Alterdzsungel a vízparton – Jön az első Bajai AlterFeszt

Alterdzsungel a vízparton – Jön az első Bajai AlterFeszt

Interjú a Bajai AlterFeszt szervezőivel

Úsznak a vízen az alternatív dallamok és fények táncolnak körülötted miközben a természet magába szippant. Távol vagy a város zajától, a rohanástól, de közel ahhoz, ami fontos: itt nincs más dolgod, mint élvezni a zenét! Idén először rendezik meg a Bajai AlterFesztet, így volt miről beszélgetnünk a szervezőkkel, Mátrai Eszterrel és Buzás Bálinttal.

 

Interjú: Szabó Anna
Fotó: Bajai AlterFeszt

 

Igen vakmerő vállalkozás 2021 nyarán útjára indítani egy fesztivált! Miért éppen most döntöttetek így, és mi volt az indíttatás?

Az elmúlt másfél évben az embereknek mellőzniük kellett a kulturális eseményeket, így szerintünk sokan vágynak ismét egy közzösségi élményre. Mi kicsiben gondolkodunk: egy kis meghitt hangulatú szabadtéri rendezvényt szeretnénk nekik adni. Mivel nagyon meleg van a nagyvárosokban, jó egy kicsit elmenekülni a betondzsungelból a vízpartra. Szeretnénk olyan fesztiválozókkal együtt bulizni, akiknek fontos a természet és a jó zene. 

 

Meséljetek egy kicsit a fesztivál helyszínéről! Miért különleges?

A Bajai AlterFeszt a bajai Kagyló Café melletti füves téren lesz a vízparton. Az egész hely hangulata nagyon egyedi, többek között azért is, mert amint lemegy a nap, az épületet különleges fényfestéssel világítják meg. A Kagyló egyébként pár hete nyílt újra, és kitűzött céljuk, hogy Baja kultúrális életét koncertekkel, kultuurális eseményekkel színesítsék – ez pedig jól passzol a mi céljainkhoz. Örülünk, hogy ilyen helyszínt találhattunk.

 

Mi alapján válogattátok össze a fesztivál fellépőit?

Az Illetve zenekar koncertszervezőjeként sok kisebb zenekar problémáit láttuk meg, elsősorban azt, hogy nehéz kitörniük a kisklubok világából. Az volt a célunk, hogy ezek a remek underground zenekarok – amiket még kevésbé ismernek – több emberhez eljuthassanak. Ilyen a fesztivál himnuszát, a Kicsikét, író Teddy Queen is, vagy a 30 fok árnyékban és a Küszöb zenekar. Persze nagyobb neveket is hívtunk, főleg estére, így lesz például Esti Kornél, Kaukázus, Lóci Játszik vagy Müller Péter Sziámi and Friends koncert is. Szeretnénk, ha a kortárs alter bandákat minél többen megismernék.

 

Ha egy mondatban kellene leírni azt, hogy milyen fesztivált szeretnétek létrehozni, az hogyan hangozna?

Mediterrán Baja, hűs vízpart és természet. Fesztiválozz a legjobb alternatív underground zenekarokkal a szabadstrand mellett!

 

Mik a terveitek a következő évekre nézve?

Szívesen megrendeznénk jövőre is a Bajai AlterFesztet, és ezzel továbbra is szeretnénk segíteni a kis alternatív zenekaroknak. Találkozzunk Baján! 

 

Bajai AlterFeszt, 07.23-25., Kagyló