Karton Monakóban mindenki többet vetít magáról – Az első magyar nyelvű Minimyst EP megérkezett

Karton Monakóban mindenki többet vetít magáról – Az első magyar nyelvű Minimyst EP megérkezett

A 4 év után visszatérő Minimyst egy új EP-t ígért idén tavaszra, és be is tartják a szavukat. Megérkezett a kislemez utolsó, címadó dala. A Karton Monakó EP teljes egészében hallható a mai naptól, a zenekar pedig újra színpadra is áll április 14-én, a Dürer Kertben mutatja be új anyagát a közönségnek.

„A Karton Monakó, a Varázsló és az Úton című dallal érik össze egy kislemezzé. Ez a dal mindenkié, aki próbálja megtalálni a helyét ebben a furcsa világba. Arról szól, hogyha nem mi irányítjuk a sorsunkat, ha nem teremtjük meg a saját, személyes kultúránkat, értékeinket, intimitásunkat, akkor kiszolgáltatottak és befolyásolhatóak leszünk... és nem utolsó sorban szomorúak és dühösek.” – mondja a dalról Mészáros István, a zenekar frontembere.

Az újraindult Minimyst a korábban megszokottakhoz képest eltérő hangzást képvisel, az EP, a magyar nyelv által is kirajzolt egy karakteres megszólalást, ami fémjelzi jelenleg a zenekart.

„Az új Minimyst sajátossága egyre inkább az, hogy a szerelmi viszonyokat keveri a társadalmi viszonyokkal (lásd Varázsló című dal), nincs ez másképp ebben a dalban sem. Sokszor nem látjuk magunkat egy kapcsolatban reálisan, nem tudjuk mitől vagyunk boldogtalanok, mitől leszünk boldogok, ugyanígy nem látjuk magunkat, helyzetünket, a lehetőségeinket egy társadalomban. Nem tudjuk, hogy mi az, amire befolyásunk van és mikor tudunk változtatni az életünkön, a környezetünkön. Nem foglalkozunk politikával, ez csak a látszat, mi a "techno-populistákra" figyelünk, legyenek azok politikusok, a gazdasági elit szereplői, a kultúra “környezetszennyezői", akik a médián keresztül befolyásolnak minket, elszívják a lelki erőnket, ellentéteket szítanak az emberek között és veszik el napról napra, apró léptekben a szabadságunkat.” - meséli a dalszövegekről az énekes. A friss trekk pedig vizuálisan is erős támaszt kapott ehhez az üzenethez. 

„A lemez borítóját Baritz Zsolt barátunk készítette, a képen egy lebegő kartondobozban berendezett “jóvilág” látható, mely az űrben lebeg. Karton Monakóban mindenki többet “vetít" magáról, mint ami valójában. Ez a korszellem jelenleg és Magyarországon ennek különösen nagy hagyománya van.” – zárta a gondolatait István.

Aki szeretné hallani a Karton Monakó EP dalait élőben is, az látogasson el az áprilisi lemezbemutatóra, ahol a zenekarhoz januárban csatlakozott Garami Gábor dobos is debütál. Az elkövetkező hónapokban, a zenekar a kislemezen túl is további újdonságokat ígér, pl. további új dalok és hivatalos videóklip is érkezik.

Jegyeket itt találtok a lemezbemutatóra: https://tixa.hu/fixalibi_durerkert