Egyedül egy szállodában

Egyedül egy szállodában

Interjú Péterfy Borival

Múlt nyáron jelent meg a Péterfy Bori & Love Band hatodik nagylemeze, a Szikra – ami most tavasztól vinyl formájában is elérhető lesz. Maga az album még a tavalyi karanténidőszak alatt született, a rajta szereplő dalok borúsabb hangulata is erről árulkodik. Boriék azóta sem tudták bemutatni a lemezt a nagyközönség előtt, ám mi reméljük, hogy az idén novemberre kitűzött akvás bulin már ott lehetünk. Az énekesnő élete azonban nem állt meg; a zene mellett főállású anyuka, színész, és még egy életrajzi könyv is készül róla… 
 
Interjú: Császár Gergő
Frontfotó: Hegyi Júlia
 
Fotó: Merényi Dávid
 
Hogyhogy vinyl-kiadásban is megjelenik a Szikra?
 
Egyszerűen szeretjük. Ez már egy hagyomány, és el is várják a rajongók. 
 
Te hallgatsz még hanglemezeket?
 
Apukámnál van egy lemezjátszó, de nekem itthon nincs sajnos. Én már „Spotify, fülesbe”… 
 
A lemez jóval sötétebb hangulatot áraszt, mint az előző zenéitek. Amikor először hallottad az alapzenéket, mi volt az első benyomásod? Vagy közösen alakítottátok ki őket Tövisházi Ambrussal?
 
Ambrussal már több mint 23 éve dolgozunk együtt, szóval mondhatjuk, hogy mi már egy eléggé összeszokott alkotópáros vagyunk. Maga a folyamat nem úgy történik, hogy egyszer csak kapok egy halom alapzenét, hanem apránként formáljuk a dalokat. Kialakult már köztünk egy megszokott munkamódszer.
 
Mióta dolgoztatok a lemezen?
 
Már a Covid előtt elkezdtük. Zenei ötletek és szövegtöredékek is íródtak a vírushelyzet előtt, de aztán hirtelen jött ez az őrület, és a „sokk” hatására még jobban beindultak a kreatív folyamataink. Kihasználva így az akkori lezárásokat, karanténidőszakot, teljes mértékben a lemezre koncentráltunk. Nagyon érződik is a dalokon – zeneileg és szövegileg is – az akkori borús helyzet, ami eléggé befolyásolta a lelkiállapotunkat. Nagyon elmélyültünk ebben az időszakban.
 
 
Az album szövegeinek nagy részét te magad írtad. Te ilyen kézzel fecnikre írogató, vagy laptop elé leülős szövegíró-típus vagy?
 
Ez teljesen változó. Ha van rá időm, hogy elvonuljak, akkor kézzel szoktam írogatni. Viszont mivel anyuka is vagyok, és az online oktatás miatt éjjel-nappal foglalkozom a gyerekemmel, így az agyam egyik fele a tanításra és főzésre koncentrál, miközben a másik részem alkot. Általában telefonba írogatom az ötleteket, szövegrészleteket. Ugye ezt a férfiak készen, bebulizva csinálják, a nők egy kicsit másképp. De mi így éljük meg a rock & rollt.
 
Több vendég is feltűnik a számokban, kik ők és miért pont ők?
 
Mindenképpen akartunk egy dalt, amiben rappelnek, és egyértelmű volt, hogy Saiid legyen az. Ez lett a Kéket vagy a pirosat című dal, ami ugye korábban jelent meg, mint a lemez, és aminek klipjét régi barátaink, Miki357 rendező és Rév Marcell operatőr készítették. Marci azóta gyakorlatilag világsztár lett (többek között az Eufória című HBO-sorozat kapcsán), ő pont itthon volt akkor, így elkészülhetett vele ez a nagyszerű klip. A dal maga kicsit másabb verzióban került fel a lemezre. A Szikrában pedig Pándi Balázs nyom egy őrült dobszólót. Őt az egyik legizgalmasabb embernek tartom a hazai zenei életben. Idolom, barátom, imádom. Szabó Benedek (a Galaxisokból) szövegíróként van jelen a lemezen, vele még sosem dolgoztunk együtt előtte, most viszont 2 dalban is, fantasztikus szövegírónak tartom.
 
Milyen zenék voltak rátok hatással a Szikra összerakása közben?
 
Van, hogy egy adott albumot egész zenekarilag nagyon hallgatunk, ami ilyenkor mindenkire hatással van, ilyen volt Thom Yorke tavalyelőtti szólólemeze… De ettől függetlenül azt gondolom, hogy az Ambrus egy rendkívül szuverén zeneszerző, nagyon érezhető egyéni zenei világa van. Én pedig ebből a szempontból szinte nem is vagyok zenész, inkább előadó, frontember és egyre inkább szövegíró is.
 
Március elején kijött egy másik albumotok is, az Ének nélkül 2007–2020, ami egy – az összes eddig megjelent, hat stúdióalbumotok instrumentális változatait tartalmazó – digitális gyűjtemény. Miért pont most, milyen apropóból?
 
Nagyon sok megkeresés érkezett ezzel kapcsolatban, hogy hogyan lehet a számok ének nélküli változatához hozzájutni. Különböző tehetségkutatókhoz, karaokéhoz, vagy csak simán, otthonra, hallgatni… és olyan sokan jöttek, kérték, hogy végül feltettük.
 
Ha valaki támogatását akarná kifejezni felétek a jelen helyzetben, ezt hogyan teheti meg?
 
A webshopunkon elég sokféle cuccot lehet találni, a hűtőmágnestől kezdve a pólón, pulcsin, táskán át a maszkig minden van – és nyilván az eddigi kiadványaink CD-, illetve lemezváltozata. Egyébként a mostani helyzetben számunkra, a zenészek számára kb. csak ez jelenti a segítséget… ami azért elég szomorú. De a legnagyobb segítség az, hogy – ha majd újra lehet – jöjjön el mindenki koncertre!
 
 
Megjelent a legújabb videótok, a Lula Luna, Veres Balázs rendezésében. A klip nagy része egy üres szállóban játszódik. Milyen volt egyedül járkálni a folyosókon, és a hotelszobákban fetrengeni?
 
Eléggé testhezálló szerep volt, mert én közel 8 éven keresztül szinte csak hotelekben laktam, amikor jártuk a világot a Krétakör színházi társulatával. Szóval kimaxoltam az „egyedül a szállodában”-létet. Szerintem a klipben elkaptuk az éjszakai magány és a reménytelen randik hangulatát… amik sajnos eléggé gyakoriak a mostani helyzetben.

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: