Ingyenes családbarát programokkal várja egész nyáron a látogatókat a Városliget

Ingyenes családbarát programokkal várja egész nyáron a látogatókat a Városliget

Izgalmas családbarát programokkal, bővülő sportolási- és rekreációs kínálattal, és a megújuló Liget népszerű attrakcióit bemutató, vezetett épület- és parksétákkal várja a nyári szezonban a látogatókat a Városliget – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Az évadot a BalloonFly születésnapja indítja, amelynek nyitása óta már 54 000 utas, közel 1 200 órát töltött el a levegőben, több mint 4 000 felemelkedése során számtalan különleges pillanatot okozva. A Szinyei Merse Pál festményét megidéző városligeti légballon kilátó rövid idő alatt a főváros vidám jelképévé vált, amelyet a levegőben Budapest gyakorlatilag minden pontján látni lehet.
 
„A Városliget megújításával az a nem titkolt célunk, hogy a parkhoz kapcsolódó minden területen jelentős minőségi ugrást érjünk el, s ez hatványozottan igaz a Liget szolgáltatásaira, programkínálatára is. Éppen ezért idén nyáron a család minden tagja számára tudunk valami izgalmasat nyújtani a Liget Budapest szervezésében.” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Liget Budapest ingyenes nyári programkínálatát bemutatva elmondta: „A legkisebbek számára a Hahota Gyermekszínház vidám előadásokkal mutatja a magyar mesekincs ikonikus darabjait, a Felelős Gasztrohős programsorozat pedig a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet játékos, edukatív feladatokkal. Salsa a Parkban címmel igazi karibi hangulatú, élőzenés közösségi táncot rendezünk a Néprajzi Múzeum épülete mellett. A sportolni vágyóknak profi oktatók irányítása mellett jóga órákkal, illetve futó- és tájfutó edzésekkel készülünk, a kutyásokat agility foglalkozásokkal várjuk, kikapcsolódásra vágyó látogatóinknak pedig Tai Chi foglalkozásainkat ajánljuk. Ha valaki az ingyenes családi programokon túl szeretne a Liget Budapest Projektben megvalósult népszerű attrakciók – úgy, mint a Magyar Zene háza, a Néprajzi Múzeum, a Millennium Háza vagy éppen a park – titkaival, érdekességeivel megismerkedni, őket vezetett épület- és parksétáinkon várjuk.” A nyári évad programjain az ingyenesen kiváltható Liget+ tagsággal térítésmentesen vehetnek részt a látogatók, míg a vezetett sétákra szóló jegyeket kedvezményesen vásárolhatják meg. A részletek és az időpontok a Liget Budapest honlapján érhetőek el.
 
 
A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy éppen egy éve látványos újdonsággal bővült a Városliget, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatért a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a városligeti ballonozás. A kilátó egy talajhoz rögzített légi kilátópontként működik a Széchenyi fürdő szomszédságában lévő Mimóza dombon, ahol kosarában egyszerre akár 30 utassal is 150 méter magasba emelkedhet, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul fel a Városligetre és a fővárosra. A Ballon-kilátóhoz hasonló különlegességek a világ számos nagyvárosában népszerű nevezetességnek számítanak, nem véletlen, hogy a formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző városligeti ballon-kilátó mára Budapest legújabb jelképévé vált.
 
 
„Büszkék vagyunk rá, hogy az élményballonozást örömmel fogadták mind a budapestiek, mind a hazánkba látogató turisták, minden előzetes várakozásunkat felülmúlta, hogy már 54 000 utas a magasba emelkedhetett. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósításával egyre több ilyen tradíciót tudunk visszahozni a Városligetbe – a Millennium Házától a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokán át a Liget légi attrakciójáig. Ez a rendkívül gazdag hagyományvilág emeli a Városligetet az egyik legizgalmasabb városi szövetté egész Európában.” – mondta el a BalloonFly születésnapja kapcsán Gyorgyevics Benedek.
 
„A BalloonFly első éve fantasztikus élményeket és igazán különleges pillanatokat okozott nem csak a látogatóknak, hanem nekünk is. Összesen 131 napon közel 1 200 órát töltöttünk a levegőben, melyhez mintegy 4 300 alkalommal emelkedett a ballon a magasba. A ballon üzemideje nagymértékben függ az időjárástól, az utasok biztonsága érdekében csak a megfelelő szél- és csapadék viszonyok között emelkedik el a talajtól. Kollégáinkkal szemtanúi lehetünk több lánykérésnek, teret adhattunk élőzenei produkcióknak, de még az amerikai „Nagy Ő” című népszerű televíziós műsor is nálunk forgatta egy epizódját. Az elmúlt év legkedvesebb és egyben legfontosabb állomása a Liget Budapesttel és Bethesda Gyermekkórházzal kötött együttműködésünk volt, melynek eredményeként az intézményben tartósan gyógyuló gyermekeket és gyógyítóikat repíthetjük a magasba, ezzel is segítve elfelejteni betegségüket” – ismertette a BalloonFly első évének eredményeit Závodszky Zoltán, a BallonKilátó Zrt. vezérigazgatója.
 
 
A legbiztonságosabb légi egység
 
A Liget Budapest Projektnek köszönhetően egy éve tért vissza a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő attrakció, a városligeti léghajózás. A Mimóza dombon ismert parkrészben egy talajhoz rögzített, gázballon-kilátó is helyet kapott, amely menetrendszerűen emelkedik a levegőbe. Fedélzetén 30 utassal és a pilótával 150 méter magasra is elér, ahonnan lenyűgöző kilátást nyújt a Városligetre és a fővárosra. A ballon-kilátó rendszere szélsebesség és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomásjelzővel és töltőgáz hőmérséklet-mérővel is rendelkezik, a hajó csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el a földtől. A telepített légi egység jelenleg a világon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb ballon-kilátó rendszer. Számos népszerű külföldi szórakoztató központ (pl.: Disneyland-Párizs; Safari Park-San Diego; Angkor Vat) is ilyen típusú ballon-kilátó rendszert üzemeltet. A ballon üzemelése semmilyen környezeti terhelést nem jelent, hiszen a feltöltéshez szükséges hélium természetes, semmilyen reakcióba nem lépő ún. nemesgáz, nem mérgező és nem gyúlékony, teljesen biztonságos.
 
 
Fotók: Mohai Balázs