„Hazamentem, és dühből megírtam a Limited Edition első felét”

„Hazamentem, és dühből megírtam a Limited Edition első felét”

Interjú a The Anahit zenekarral

A zeneileg és vizuálisan is nagy átalakuláson átesett The Anahit zenekarral nemrég megjelent Limited Edition című videójának kapcsán beszélgettünk. A dal amellett, hogy tökéletesen hozza a popos irányba elindult csapat jelenlegi állapotát és irányát, egyben egy kiadós beszólás is a metarialista embereknek, amit saját tapasztalatok ihlettek. A változásról és a dal hátteréről mesélt nekünk Csányi Rita és Kocsis Dániel. 

Fotó: Hajba András

Fotó: Bikali SándorFotó: Bikali Sándor

A 2070 című dalotokkal elindultatok egy sokkal könnyedebb, poposabb irányba, kicsit mintha zeneileg háttérbe szorul volna a melankólia. Rátok ilyen inverz módon hatott a karantén? Vagy mi az oka?
CSR: Őszintén szólva annyira szomorú volt ez a Covid-időszak, hogy nem bírtam magamat még jobban lehozni az életről a szomorú témákkal. A másik pedig az, hogy úgy érzem az önterápiának most egy időre vége. Három lemez során kiírtam magamból az elmúlt éveim fájdalmait és nem lenne hiteles, ha megint ezt tenném, mert jól vagyok, és már más dolgok foglalkoztatnak. Szeretném megmutatni a felszabadult és humorosabb énemet a közönségünknek. Ezért születettek meg ezek az új popdalok.

KD: Az elmúlt időszak azért minket is megviselt. Nem mondanám, hogy inverz módon hatott ránk, inkább, hogy ezen időszak alatt, ha nem vidám dalokat írtunk volna, akkor sokkal nehezebben vettük volna a pandémia okozta nehézségeket. Talán ez egyfajta felüdülés volt a zenekar számára, hogy amikor leültünk az új dalokon dolgozni, hihetetlen jókedvvel és boldogsággal álltunk fel és ugrottunk neki az akkor még kilátástalan hétköznapoknak.

Most inkább single-ökben gondolkodtok, vagy ez a felvezető út egy újabb lemezhez? Ha előbbi, akkor miért döntöttetek így? Ha utóbbi, akkor mit lehet tudni a lemezről?
CSR: Egyelőre singl-öket szeretnénk kiadni, de ettől függetlenül vannak koncepciók és témák, amelyek egységessé teszik a zenei anyagunkat. 

KD: Igen, abszolút nem zárkózunk el attól, hogy ezek a dalok később nagylemezként, fizikai formában is megjelenjenek

Mondhatjuk, hogy ezzel most egy új korszak született meg a The Anahit életében?
CSR: Teljes mértékben! Minden szempontból változunk: zene, stílus, vizuálok és színpadi megjelenés.

KD: Tulajdonképpen mondhatjuk új korszaknak, hiszen mi úgy tekintünk a Let Me Inject You with My Sins lemezünkre, mint egy korszak lezárása. 

Az új iránnyal mennyire változott a dalszerzés menete?
CSR: Ugyanúgy közösen dolgozunk a dalokon, mint előtte, annyi változott, hogy néhány dalunkon Ujvári Jánossal dolgozunk együtt, aki egy csodás új zenei világot és kreativitást hozott az életünkbe. És hát jobban is szórakozunk zenélés közben, mert végre nem a bánat a fő energia, hanem az irónia és a humor. 

Limited Edition amellett, hogy zeneileg és talán szövegében is könnyedebb, mégis egy elég erőteljes vélemény, ha úgy tetszik, „beszólás”. Mi ihlette pontosan a dalt?
CSR: Egy ismerősöm ihlette, akit kizárólag a pénz foglalkoztat, az anyagi dolgok, és semmi más. Mivel egy időben sokat kellett a közelében lennem, ezért heti szinten hallgattam a materialista megjegyzéseit, illetve azt, hogy szerinte még a tehetséget és a szerelmet is meg lehet vásárolni. Egyszer annyira felidegesített, hogy amikor hazaértem, dühből megírtam a Limited Editionelső felét.

Minden dalotokhoz készítetek egy letisztult, erős színekkel domináló lyrics-videót is. Ennek a koncepciónak honnan jött az ötlete? Mi az, ami ezeket a képsorokat, különálló videókat összeköti? Van jelentősége, melyik dalhoz melyik színvilágot választjátok?
CSR: Szerettünk volna valamit minden dalhoz, ami egyszerű, de nagyszerű. A videók között van kapcsolat, mindegyik az éjszakában játszódik és így láthatjátok is, hogy ez egy erős összekapcsoló elem a dalok között. Az ötletet Hajba Andrással közösen találtuk ki, és minden videó közös kreatív munka eredménye. 

KD: A színek nagyon fontos elemei a megjelenésünknek. Az „előző korszakban” inkább a sötétebb kékes-lilás árnyalatokat használtuk mind a koncerteken, mind a dizájnban. Most igyekszünk az adott dal hangulatához szerintünk legjobban passzoló színeket használni.

Mik a terveitek a jövőben?
KD: Erre az évre még számos meglepetéssel készülünk és természetesen már tervezzük a szokásossá váló őszi önálló nagykoncertünket is. Közben pedig folyamatosan dolgozunk a külföldi terveink megvalósításán. Jelenleg is számos ország rádiós lejátszási listáján hallhatóak a dalaink, ezáltal kezdenek körvonalazódni azok az országok, ahol szívesen hallgatják a zenénket, így a koncertek szervezése kapcsán is próbálunk ezek felé az országok felé nyitni.

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: