„Tényleg igyekezett mindenki a maximumot kihozni magából”

„Tényleg igyekezett mindenki a maximumot kihozni magából”

Amikor a Random Trip új dalt ad ki, abban biztosak lehetünk, hogy egy slágergyanús szerzeményről van szó, aminek az elkészültében biztosan részt vett legalább három olyan előadó a magyar könnyűzenei életből, akiket valamilyen formációból már ismerünk és szeretünk. Delov Jávor, a közösség egyik oszlopos tagja a Csak Boldog kapcsán mesélt a dalszerzés folyamatáról, a bukkanókról és arról, miért működhet ennyire jól egy improvizációs zenei közösség. 

Interjú: Szabó Anna

Már több mint egy évtizede létezik a RandomTrip, de még soha nem fordult elő olyan felállásban, mint most, a Csak Boldog című dalban. Hogyan áll össze egy-egy ilyen „ideiglenes zenekar”?
Általában az határozza meg egy koncert, egy dal felállását, hogy kinek passzol a hangszeres játéka vagy a hangja a fejemben más előadók zenei világával, karakterével. No, meg persze az is, hogy ki kivel szeretne együtt lenni. A Csak boldog esetében például Mező Misit Bagossy Norbi ötletének/kérésének köszönhetően kerestük meg, mert valahogy úgy érezte, hogy Misivel hangjával lenne igazán kerek a dal. Igaza volt, és bár Misivel ezidáig nem zenéltünk együtt, a pandémiának és a karanténidőszaknak volt egy olyan áldásos hozadéka, hogy Misi, ha nem is a színpadon, de stúdiókörülmények között vállalni tudta ezt a felkérést. Ezúton is hálásak vagyunk neki a nyitottságáért. Ahogy például Pásztor Annának is, amiért én személy szerint több mint 10 év után újra együtt stúdiózhattam vele a kezdeti Anna & the Barbies évek után.

Hogyan kell elképzelni a dal megszületésének folyamatát? Mennyire volt szervezett és mennyire engedted szabadjára a dolgot? 
Ennek a dalnak az alapötlete egy keddi klubestünkön született meg egy olyan koncerten, amelyen a Kowalsky meg a Vega billentyűse, Szebényi Dániel, valamint a Margaret Island gitárosa és basszusgitárosa – Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf – képviselte mellettem a ritmusszekciót, Bagossy Norbi meg a frontvonalat erősítette. Teljesen spontán zenei ötlet volt, leginkább talán U2 és Coldplay zenei hangulattal, azonban Norbi utólag rendesen kiforgatta minden sarkából az eredeti alapötletet, úgyhogy bátran mondhatjuk, hogy az ő vezérelve alapján kelt életre a dal. Lábas Vikit már a kezdetektől belehallottam a dalba és éreztem, hogy Szebényi Dani énekhangja is csodálatosan passzolna a többiekéhez. Természetesen a dal végső, szerethető, modern megszólalású, azonban az élőzenét tiszteletben tartó formáját egy kiváló producer, Toldi Miklós segédletével értük el. Nélküle nem lenne például ilyen letisztult a hangzás.

Mindez így első hallásra nagyon idillinek tűnik. Voltak hullámvölgyek is a dal születése során?
Egy időben velem volt a gond, mert nehezen éreztem rá arra, hogy a XXI. században mit is várna el egy producer egy dobostól a stúdióban, mivel valahogy mindig sokat és sűrűbben szerettem volna játszani. Végül – inspirálódva aktuális külföldi zenekarok stúdiófelvételeiből – Miki győzött meg arról, hogy a kívánt eredményt más úton, egy szellősebb felfogásban is megvalósíthatom. Aztán a Pannónia Stúdióban rögzített live session videó verzióban egy jó adag dobolást mégis visszacsempésztünk Mészáros Magor segítségével! (nevet) Már talán épp kezdett volna Miki hátradőlni, amikor kiderült – hosszas technikai kihívások után –, hogy Anna számítógépe megkergült és a rapbetétje kb. 12 bpm-mel gyorsabban lett kiexportálva, mint a dal rendes tempója, tehát sehogy nem illeszthető rá az alapra. De ezt leszámítva tényleg minden idillinek mondható a dal elkészülte kapcsán.

A Csak Boldog létrehozásában különböző stílusban alkotó, más és más közönségeket megszólító alkotók vettek részt. Miért lehet az mégis, hogy ennyire jól működik a dal? Szerinted mi emeli ki az eddigi Random Trip-dalok közül?
Nehéz megmondanom, ezt inkább döntse el a hallgatóság. Abban azonban biztos vagyok, hogy tényleg igyekezett mindenki a maximumot kihozni magából, és már csak a kölcsönös tisztelet okán mindenki nyitott és extrán alázatos volt a többiek felé. Talán tényleg mindenki pont csak ennyit tett hozzá, amitől tud működni a dal. 

Augusztus 24-én jön egy koncert, ahol élőben is előadjátok a dalt. Mi a következő lépés a Random Trip életében?
Túl a Budapest Parkos koncertünkön, ahol nagyon sok más vendégfellépő is velünk lesz a Csak boldog csapatán kívül, szeretnénk megajándékozni magunkat az év során egy-két újabb dallal és annyit koncertezni országszerte, amennyit és amíg csak lehet. Talán jövőre Bécs és New York is összejön végre, ha a külföldi elhalasztott koncertekre gondolok. Azonban, ha ezek nem valósulhatnak meg, de a hangszereinkkel és a családtagjainkkal találkozhatunk, egészségesek maradunk, vagy pusztán csak boldogok leszünk, abban is benne vagyok!