Harmincadjára is hívogat a Völgy

Harmincadjára is hívogat a Völgy

30. Művészetek Völgye, 07.23-08.01., Kapolcs

A Balaton-felvidék dombjai már harminc éve adnak keretet az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljának, ahol idén is tíz napon keresztül váltják egymást a különböző nép-, komoly- és könnyűzenei, valamint irodalmi, színházi és képzőművészeti programok. Ez a harminc év pedig nem telt el nyomtalanul: a Művészetek Völgye évről évre megújul, most pedig – a jubileumnak köszönhetően – még nagyobb meglepetésekkel készülnek, mint eddig bármikor. 

 


Fotó: Művészetek Völgye

 

Régi-új helyszínek

Ahogyan az eddigi években, idén is galéria lesz a buszmegállókból, hangversenyterem a templomokból és könnyűzenei színpad emelkedik majd az óvoda udvarán: azaz a művészet egytől egyig életre kelti és díszletté változtatja a résztvevő három település (Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend) minden szegletét. Idén saját udvart kap a POKET közösség és a PIM, de Kapolcs főtere is új funkciót kap: kézműves vásárral és a Nemzeti Filmintézet vetítéseivel vár majd. Sőt, egy napra még az Operaház is érkezik a Völgybe! 

 

Zeng a Völgy

A rutinos völgyezők számára szintén nem újdonság, hogy megszámlálhatatlanul sok zenei produkció érkezik a színpadokra, ahol szinte minden stílus képviselteti magát. Ott lesz a 30y, a Mörk, Bagossyék, a Bohemian Betyars, az Anna and the Barbies, a Quimby és Szabó Balázsék is – csak hogy néhány nevet említsünk. De a népzene vagy éppen a jazz rajongóinak is lesz bőven kínálat az udvarokon – csak győzd mindet beleszuszakolni a 10 napba! Ráadásul nemcsak a zenei, hanem a színházi programoktól is hangosak lesznek a települések: itt lesz például A tehetséges Mr. Ripley ősbemutatója, valamint Szőke András és Badár Sándor A delelő obsitos és a fekete bárány című stand-up műsorának bemutatója is. 

 

30 év – 30 emlék

Azok, akik rutinos Művészetek Völgye-látogatók, biztosan nem egy-egy emléket tudnának kiemelni az ott töltött évekből, a szervezők azonban most éppen erre vállalkoznak, hogy ezzel ünnepeljék meg a jubileumot. Azt találták ki, hogy ezen a jeles ünnepen minden eddigi évből kiválasztanak egy népszerű programot, és azt most újra műsorra tűzik. Ebben pedig olyan előadók lesznek a segítségükre, mint Hobo, Galkó Balázs és Bérczes László. 

 

És ez még nem minden…

Tudjuk, hogy már az eddig felsorolt programkínálat is éppen elég indokot szolgáltatott arra, hogy már most elkezdd összecsomagolni a bőröndödet és megtervezni a leutazásodat Kapolcsra. Pedig ez még nem minden! A Művészetek Völgye gondol a családokra is, olyan gyermekprogramokkal, mint Zöld Zuboly Tudományos játszóháza, a Meselabirintus vagy éppen a színes vásári, kézműves foglalkozások. Az örökmozgók szintén megtalálják a számításaikat a települések háromszögében, hiszek kerékpártúrákon, jógaórákon és tematikus túrákon is megdolgoztathatják az izmaikat. A különböző hagyományőrző programok, mint a zenés népi kvíz, vagy éppen a kézműves workshopok, mint például a selyemfestés vagy az analog fotográfia műhely már tényleg csak a habot jelentik azon a bizonyos Völgy-tortán! 

 

Most már te is láthatod, hogy a magazin összes oldala is kevés lenne ahhoz, hogy a Művészetek Völgye teljes kínálatát felsorakoztassuk – sőt, talán még ahhoz is, hogy a legérdekesebbeket kiemeljük. Hiszen 10 nap alatt 3 települést töltenek fel színekkel, izgalmakkal, kalandokkal, szórakozással, mosollyal és élményekkel. Éppen ezért, mi mindenek előtt azt javasoljuk, hogy ne csak egy magazin lapjairól vagy egy programfüzetből ismerd meg a Völgyet, hanem testközelből!