Segíts, hogy segíthessünk!

Segíts, hogy segíthessünk!

Jótékonysági kampány a zeneipari háttérmunkások megsegítésére

Segíts, hogy segíthessünk! Ezzel az alcímmel indul a #savethebackstage néven futó jótékonysági kezdeményezés, melyet olyan zeneipari háttérmunkások hoztak létre, akik a nehéz helyzetbe került zene- és rendezvényipar munkavállalóinak szeretnének segíteni a maguk eszközeivel. A befolyó bevételt a Fábián Juli Emlékalapítvány gondozza és osztja szét a rászorulóknak.

2020 nehéz év volt mindenkinek, és különösen nehéz volt a zene- és rendezvényipar munkavállalói számára. A rendezvénystop jogosságát senki sem vitatta a vírushelyzet bizonyos szakaszaiban, hiszen mindannyiunk biztonsága és egészsége az első. Viszont nagyon sokak megélhetése került ezáltal veszélybe, hiszen rendezvények híján se munkája, se fizetése nem volt – különösen az egyéni vállalkozóknak. A második hullám, ha lehet, még rosszabb helyzetben találta a szektort, hiszen akinek még maradt is tartaléka, nagy eséllyel már felélte eddigre. A kezdeményező Szabó Zsolt Tschöppy színpadmester-turnémenedzser mellett ez sarkallt néhány szerencsésebb helyzetben lévő zeneipari háttérmunkást, hogy a maga eszközeivel megpróbáljon valahogyan segíteni.

A #savethebackstage kampányhoz olyan partnerek csatlakoztak, akik abban segítenek, hogy valahogy vissza lehessen adni azoknak a munka nélkül maradt zene- és rendezvényipari szakembereknek – akik nélkül nem lenne koncert vagy fesztivál sem – mindazt, amit a közönség és a zeneipar köszönhet nekik.

- Nagyon fontos a szolidaritás egy társadalom működésében. Szerintem példaértékű ahogy a zeneipar szerencsésebb helyzetben lévő szereplői igyekeznek segíteni a többieken, gondolok például arra, ahogy sok zenekar "visszaforgatja" a Raktárkoncerteken keresztül kapott támogatás egy részét, akár rajtunk keresztül, akár más, saját akciókkal - mondja Szepesi Mátyás, zenész, menedzser, a Fábián Juli Emlékalapítvány kuratóriumának elnöke. - Az első hullám alatt azért igyekeztünk tenni értük, hogy hosszú távon ne veszítsen jó szakembereket az ágazat. 2020 tavaszán a Radio 1-gyel közösen indított gyűjtésünkkel (az ehhez csatlakozó nagyobb támogatók: Soproni, Finlandia, Necc Party, Supermanagement, Majka, Volt Produkció, Visual Europe Group) hetven, a Covid-járvány által nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkás számára tudtunk pénzbeli támogatást folyósítani, összesen 10.000.000 forint értékben. Sajnos már a tavalyi pályázatok értékelése során nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon sok - akár középkorú - háttérmunkás a szakmában eltöltött évtizedek, az azzal járó fizikai megterhelés és az igen speciális szaktudás miatt nehezen talál más lehetőséget a munkaerőpiacon. Nekik már létszükséglet a külső segítség.

Hogyan lehet támogatni?

Kókai Barnabás külön erre a célra készített mintáival nyomott pólókból, pulóverekből lehet rendelni a kampány webshopjában vagy a popshop.hu oldalán. A termékekből befolyt összes bevétel a Fábián Juli Emlékalapítványhoz kerül, hogy segítse azokat a zenészeket akik hosszan tartó betegség miatt nem tudtak fellépni, alkotni vagy dolgozni.
- Ezzel járulunk hozzá ahhoz, hogy az alapítvány a második hullámban segítségre szoruló rendezvénytechnikai szakemberek számára kiírhasson egy újabb pályázatot - teszi hozzá Szepesi.

A pólókat és pulóvereket január 15-től lehet előrendelni, a megvásárolt termékeket február elején kezdik kipostázni.
A szállítással és fizetéssel kapcsolatos minden információ a www.popshop.hu oldalán található.

 

Lehet-e támogatni az alapítványt külön is?

Természetesen lehet, sőt!


Fábián Juli Emlékalapítvány
Magnet Bank Zrt.
16200151-18543755
A közleménybe írjátok be: #savethebackstage


A kampány szervezőinek elérhetősége: info@savethebackstage.hu
Facebook: https://www.facebook.com/savethebackstage/
Web: http://www.savethebackstage.hu/