulásának támogatása. A mai naptól ezen a linken érhető el az interaktív képzési térkép, valamint az ösztöndíjprogram részletei. A felület nemcsak a tanulni vágyóknak, hanem az intézményeknek és az egész szakmának hasznos tartalmakat jelent.
 

A magyar rendezvényszektorban nagy a munkaerőhiány, ami ellen lépéseket kell tenni - ez derül ki a Hétfa Kutatóintézet és at MTPA kutatásából. A munkaerőhiány egyik oka, hogy a szakma erősen kitett a külső körülményeknek - mint a világjárvány vagy a drasztikus gazdasági változások. A másik fontos oka, hogy a rendezvényipar a szakmásodás előtt áll, vagyis jelen pillanatban nincs kiszámítható életpályamodell a szakemberek részére. Az MTPA két programja, a Rendezvényipari Képzési Támogatás és a Rendezvényipari Képzési Térkép (összefoglaló néven RaKÉTa) az utóbbi problémára válaszol a képzési helyek feltérképezésével és a tanulók anyagi támogatásával.
 

A képzési térkép egy hiánypótló adatbázis, amely átfogó képet nyújt a Magyarországon fellelhető rendezvényiparral összefüggő képzésekről - legyen az egy specializáció egyetemi alapképzésben vagy egy komplett felnőttoktatási program. Ez elősegíti a képzőhelyek láthatóságát is, valamint az intézmények, a szakma és a tanulni vágyók összekötését, informálását. Emellett az MTPA várja azon intézmények jelentkezését is, akik rendelkeznek rendezvényipari képzéssel, de még nem szerepelnek a képzési térképen.

 


 

Az ösztöndíjprogram keretében az MTPA hazai képzőhelyekkel partnerségben támogatja azok tanulóit, így az ösztöndíj nyújtásával már ebben a félévben is több felnőttoktatási intézményben segíti elő a szakemberek utánpótlását. Az ösztöndíjprogram intézményi listájára minden olyan képzőhely jelentkezhet, amelynek portfóliójában szerepel rendezvényszektorral összefüggő képzés, megfelel a partnerségi feltételeknek és szerepelteti magát a térképen. 
 

A RaKÉTa hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a rendezvényszektor szakmai megerősödéséhez, a munkaerőhiány csökkentéséhez, a karrierutak kialakításához, és perspektívát nyújtson azoknak, akik a jövőjüket szívesen látják a rendezvények világában.
 

A RaKÉTa oldala ezen a linken érhető el.