Irány a Muzikum!

Irány a Muzikum!

Jó hangulatú, igényes szórakozás, minőségi közösségi élmény és élőzene

Jó kis bluesra vágysz, hová mész? Legyen mondjuk egy frankó élőzenekar színvonalas koncertje, valamint az sem baj, ha nincs messze a hely, mondjuk Budapest szívében. Persze a zene mellé inni sem árt, szóval legyen arra is lehetőség. De akkor már kéne valami, ami felszívja az alkoholt, például valami fincsi street food, természetesen normális kiszolgálással. Persze mindez körítés, hiszen a hangsúly a zenén, a zenészeken és a közönségen, a jó hangulatú, igényes szórakozáson és a minőségi közösségi élményen legyen. Egyébként egy kis rockzene sem esne rosszul, vagy valami soulos, funkos fúziós jazz. Na, hová mész? A Muzikum Klub és Bisztró az egyik legjobb választásod!
 
 
2012-ben a Múzeum utca 7-ben a Budapest Jazz Club kiköltözésével megszületett a Muzikum a nagy múltú Kossuth Klub épületében. Egy kétszintes, több termes, szabadon átjárható közösségi tér koncertekkel, akusztikus estekkel, szabadegyetemi előadásokkal, könyvbemutatókkal. Rock, blues, jazz, soul, funk, beat, persze kizárólag élőben, minőségi hangzással, amit a Meyer Sound garantál. Az elmúlt 7 évben közel ezer koncertnek adott helyet a Muzikum, többek között olyan hazai és külföldi előadók és zenekarok tolmácsolásában, mint Raphael Wressnig, Little G Weevil, Tátrai Tibor és a Magyar Atom, , Ian Siegal, Mystery Gang, Peter Lipa, Josh Smith, A Kutya Vacsorája, Kiscsillag, Ivan & The Parazol, Hobo, , Európa Kiadó, Budapest Bár… Valamint a klubban rendszeresek a tematikus jellegű, speciális koncertek, mint például Muddy Waters, Pribil György, Gary Moore, Orszáczky Miklós, B. B. King, Jimi Hendrix vagy Johnny Cash emlékére szervezett rendhagyó estek, illetve a különböző tribute-zenekarok különleges előadásai olyan legendás muzsikusokat és együtteseket megidézve, mint a Led Zeppelin, a The Rolling Stones, a Deep Purple, a Pink Floyd, Eric Clapton, David Bowie és a The Beatles.
 
Vannak tematikus napok is, amiket egy-egy műfajnak vagy kultúrának szentelnek, ilyenkor különböző egyetemi előadások, kiállítások és persze kisebb koncertek keretein belül lehet közelebbről ismerkedni az adott ágazatokkal, stílusokkal, kulturális kérdésekkel. Szerdánként és csütörtökönként pedig a feltörekvő, kísérletezőbb kedvű zenekarok számára is van lehetőség bemutatkozni.
 
Természetesen a fókuszban az elsőrangú, főként blues- és rockzenekarok állnak. Gyenes Ádám intézményvezető és Kőmíves András programszervező szerint egy olyan klub megalkotása volt a cél, ahol igényes zenekarok koncertjeit lehet élvezni minőségi környezetben. Persze az elmúlt 7 évben sokat változott a Muzikum, ám a kezdeti szellemiség ugyanaz maradt, viszont az elejéhez képest érezhető a hatalmas előrelépés, és a célcsoport is nagyjából eszkalálódott.
 
A sok esetben telt házas bulikat produkáló klub lényege a koncertek mellett a folyamatos mozgás, az átjárhatóság, vagyis hogy a többszintes hely és a klubközönség együttes lélegzése egy egyedülálló atmoszférát teremtsen. A hely iránti elköteleződést zenekari oldalról is érezni lehet, hiszen egy-egy adott előadóművész rendszeresen visszatér a Muzikumba játszani, ám a legtöbb esetben kivételes, kizárólag arra az alkalomra összehozott produkcióval készül. Március 23-án például George Harrison 76. születésnapjának alkalmából a The Bits kizárólag a „Csendes Beatle” saját számait játssza, vagy éppen ilyen volt a Keep Floyding „nyolcvanas évek Pink Floydja” buli is.
 
 
Izgalmas produkciókat tartogat a Muzikum a tavaszi évadra: április 6-án Tátrai Tiborék a Magyar Atom 25. jubileumát ünneplik, ráadásul Tóth János Rudolf is jubilál, hiszen márciusban tölti a 70-et, tehát egy hatalmas születésnapi bulira számíthatunk. Április végén Johnny Cash örökségét idézi meg A Nyughatatlan zenekar, de David Bowie szelleme is jelen lesz a Bowies Keep Swinging tolmácsolásban. A Jambalaya is ide szervezi legújabb lemezének prezentálását, ráadásul Little G Weevil vendégeskedésével. Eric Clapton is születésnapot ünnepel, a 74-et, amit az EC 70 Band sem hagy szó és zene nélkül, de az egyik legjobb Deep Purple cover band, a Cry Free-ék is benéznek márciusban a Muzikum színpadára. Ünneplésből sosem elég, a Stoned 16 éves pályafutását ünnepli 100% Rolling Stones hangulatban. Továbbá áprilisban jön majd Jumping Matt and His Combo, a Bluestone & The Horn Section (szintén jubileummal) Tátrai Tibor kezének támogatásával és végre ismét lesz Kéknyúl. Májusban pedig Gerdesits Faszi ünnepel egy hatalmasat 50-ik szülinapja alkalmából, ahol olyan zenekarokkal fog színpadra lépni, mint a Quimby, A Kutya Vacsorája, a Lead Zeppelin vagy a Marlboro Man
 
Szerveződik egy gyűjtés is – amely mutatja, hogy a zenész szakma és a klubok között milyen összefogás és együttműködés jöhet létre, ha egy zenészkolléga nem várt betegségéről van szó –, Fekete Jenő megsegítésére, május 7-ére a Kobuciban számtalan zenekar és előadó fog színpadra lépni, ahol Fekete Jenő támogatása cél. Ez a kezdeményezés is jól mutatja a Muzikum közösségben való gondolkozását, ahol az együttműködés és a műfajok iránti elköteleződés szerves része a klubéletnek. Tehát nincs más dolgod, mint irány a Muzikum!
 

Helyszín